測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
呢個都喺我從post#1 開始講既野。

考牌你肯花時間一定會考到,你問d charter QS 有邊個覺得d traning 有用?一個都冇。你有問題既時候你senior 點你一句好過你上十尻幾個鐘training . 群d 有insight 既人先喺最重要。

我又問下你,假設你唔會轉行,你覺得你tool box 入面要有d 咩skills 先喺有用,將來2030 年有AI 做measurement 你都可以唔洗俾人炒之餘,仲有得上位?

眼光,cost sense , network 呢啲野你遲一年起步,就喺一年。
學到野 有冇話邊幾間main con啲senior肯教? 我想做main con因為工程類型好似廣啲,可以學到多啲野
好想跟一寸師兄學嘢 舊登已經係貨fans
我諗你可以諗清楚d 你既問題

你咁問,我只可以答你:

a. senior 肯唔肯教同公司冇關,仲有喺睇team / 盤
b. 工程類型廣唔廣同你冇關,因為你喺跟盤,唔喺oversee 哂你公司既所有project
你啱

但喺佢如果d 野唔識既,又點教你呢?
想睇多d類型pj好似consultant 喎反而
題外話一問,禮同俊係返六日定五日半架?
有無巴絲打可以分享下禮頓interview 嘅流程?
例如個written test係唔係關於technical problems, group discussion會問咩等等
推一推
做顧問真係狗都唔屌
有無巴絲打可以分享下禮頓interview 嘅流程?
例如個written test係唔係關於technical problems, group discussion會問咩等等
推一推

Push
諗住搵多錢既 唔好入行
頂唔住ot既 唔好做顧問
想問bs人做物管既誘因係d 咩?
商場/Office 個啲其實幾好做
住宅樓就
想問bs人做物管既誘因係d 咩?
商場/Office 個啲其實幾好做
住宅樓就

但前途? 有冇機返國內做 ?
考pfm 是咪睇唔開
PFM 10成猜都係BS CHARTER左吸出黎
所以都係不了
國內撈唔掂,好多developer/consultant都唔玩啦
要考考BS
有冇gp人講下做leasing嘅前景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞