今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
lm
陣間仲有一篇
睇到依個post 又喺度既巴絲,唔好以為我真係on9

[真心求教]想問下白鴿係食咩多?
https://lihkg.com/thread/614959/page/1

其實係諗到今晚會講既話題,想玩下膠引起巴絲對野鴿屎毛齊飛既關注

中頭獎唔好喊
呢篇睇得勁過癮
陣間仲有一篇

你問緊咕咕咕 定係 呀丫~~ 呀丫~~~~ 呀丫~~~~~
應該無乜機會接觸呀丫
62. 勿摸活家禽

之前香港社會係相信禽流感唔會惹到人。早喺1995到1996年期間,香港雞場已經發生3宗禽流感事件,造成約22400隻雞死亡;1997年4月喺流浮山既3個雞場都有4500隻雞係死於H5N1禽流感。只不過,當時雞農同政府都只係覺得雞場突然之間發雞瘟,反正雞瘟唔會惹人,社會對此亦都無太大關注

1997年5月11日,香港一個3歲男童染上感冒,先喺私家醫生診所求醫。男童喺屋企休養期間,好在屋企有養開雀鳥可以解悶,不過病況始終都係無起色,於是喺5月16日轉送到伊利沙白醫院。醫生嘗試用多種抗生素希望控制病情,可惜男童病情急轉直下,仲出現嚴重肺炎同多種併發症,最終喺5月21日不治。伊院主診醫生將男童氣管分泌物交去衛生署毒化驗所化驗,驗出男童染上一種未能分類既罕有甲型流感病毒

衛生署按照世衛組織規定,將病毒血清樣本轉交美國疾控中心、英國化驗機構同荷蘭實驗所化驗,以進一步確定病毒類型,最後證實係新發展既H5N1型禽流感病毒,依位男童亦都成為咗全球首宗發現人類感染H5N1既個案。為咗避免公眾恐慌,時任衛生署署長陳馮富珍公開表示男童家人都無染病,相信病毒擴散能力好弱

依單之後H5N1有5個月都無再發現新病例,不過去到1997年11月,一爆就爆3單。當時係已經搵到金剛胺依隻藥物,有抑制病毒自行複製既抗毒作用,不過必須要喺病人發病早期使用先至可以及時制止病毒喺身體蔓延。當時要檢驗證實患上H5N1要5到7日,而真正染上病毒既人一般喺依段期間已經去到危殆既階段,所以當時港大生物系袁國勇教授就建議醫生遇到嚴重傷風感冒同肺炎徵象既,有理無理都應該即時處方金剛胺

當時有輿論認為衛生署喺首宗禽流感爆發後3個月先至向公眾公佈事件,更加喺承認第二宗禽流感個案之後再次強調病毒無擴散跡象但無耐又再出現個案,臭屎密冚做法不能接受;不過董伯伯就批評傳媒渲染疫情打擊香港旅遊業

1997年12月10日,粉嶺一個街市雞檔發現有幾十隻雞染上禽流感死亡,追查之下發現雞隻係從廣東省既雞場入口,不過因為漁農署當時對內地入口禽畜既登記同監管不足,實在係確認唔到病雞來自邊個農場。雖然漁農署表示只要煮熟雞隻就可以殺死病毒,不過消息影響導致全港雞檔生意銳減5成,連帶旺角雀仔公園售賣觀賞用鳥類都拍烏蠅

12月15日,家禽業界為咗挽回市民信心,長沙灣家禽批發市場停業三日,並且由漁農處幫手進行大規模既清洗工作,以110度混有梘液既高壓蒸氣槍清洗雞籠

12月18日有新發展,港大微生物學系成功研發出一套快速、精密既H5N1測試方法,可以喺8個鐘內準確測試出病毒,亦都從兩個相關病例當中證實禽流感係可以人傳人。

之後病例越來越多,事態嚴重,11月23日喺漁農處既要求下,大陸宣佈暫停鮮雞來港7日;另一邊廂,特區政府決定屠殺全港130萬隻活雞,並且每隻只係補助返遠低於市價既30港元。因為唔夠人手喺短時間殺雞,政府都要請parttime,以一蚊殺一隻雞既薪金聘請家禽批發市場既職員殺雞。雞隻會放入黑色膠袋然後再灌入二氧化碳焗死,最後運去堆填區

好彩既係,喺殺雞之後禽流感疫情無再惡化,危機逐步消除。禽流感傳播既一個重要原因唔係雞煮得唔夠熟,而係市民喺雞檔揀雞都習慣伸手摸下,甚至係吹下雞屁股。喺政策方面加強入口大陸屠宰好既冰鮮雞,宣傳方面「勿摸活家禽」同「請勿餵飼野鴿」亦都成為後來既口號,減少市民接觸野生雀鳥同家禽
精彩
系統提示: 你現在進入單機模式
System Alert: You are currently in single player mode
當年第一個感染h5n1男童無傳染比屋企人都算好彩
比啲時間大家
就爆post 樓主記住開2
樓主請加油,香港史真係每個香港人都應該知但又無咩人知嘅歷史,依家嘅人應該熟劉關張多過砵甸乍
Sars就無咁好彩
一蚊一隻雞係咪咁黎
金融風暴嗰篇好似睇戲咁
差唔多可以開新po
禽流感其實累死咗好多雞販,聽過有啲人一野破埋產,30蚊一隻真係太低
好好睇,樓主加油呀!
多謝支持

終於用乏味、難明既方法講完香港歷史(2)

https://lihkg.com/thread/615858/page/1
唔知,不過你又講得通
都要多得巴打代入!
做生意唔係包賺
亦都一定有風險,只能夠怪自己唔好彩

我覺得,你既產品唔好彩出事,政府要銷毀
同政府要用你既產品,進行採購係兩回事

因為唔一定所有雞都有菌,亦都錯不在雞農
用公帑賠償算係酌咗情,賠太多又會畀人話用公帑補貼某d特定行業,對市民唔公平
多謝巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞