今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
tg: lihkgherit

仲有其他巴打想去

約個時間就得

btw我通常都會口痕講下文物修復
等我返香港裝tg再add你
用緊airsim申請唔到tg account
有文未呀樓主
34. 中國打抗日戰爭時期既香港週邊環境

自從1937年蘆溝橋事變之後,中日戰爭全面爆發。英國當時既處境其實非常老尷:

1. 如果放任唔理既話,日商就會取代英商得到中國既貿易利權,影響到英國既經濟利益

2. 如果明幫中國既話,會觸怒日本,日本就可能進攻英國喺中國既租界。當時英國喺遠東既兵力唔足以抗衡日本

英國就要諗一個既可以支援中國抗戰,又唔會激親日本既做法。就係喺道義上支持中國抗戰,並且提供有限度既物資支援。即係所謂既「慈善中立」

當時中國沿海既工廠幾乎盡失,要抗戰既話,就只可以依靠外國進口。香港實際上成為進口既唯一途徑

喺1937年香港既火車已經可以直接運輸軍用物資去武漢,以供應量計既排名係:
1. 德國: 主要供應槍同炮彈
2. 美國: 飛機設備
3. 英國: 同美國

日本駐港領事就出口術,話如果英國容許大量武器炮彈,尤其是防空炮經香港運去中國既話就會炸毀九廣鐵路華段

不過護督史美就無畀佢大到,向英國殖民地部建議拒絕日本仔對華實施武器禁運既請求。佢覺得咁做同幫日本仔無分別,亦都影響英國既中立

咁蘿蔔頭就喺10月真係坐言起行,開始炸九廣鐵路華段。不過當時轟炸機既效率並唔高,加上管理鐵路當局不斷搶修鐵路,火車運輸並無受到太大影響

11月,中國從英國購買既9架飛機運到香港,當時英國駐日大使就建議拖延飛機付運以免觸怒日本,但係英國外交部就ban咗,認為無禁運令就要如期送貨

對於依個舉動,日本仔喺12月就以派出更加多既空軍轟炸九廣鐵路華段,令到早上到中午既列車被迫停止,但不停搶修之下都只係中斷7日半

去到1938年10月,廣州終於淪陷,九廣鐵路唔可以再用嚟運貨。不過九廣鐵路為中國爭取足夠既時間起成滇緬公路,令到中國可以繼續有進口物資抗戰

咁喺1941年5月,宋慶齡發起一碗飯運動,邀請香港既酒樓東主參加

計劃詳情係酒樓、飯店會代為推銷飯券,每張兩蚊,用喺救援傷兵方面,購買者都可以去任何一間參加既酒樓度食一碗炒飯。至於炒飯既成本可以由酒樓捐出,或者向國母claim 返每碗兩毫子(實際上絕大多數酒樓都唔Care 成本,五行商會決定收返,結果會被民間批評發國難財)

難得既係,當時既港督羅富國都表態支持一碗飯運動,認為香港人應該援助同胞,某程度上體現香港華人對於英國同中國既雙重忠誠係得到官方認可

除此之外,香港亦都有唔少其他捐款、戲劇同音樂劇既義演
我又學到野啦

依d 唔講真係唔會留意
出唔哂? 唔夠喉
係咪我幽默感唔夠
巴打講完香港會唔會講下二戰
會,但依個post主要都係講香港史

所以討論會係圍繞香港抗日戰爭、日治同二戰後交接之類
等睇
當然 呢個我都有睇
巴打會否介紹香港戰後發展,暴動,工業、經濟轉型歷史?
會,不過未講到
正皮留名
法醫故巴打

比較想麻煩你睇下小弟個法證post 畀小小意見
Index:
1. 香港曾經做過南宋既「首都」/#3
2. 台灣反清,香港當災、因禍得福?/#4
3. 張保仔、香港既海盜問題/#10
4. 英國入主香港島/#41
5. 賤地招商法、自由港/#62
6. 從兩單案件講下早期香港已經尊重司法獨立 第一單就係徐亞保案/#63
6. 第二單係毒麵包案/#68
7. 香港造船業可悲既起源 - 苦力/#79
8. 香港歷史上第一個大白象工程/#105
9. 英國入主九龍半島/#106
10. 略略講下九龍半島初期發展/#107
Offtopic 香港柴油電動火車 意外歷史/#110
11. 早期香港公務員制度/#119
12. 歡樂滿東華/#131
13. 非禮虐兒集中營 - 猜一痴線機構/#134
14. 香港西醫書院/#144
15. 由借錢文化講撕紙銀行/#152
16. [突發]香港宣佈成為疫埠/#193
Offtopic 我睇香港史既睇法/#215
17. 一直以來只針對華人既宵禁令終於取消/#222
Offtopic 柴油電動火車/#226
18. 雞,全部都係雞!/#240
19. 英國租借新界/#253
20. 香港政府開始禁鴉片/#278
21. 香港大學成立#288
Topic=offtopic 海上消防 - 葛量洪號滅火輪 變 展覽館/#300
22. 九廣鐵路通車/#307
23. 第一位官學生出身兼遇刺既港督/#340
24. 香港華人罷搭電車/#356
Offtopic 建築文物公開展示既難處/#366
25. 香港間接參與第一次世界大戰/#378
26. 搶米風潮/#388
27. 香港機器工人罷工/#390
28. 香港蓄婢傳統既沒落/#407
29. 海員大罷工/#428
30. 孫中山教訓港督、訪港外交/#448
Offtopic 都市傳說: 共享單車免費借用大法/#460
31. 省港大罷工/#465
32. 啟德機場落成/#469
33. 講下早年香港既貨幣政策/#496
34. 中國打抗日戰爭時期既香港週邊環境/#530
夏十巴打好有心
見到巴絲咁踴躍,搞到我又想寫返一日兩篇
一日N篇伯常識吧
見到巴絲咁踴躍,搞到我又想寫返一日兩篇
一日N篇是常識吧
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞