測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
新仔入去儲下經驗係ok
長做就不了
讀law出身既局長/上市公司董事/大律師/富豪多啲,定qs出身既多啲?
先唔講局長同大律師主動收入其實唔多(唔計因為social status 搵到嗰d marginal benefit )

1. 你成日睇住人地叻而自己又冇人地咁叻,冇意思。

2. 最top 我諗你喺講有錢 / 權。嗰堆人搵錢攞權唔喺靠打工,喺靠take risk, 靠network 搵生意 / 埋堆, 靠財技。呢d 野喺睇個人能力,唔喺職業。

3. QS 根本喺polytechnic 既科,技術人員來,training 根本唔喺幫你去做你口中既嗰d 人

單純講錢,最top 既QS 應該會喺做殼上市cap 水嗰d 建築公司老闆,其次喺搞dispute 嗰d 人,即喺律師。

睇野闊d 啦ching
唔覺得上到去有咩特別技能 手版眼見功夫
開會之下 高下立見 engine archi 好明顯要求 做嘅野難好多
認真 有乜中學生做唔到?
需要去讀個degree?
留係呢行 唯一原因係人工高得黎,又唔洗用腦
留不了 搵唔到工準備轉行
長工時換人工
岩 要睇野闊啲
所以當遲啲bim成熟左 可能有好大轉變
我唔係講度數層面

另一方面相對會計師 又真係爭啲
ching 你喺憑印象諗定真喺知QS 喺做乜,同埋QS 同則師 / civil / 會計既分別之處?

我開始有d 懷疑我眼中既QS 同你口中既其實講緊兩回事。。。
以前既QS assistant 真喺可以搵Form 5 / 7 去做。

你唔喺中學生都做到既野都做唔好 / 有甩留下話
會計 vs surveying 即喺點?唔太明
tendering (and adjudication of tender)
project commercial and financial management
contractual advice
final account settlement
i am a chartered QS with both office and site exp. for more than 7 years.....i wouldnt say i can really master the art of being a QS.....and i certainly wont allow a form 5 to do the job if i m the client.....
一寸師兄仲做緊consultant? 有冇諗過跳返出嚟/考政府?
則師 engine真係專業同有權力,qs只係一個technician 同半個admin
要學識接受
係舊登都有睇開尼個post同一寸巴打,想問下你仲有冇讀LLM? 有既話可唔可以分享下
Commercial and financial management 好易搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞