今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
所以大部分寫歷史的都係等果代人死哂先,蓋棺論定
90後唔去睇既都唔會知啦
樓主有冇考慮講下荔園既歷史?
其實呢個area 喺香港史嚟講係幾underresearched,唔係太多書有祥細講,要知真係要自己搵primary source
上水都有喎,鳳溪學校啲學生而家好似仲會跟姓候嗰啲每年食山頭
仲有以前冇冷氣,又熱又濕,外國人嚟到好多風土病,香港腳就係最出名嘅例子
要了解六七暴動,強烈推介睇消失的檔案,佢嘅講法係港澳系統出現權力真空導致極左派上位,成件事周恩來直接知情
伊莎貝拉黃秋生講得啱,葡國佬以前係做海盜點會信得過
Dump 春啦,海底隧道最後好似兩三年就回本
最近有解密檔案指出,麥理浩上任嗰陣大約1972年,英國內部已經意識到九七大限呢個問題,所以麥理浩10年發展計劃就係要將香港建設成模範城市,增加同中共談判嘅籌碼,但最後都輸咗
終於live,我睇都用咗好耐,更何況你要寫咁多字,真心佩服,10萬個多謝
基本上中共唔show你做乜都無用
「本來」
天星都死死地
油麻地小輪收哂皮
點解拒絕入股海底隧道
食老本囉,無遠見囉,唔識做生意囉
58. 九龍城寨清拆

1898年既展拓香港界址專條裏面包哂港九新界,唯獨唔包九龍寨城。不過喺1899年港督卜力派遣英軍強行驅逐九龍寨城內既清軍,喺清朝既抗議同交涉之下,結果雙方都唔再喺九龍寨城駐軍

不論係是清、民國、共和國時期,名義上九龍寨城都仲係中國既一部分;不過因為相關既國土同中國內陸分離,所以有個叫法係「飛地」

即係,九龍寨城
係香港既內飛地、係中國既外飛地

只不過實際上中國唔管、英國因爲條約所限無權管,於是寨城就變咗三不管地帶,咁有人就會有政治,於是城內居民就自組咗樂善堂去管理地方事務

住喺果度,可以話係一念天堂、一念地獄。天堂在於城寨係香港貧苦大眾既天堂,居民唔需要向港府繳交差餉、地租同物業稅,租樓同置業既價錢都比較相宜,窮人要安身同養老都係一流。當然佢地都要交水電費

另外二戰之後有唔少由大陸落嚟既牙醫同西醫,可惜佢地既資歷同執照得唔到港府承認,唯有喺城寨開設診所繼續搵食;對於城寨內既窮人嚟講,無牌醫生為佢地提供廉價但有一定質素既醫療服務,可以話係互惠互利

至於出面受到港府規管既脫衣舞表演同色情電影,喺城寨通通都可以任睇。城寨裏面租平,變咗可以畀居民開設小型工場同工廠,生產到價錢相宜既產品

地獄在於城寨既人口密度超高,生活環境同衛生、消防、治安都相對惡劣。喺1950年前九龍寨城係一個密集既木屋區,入面既黃賭毒都非常猖獗,當時香港警方只可以用便衣既形式對城寨進行有限度巡邏,即使有人犯嚴重罪行都只可以用「邀請」既形式移動佢出城寨外至可以拉

消防方面,1950年1月11日,城寨發生大火,燒毀哂裏面所有木屋

燒完之後城寨內既樓宇變咗現代化,不過係插針式有位就起,不規則咁向高發展,成為九龍區既一個集體回憶同世上人口密度最高既社區

港府喺歷史上好幾次都想拆咗寨城,不過因為主權問題,每當居民覺得出事都一定會搵北京政府求救,北京當局(不論國共)每次都會以外交途徑反對,所以都拆唔成。1980年初中英談判,主權移交塵埃落定之後,英國政府直接搵中國外交部交涉,要求拆遷九龍寨城

中共政府都明白城內居住環境真係差,經過研究之下同意,不過提出咗條件:
1. 為居民安排好過而家既居所
2. 容許城內無牌牙醫繼續行醫
港府應承咗,喺1987年1月14日宣佈拆得,並且會喺三個階段遷出城內居民。1992到1994拆野,拆完之後原址改建咗做公園

喺拆野過程當中發現昔日寫有九龍寨城既南門石匾,於是依個城方就正咗名,唔再叫城寨。至於當日清朝用既衙門都有保留,被列為法定古蹟並且成為咗公園既辦事處
lm支持
正常人都諗到起好咗之後啲車實用隧道,仲用你隻船過咩on99
巴打喜歡睇就好

依個就係我寫既動力
我就無好似你咁正統喺學校學過,純粹靠睇書同靠對腳

你都可以分享下
有人傾下計的話,今晚又會出多篇
有人傾下計的話,今晚又會出多篇

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞