測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
所以我唔認為 QS 已死
問題係一個 QS 無 sense 人地自然唔重視你
Measurement 同payment係好basic既野,但好曬時間喎。做consultant 一單project最忙既時候就係度數出標,post contract得閒好多。一間qs firm 係金字塔式既,最junior既qs做度數既一定最多,如果bim普及後,take數快左,唔需要咁多junior既qs呢個現象我覺得好合理。

你可以話都要請qs用bim,但唔需要咁多人手囉,點都有效率過人手度數。
呢樣真 字又唔識,building野又唔識
吹奏BIM可以取代QS既人,知唔知香港BIM consultant有幾垃圾 擺到明呃飯食
我都報咗
巴打有相關asso hd定其他degree入行?
呢樣真 人地set up 間公司來cap 政府水架乍,真喺做野咩

另一方面,香港喺冇BIM 適用既SMM, 所以其實冇得直接用bim gen 岀來既qty
on9 ucem搵水魚讀
唔好玩自己
市面都無咩好top up?
Cpe好似仲學店
有適用SMM係時間問題姐
你留tg我先講,廢事比人起底
死做難做 唔緊要 再大鑊係人工低 受氣多
有其他選擇 做咩仲要做狗
which one
有咩其他選擇唔係做狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞