測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
consultant 都喺QS 既一角啫
一人世界何需分工
咁冇得講。QS 喺有市場先會有既行業,你講講下又轉topic 講function 我已經冇得同你講落去。
咁得意 有冇source, 想8下
Asso BS grad可以叫到咩價

就係分工 先可以大家check住大家
你一條友做晒,業主都唔比啦
點知你d野堅唔堅?到時有事咪咩都入晒你數囉
Qs 守尾門果個 你話有冇用?
外行人聽到就似層層 內行人覺得你戇膠膠
點解唔搵個Assistant Architect 要搵個守尾門經常擺烏龍既check?
又有一車車fg入黎做狗
qs呢行幾時可以收皮
你係咪做緊業主
係嘅我真係想知邊間
你真喺唔識架咼

建築合約上同想有列明QS 喺合約中既權責(e.g. valuation of varaiation), 唔喺話我assign 番俾architect 就assign.

風險管理上,專科專人做都可以令岀錯既機會減底(如果你喺做consultant 既應該有份office manual 話俾你聽有咩checking 你要做before submit 你份野,擺烏龍喺你冇check only)

你都喺認真認識多d 呢行先9 up 啦
Qs有得做contract management ,係角色上只係因為要搵個獨立既顧問去check住盤數咋 ; 你言下之意得QS一個識睇同run contract? 單計run project ,valuate contract works,VO / Claims 有幾專業到個程度一定要QS先能夠做 相信大家心裡有數

問心 開親project/ construction meeting, QS有幾何可以quote 到contract clause, foresee & advise on contract risk? 講完一大餐 method /sequence of works 都未理解就搵條clause 演譯既就有
Fg搵唔到工
呢個喺合約上QS 既要求啫,邊個話得QS 先識做QS 野?run project 既文件野你有手有腳邊個唔識做?搵個DSE 雞train 佢兩三個星期佢都識做payment 啦,學你話齋俾workdone percentage乍嘛。

咁我可以講你完全唔知QS 喺做啲乜。你估俾payment 真喺人地做左幾多野岀番幾多錢人呀?

仲有,聽你口吻似喺consultant 岀身,你應該知道你老細同人地簽嗰份service agreement 其實要provide 既service 遠多過contract 入面所講既野。

你話做claims / vo 唔專業喺你未見過d well presented well documented 既好野啫。分分鐘你連claims assessment 都未掂過。

同埋開會冇啦啦quote clause 做乜尻,考試咩。叫得你做contract advisor口講既野咪contractual advise 囉,你唔熟書自己9 up 既喺你個人既問題,唔喺QS pro 唔professional 既問題。
考牌咩
一句 Contract 寫左都收左人皮啦
再講 依家好多client 都無視左本contract
自己想點就要你點 先搞到qs 好似一個冇用既打雜
佢遇到無料嘅QS就覺得所有QS都係無料
我反而覺得就係 Client 想點就點
QS 更加重要
好多時客要嘅係 risk advise
QS 好多時好似打雜咁係因為啲 PM 比佢地仲熟 contract 同 project risk
咁自然唔重視 QS
好既project delivery 喺好commerical driven 既,點會唔重視搵錢既QS 呀。咁不過你都要做到野搵到銀先有人睇起你架。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞