測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
我都有報,不過最後唔得閒無去
想搵大錢根本唔應該做測量
工字不出頭
1) 你一開始問嗰幾條問題間間銀行唔同,唔識答

2) 無做過 Developer 唔識比較

3) 做銀行要有 corporate mindset,記住要做嘅係 commercial management,點領悟同演繹呢兩樣嘢,做到融會貫通,就睇到你有幾多料,我自己都仲有排學
英國做緊developer qs,唔知原來香港ot咁“din” 普遍一星期返幾多個鐘?
所以做一單中型civil job要10年以上囉
香港一單maga job 10年內搞掂
正常黎請開到 ... gp firm 入面做consultancy, 都係gp野...
*講

又有手足吹奏bim

又有手足吹奏bim

香港依加先起步都遲la
qs做得悶咗學下bim好似幾有趣 之後都一定用得着
有冇師兄學過/知邊到有得學?
係,香港快手好多。師父做野都搏啲
before tax同香港差唔多,但係呢到25-40%income tax
個度地盤佬仲要低人工過香港
QS 人?
其實入到去應該都唔係做qs野嫁啦
係咪做下分析 搵下客咁?
係好X一般, 做野質素同入面環境, 夾過

不論QS 定PROJECT TEAM
俾人迫去,不過講d topic 都幾diverse 幾實在,又有免費餐食,good experience
見你咁sad, 俾個telegram 我醒d material 你啦
你想上堂既咪去學會報,不過上完用唔到轉個頭就會唔記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞