測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
我自己以前同 RICS Panel 做同事
發覺 Mock Interview 比 HKIS 難
好多問題反而出其不意
入左條不歸路 好想轉工 入左TEAM 只係度數 差唔多1年半 又半工讀緊TOP UP DEGREE
無做過CONTRACT ADMIN野

不停係度諗轉工定讀埋先轉 但人工又低
有冇人聽/做過mutiple
如何
揸住qs degree想讀多個master讀pm定real estate master好
唉好低人工 好似又轉唔到出去
味諗 我HD BS
我fd話呢間長期缺人叫我睇下
巴打們 而加應該讀civil好定bs好 而加諗緊去英國升學 諗緊讀civil定bs
利申:讀過civil hd 覺得好chur想轉bs 但bs好似無civil好景
Push
但civil 好難讀 poly hd civil grad
以前讀得civil 全部都精英 al 幾條a
根本做咩都做到

宜家果d dse 有5條4都算好好

大把讀完fd 升hd 又唔知點解好彩又升到degree
英文lv2 都唔知有冇 仲同以前比 比條毛
留名
今年26 hd學歷
1年ae經驗+1年aqs經驗
搵得14.5k
你有interview?我in都冇得in, 一開始reject咗
有冇師兄做avista?
有冇巴打講下做商舖果啲leasing? 前景人工好唔好?
同埋做業主定係租客果邊會好啲?
如果考rics又有冇用
(警世)嚴選OT得最痴線既行業
https://lihkg.com/thread/616997/page/3?ref=ios

qs有冇機會打贏
我覺得乾收銀嘅話可以一戰
做緊building surveying ,人工低等錢洗 有無ching 有bs 秘撈做??
其實對比audit, QS consultant唔算係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞