測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
有無人知MTR graduate QS 幾時開始interview
你係咪做左online test之後就冇消息?
係 我想知係唔係已經出左interview
唔知 我都冇
我有朋友收到了
利申自己同另一位朋友冇
intern完全無聲氣
想問下咁多位MTR QS好唔好做
如果協興 禮頓同MTR 邊間會好啲
我仲以為呢處係hr 討論區
Leasing 本身有好多範....

角色方面有 業主代表 同 agent...
物業方面有office retail ind 等.... 好多唔同方面....

可能要問得清楚d.... 另外呢度都有gp...
可唔可以分析下leasing agent既工作模式

同埋岩點既人做
Investment 係另一類野
分析就唔識講... 但可以講唔岩我做...

簡單講,agent lor...咁agent 岩咩人做? 吹到水,跑到deal, 浮動d咁....
打錯字 係分享下
我本身唔係agent, 不過有同佢地做野.... 大行會有gt post , 可到不同部門工作...可以試下做....
巴打做valuation?
Valuation + land matters
做得掂果d一般都係世界仔/有錢仔
做唔掂果d一兩年就會轉番去consultant/developer
想知Housing ,ASD MSG / BD BSG 開始出信叫interview未?
都岩既 基層難撈啲
巴打撈緊developer?
咩類型都做過,同埋我覺得d大行GT都係搵笨 特別係聽講衣家低層人手短缺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞