測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
讀緊其他law related 既野
其實Construction field有咩AI取代唔到
我見到AI潛在paradigm shift係恐怖到痴撚線
其實Construction field有咩AI取代唔到
我見到AI潛在paradigm shift係恐怖到痴撚線

building surveying?
一寸巴打介唔介意留低telegram 傾下計?
contractual advice F5搞得掂
應該好多field都係咁
cost estimation完全唔使人都有可能
building 睇則個D就仲易取代
而家仲有咩公司請緊人
就grad冇offer
次次都無人討論Ls
+1 準備轉行
的確,form5 出黎你做得十幾廿年。係有幾會會handle 以上問題,qs 唔係整穿梭機咁複雜,唔洗係天才都會做到,由盤古初開到而家其實跟本轉變不大。practise made perfect,你係一個永遠稱職既qs而已。
的確 你咁講無野係學唔識
律師做既野其實一個正常人做十幾廿年之後都會做到
除咗醫生律師呢D真係好需要background knowledge
好多科都係做下就識架啦
所謂F5做得咪又係要搵個專人教住黎做,咁講唔洗讀書啦
但係往後既發展就好睇個人啦,我好同意之前有ching講係靠network, 你個人既 exposure, 同個人能力。

人能力有高低之分, 有人做到退休都係一般qs, 有人就會坐直升機升到上神枱。有師兄話中五畢業都可以做到Q S所有野,你就會大概知道佢係邊一個程度嘅人。
請問巴絲打知唔知喺協興做Graduate QS 好唔好?
AQS
U 21k
想知個工作環境同做野方式
13力[img]assets/faces/lihkg/dog1.gif[/img]
係冇graduate qs依樣野,得aqs同construction officer. 你邊樣先?
AQS
HD / U grad? 人工有幾多先
U 21k
想知個工作環境同做野方式

想知asso grad aqs協興有幾多人工
我冇乜所謂呀,不過我想問下一寸巴打冇讀LLM去左讀咩law related既野姐,因為我黎講都有興趣讀Law既野。

想睇下有咩course係岩contract dispute姐
睇下你跟邊個大佬,一般都多野做,而家協興qs都幾chur 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞