測量(GP,BS,QS) 討論區6

1001 回覆
7 Like 6 Dislike
繼續討論
Lm
想問下qs fresh grad邊度揾工比較好?我見jobsdb 大部份都話要經驗
點解Construction Contract就有VO同EOT,但consultancy agreement就乜撚都無?
因為做consultant 仲命賤過 contractor 囉
d consultant賤價搶job
乜差嘢都包晒
老細: 你做唔晒呀?咪ot 留低做囉
Remember you are a professional. Your task is to get the job done in the specified time.
賤價搶job仲學人講專業?

聽過有單job, 個業主改design改到要re-tender, 咁本身fee proposal講明出完果個tender就有舊錢收, 個業主話要hold起一筆for re-tender。。。
Professional? 究竟所謂professional值幾錢?
想問吓政府lands g仔可以點準備interview,之前個樓主好似都係gp,希望佢睇到我
個post ,萬分感激

射左,thx
而家有無邊間contractor 係番 5 days
市面都唔見qs請學徒
點搵工好
今年觀塘乾收銀係咪冇B仔?
白紙入行請上一頁
觀塘依家好似有幾間

觀塘依家好似有幾間

L記啦
Hi, 要熟地政野,睇晒網上d practice notes... 要留意地政相關新聞....如 新賣地,土地供應...我本身太多年前in, 唔知有無變喇....
咩係B仔?
Bonus ar...

觀塘依家好似有幾間

L記啦
咩係B仔?
Bonus ar...

係咪冇?
真係咁有緣 唔該晒師兄,但你好似係hku 你當年有冇考埋rvd?
RVD 有, 最後選LANDSD
坐Site唔會啦
我其實比較想做rvd,咁rvd係問valuation為主?
點解想做RVD 呀........

RVD 除左問 valuation, 仲會問人事問題....另外通常都會問咩係rateable ...
想學多D valuation既嘢, lands好似好多範
i see, 人人理想唔同, 最緊要自己鍾意.

我自己睇法, valuation係 art 多於science....RVD 受制於Rating Ordinance 同tone of list... 佢用好多好"科學"計算方式, 反而唔係真正學valuation....要valuation 叻..要見多識廣....用返英文, 我地係general practice surveyor, 真係要幾general 架...

不過VSG 學到係仔細同細心, 對日後工作都重要......唔知點解, 近年ESG training 反而差左....ESG 畢業生無以前識咁多野.....相對上, VSG 畢業生似乎受歡迎左.....
新輝上年轉左5 days la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞