測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
唔係好多gp做leasing 嫁,不過leasing都可以話長做長有既
BS同GP都有。現任HKIS會長都係GP底但做PFM出身
咁做leasing通常係咩人 bba底?
同埋邊範嘅leasing會吃香d?
搵到客,傾到deal >>>>>>> background
想問bs人做物管既誘因係d 咩?
商場/Office 個啲其實幾好做
住宅樓就

但前途? 有冇機返國內做 ?
考pfm 是咪睇唔開
國內撈唔掂,好多developer/consultant都唔玩啦

prop man 都有developer?
咪玩啦,中至大型既developer 通常prop man 都係自己做返,左手交右手之餘,業主嘈起上黎都會幫developer 頂一頂
唔喺吹奏consultant 一定比contractor 好,但喺你喺consultant 既成長(唔計你做term contract) 一定俾contractor 快,因為你唔只喺睇一單project, project a 同 project b 之間既差異,project team 中間既互動,唔同client 既不同要求等等都喺你學野既地方

仲有,你喺contractor 做未完盤點俾你試其他野?咁就鎖你兩年了。兩年wor, degree都讀到個番來
有無人收到 HA SOQ basic law result, 幾時先知有無offer

利申: in得麻麻
收到basic law result 低分到仆街
我都in好差 好多都唔撚識
有冇手足有戴德梁行既intern interview, 知唔知會in 咩?
D 同事話建築界最搵錢既係qs
搞到又十五十六想做qs
人唔笑狗都吠
你識claim vo咪可以同細判玩分紅囉
其實唔係錯,不過要做最top嗰啲,普通qs大部分都做狗
個個位做到最top都搵錢嫁啦
搞到又十五十六想做qs
人唔笑狗都吠

醫療有月球醫生
個分低到
我聽過係 星球人 醫生
搞到又十五十六想做qs
人唔笑狗都吠

醫療有月球醫生
我聽過係 星球人 醫生

工程
一個都無
千祈唔好入qs consultant
浪費時間
搵中學生都識做嘅工作
點解你覺得最top 嗰d 喺做MD / Director?
咁就知你仲喺散仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞