測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
同L記一樣?
睇錯 我講l 記
嘩 原來仲有公司卜x 過l 記
試過最仆街得50蚊飯錢
8:30得50 ?
開名啦
讀緊poly測量
黎緊想揀bs stream 對building 興趣較大
bs考牌係需要隊team不眠不休砌個pj出黎
我份人比較毒 應該搵唔到人幫手考牌
Bs呢條路唔考牌會唔會好難行?
唔諗考牌既話fg bs grad多數係咪搵返bs contractor做?

先多謝巴打解答先

同問 contractor 係咪做到老到要六日+ot
有無人已經收到 HOUSING SOQ OFFER :(
本身身體差同埋有焦慮症
有咩位係壓力比較細 或者工時比較短
QS/BS都好
人工低唔緊要 身體一出事多多錢都冇用
巴打入行未, 未入就建議諗清楚先,壓力細一定冇qs 份,
未入行 仲讀緊,但讀讀下都發現唔對路
有諗過grad左唔做本行
我呢個情況既話
gp會唔會係一個bs/qs以外比較好既出路
多謝師兄教路
轉行 老左無得轉
三瓣都無樣岩?咁你有興趣做咩?
無,Surveying 講實戰經濟多過書本知識。even你4年讀晒bs最後去做gp我都覺得無乜問題
想問下GP巴打
我黎緊HD in Real estate grad 會再part time讀city 既housing studies讀入CIH 有需要再之後take course入Rics

想搵份Entry level 既Leasing做
上網見好多Developer/ Landlord都要Degree 但我都照send CV出去
反而 tenant果邊 好多都HD 都可以apply

想問下如果leasing interview通常會問咩 同可以點prepare 自己本身有睇開李根興 YouTube果d學下野
同埋 leasing assistant or assistant leasing officer 個市價係點?

唔該晒巴打
有無人聽過 Apex Curtain Wall & Engineering Co., Limited 呢間公司
星期五去IN AQS
補充 我係想做retail既leasing
做leasing 考CIH做乜
若要前途好 咪撚讀測量
若要身體好 咪撚做測量
若要子女好 咪撚推測量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞