測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
consultant啲價咪仲賤
rlb其實學唔學到嘢,聽聞有地獄team唔教人嘢
師兄十萬火急, 可TG 詳談?

@RCAXLR
https://t.me/RCAXLR
比我都揀禮 利申:冇OFFER
正確。
如果你真係想學野嘅話,一出來做developer QS真係唔好,d training 真係得啖笑⋯我寧願你去consultant

Contractor 就睇人,咩工作氣氛要做到先知,個個地盤都好唔同。

至於考牌,你唔好聽啲前輩亂咁up,完全係睇吓你勤力溫書。
睇多幾本書好過。而家paper 2完全溫得到。問多幾條友拿notes好過啦。
唔該哂前輩
所以您既選擇都係
禮>新>俊?
禮=俊》新

你諗下自己鐘意/適合做邊個role多d, 唔應該把考牌因素計算在內。因為工作性質好唔同,條路都好唔同。
唔該咁多位前輩既建議
我而家得番兩個options 啦

禮同俊
Bro揀完快d放返offer出黎
咁梗係揀人工高D
禮難入過俊

有冇問返工地點?
巴打介唔介意講你邊間u
interview問左咩?
睇錢我明,但career planning角度黎睇,我淨係睇到你想考牌,其實都幾短視。

當你揀到個offer 比你fast track 3年後charter, 之後呢?邊份工比你你想要既network, exposure? 呢啲係我覺得比training更重要既野

跟咩老細?老細咩management style? 跟咩盤?呢啲資料有無interview 問/觀察到?
多謝師兄意見 我會記低佢作為我未來轉公司時考慮既因素
我interview 時只問跟咩地盤, 可惜所有公司都並冇比答覆比我,所有公司都話簽合約時就會知
所以我只能夠以佢地既過去做既盤估計我會做咩類型既盤

參考左咁多位前輩既意見,排除考牌因素,
已決定左入邊一間公司。

再次感謝前輩為小弟指點迷津!
希望未來有機會一齊合作!
係一個比較遍遠既基建工程
而家新仔入去consultant跟到個有牌senior又肯教已經好難得
好多人一考到牌即走,邊夠中層用
有d衰既由得新仔自生自滅
咁快知番邊個盤? 不過你要有心理準備佢大多數盤都好偏僻,番8點都好攞命
接受到遠就禮

QS job ads九成唔寫番邊到 ,見工先話東涌/機場
d 老細淨係識講話咁先係俾機會你學嘢
係學到嘢嘅
不過一定唔會做得長囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞