今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
有無人有搞Facebook Page既經驗可以幫下我手
lm
25. 香港間接參與第一次世界大戰

1914年8月,一次大戰爆發,英國加入協約國與同盟國開火。咁香港當時始終都係英國既一部分,所以都進入戰爭狀態。

第一件事,香港政府拘捕同驅逐境內200個德國僑民

另外因爲德國喺中國既山東省有據點,英國容許日本軍艦停泊喺香港鯉魚門,攻擊沿海既德國艦隻

但係最重要既貢獻,都係錢

一開始係喺1914年尾開始既戰事慈善捐款,咁就透過英皇海員救濟金、海陸軍盲人救濟會等既組織進行人道方面既經濟支援,到1918年已經一共籌到141萬港元

另外香港政府通過𣾀豐銀行發行戰事公債,年息六厘,用嚟支援英國既戰爭。可惜公債既認購並唔活躍,只有103人認購200幾萬港元債券

錢就永遠都唔夠,港督梅含理決定喺全港徵收7%既特別戰務差餉。對於有錢人嚟講係小事,但係對於窮人嚟講就好肉痛

當時一般華人文員月薪先得160,其中60要用嚟交房租,再收差餉會令佢地生活更加困難。立法局非官守議員覺得應該只係向有錢人收,但係梅含理就覺得應該要公平、人人有份,所以否決昨

咁有一個中英混血兒地主就真係發財立品,佢就係好出名既富商何東爵士(當然佢既才能就唔係喺煮糖水同煲粥兩方面),夠義氣,幫哂租住佢旗下物業既所有人交依筆差餉

1919年7月,特別戰務差餉停收。
埋單計數,香港喺戰事當中透過各種形式為英國貢獻咗1025萬港元
又抽何東
幫啲咩???
幫啲咩???
唔講邊個知
個陣冇連登
唔好話香港,班北佬連廣東係邊都唔知啦,佢地個腦得大漠
搞個page d layout design

可加我tg
今日抽第個
lm
用左兩日追到live
4両麵 = 150克,大約只有1.5包公仔麵
今日得閒d,所以出咗2篇
各位巴絲,狗年快樂!
游咗成晚水,好攰
4両麵食一餐你飽唔飽?
而家先睇到依個POST 新年快樂
試過成日冇食野,餓得濟,一次過食3包
狗年快樂 出多幾篇文 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞