測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
GQS *
巴打, tg傾? karljoy
請問有冇巴絲收到俊記QS offer?
想知幾錢人工同埋簽左約未
巴打, tg傾? karljoy

我都收到,加埋我tg heyyo123
請問有冇人知新世界fresh grad QS 有冇雙糧?
收到offer 果陣聽得唔太清楚
你邊間u
好sad 返工成日中伏做錯野
Careless mistake?
自己中伏同比人跣都有
一樣,唔知點搞好 ,再係咁揾定工都得
我就覺得做建築一定會出錯
唔洗太驚
有無ching係新年後in rlb都收到offer架
畢業將至, 手上有數個offer 至今仍然未決定到,

可否請前輩於TG指點一下迷津, 感激不盡!

https://t.me/RCAXLR
Graduate QS
first choice轉行
難得巴打普度眾生
功德無量🙏
小弟純粹好彩, 突然之間收到幾個offer
問左好多同學同老師
依然未能作出決擇, 可惜offer 唔能夠再hold, 冇再多既時間比我諗

想請前輩比D 意見我
呢度講
唉, 我自爆啦

我手頭上有呢幾個offer:

1. 新世界 19k 有training
沒有site allowance
training 係mock exam, 教measurement等等

2. 俊和22.5k 有training
training係 job rotation
係office 一段日子 再派去兩個site

3. 禮頓20.4k 沒有training
Site allowance 2k, 所以係$22.4k

我而家擔心既係 前途 同埋 工作氣氛

前途:
雖然都有好多坐過Broad前輩話MC唔係考唔到牌, 但難好多
所以想知有冇前輩知MC 既 training質素如何, 特別係呢兩間

新世界都聽好多人講最好做, 但個人工19K 對比另外兩間低好多
萬一我遲遲考唔到牌, 19K 呢個價位我能支持幾耐呢? 我又唔清楚未來有冇得加人工, 市道好唔好, 容唔容易轉工。負面睇落去新人出出來 俊同禮 22.5, 22.4K 會唔會更加安全呢?

工作氣氛:
睇哂每一個有關測量既post 同某部分工程post
工作氣氛來講, 我唔擔心新世界同禮頓

俊和高薪training seems to be oriented, 但我未能作出選擇, 正正係因為我睇到太多有關工作氣氛既負面資訊...
同埋大家都咁忙, 我又能唔能夠問到上司有關考試既野呢?

請前輩分享一下, 指點迷津, 我真係迷失了
負面咁睇, 新人一出來假設長年考唔到牌 俊同禮 22.5, 22.4K 會唔會更加安全呢?
禮>新>俊
學唔學到野都係睇你跟咩人
想請問前輩係指公司Training 其實唔重要? 開到Log book 靠自己同問上司已經好足夠?
因為Paper II 既問題, 我擔心即使我睇多多本書, 都比唔上有實戰經驗既Consultant
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞