測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
公司有班i大入既 大約12K, 睇佢地玩手機多過做野
緊係啦 今時今日仲搵11K請人 人地都搏炒多
人地想轉入嚟,我想轉走又唔知轉得去邊
qs咩人去做都死
邊個頂得住
想問有冇人in佐Arcadis
是咪全英 使唔使考普通話
利申: 炮灰
真係比佢起薪點氹左
Um... 我朋友fg 唔chur 係啲general工
18k double pay bonus
好過qs 掛。。。佢做得幾開心

學前面個銀行個巴打話齋
睇多啲出面個世界
我頂得住嘅 但唔想其他人有錯覺main con會少過consultant 真正好做嘅得soq
傳統行業 佢部門偏business
用下excel做下forecast, analysis之類
唔洗it同商業技術
不過人地都話無前途
我上話打得衰 唔會話mc無咁差
而係話mc 朋友唔會咁多自我安慰
Qs
其實main con 人工同consultant 唔差太遠
俊和fg 23500 rlb得17000wo
啲人會講爭幾千唔好咁在乎
一個番5日 一個番6日
利記唔係正常要星期六ot咩
好簡單好簡單咁講,喺大既QS consultant 既senior 正常程度會較高,同埋有office manual 同 quality check,做錯野既機會會少左。

點解我用正常呢個字你自己諗下。

QS 呢行好得意,因為project 複雜多變,做錯野既機會多不勝數。你唔洗叻,做野跟instruction, 唔錯careless 野,做好filing , 你已經叻過一半人。

另外個半,邊做邊學啦。
啱架,你成世做clerical 野做叻都喺r 到個政府工做。

你掂既,幫到老細搵生意,中標,claim 錢,咁已經差好遠。

你會問點先得?就喺cost sense 同眼光
淨係唔錯CARELESS 野已經唔簡單, 唔講payment vo 出bill 講QUANTITY 既野啦

請如你話單單project都複雜多變, 出tender draft front part 是但諗少樣野 改少條cl. 後果都可以好大
中間果句好buy
多口講多句,番工唔好淨喺睇人工,要睇錢景,睇邊度識得人多。你未來既收入會同你既Connection 多寡有直接關係(provided that 你考到牌)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞