今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
突然由法證轉跳講香港歷史,巴打你都幾多範數下

科普講得太深入無人明,太淺白又無營養,好難攞到個平衡點
驚乜 覆巢之下無完卵 元人都唔當南人係人
btw巴打真係法醫
梗係唔係啦

嗰個係故黎㗎
有個問題想問
德國同日本唔係軸心國同盟黎咩?點解德國會供應軍事用品俾民國?
在商言商,肯畀錢唔單止軍事用品,當時德國仲有派軍事顧問去中國

國民政府亦有德械部隊

至於Axis要去到1940年9月至成立
之後喺日本抗議之下,德國先至撤走軍事顧問
正皮留名上一頁
一日追晒廿三版 精彩!
巴打寫得好好!又易明!一日追曬
德國同國民黨合作開的
蔣經國佢地都去過德國train﹐甚至果時考慮過唔同日本結盟,轉同國民黨結盟
果時德國都拖到冇得拖,先停止支援
其實香港地 真係多事之秋 每次行過香港D museum 都覺得點解一直都唔可以穩定下來
依個真
陳策係邊個黎?
簡單講就係廣州失陷之後

國民黨將領陳策走難落香港

亦都成為國民政府喺香港既代理人
其實香港咁少兵都頂到咁耐算係咁
可惜港共政府完全無視呢班有份保衛香港既英烈
自古敗軍不言勇

中國歷史上從來都無當權者會認同雖敗猶榮依回事
個人覺得曉士兵團係香港保衛戰入面提得最少但又最受人尊敬
同埋其實班加拿大兵真係送嚟香港受死,無乜經驗就要咁遠過嚟打仗,依家黃泥涌峽道五方路嗰個位置種咗啲楓樹可能係為咗紀念佢地
曉士兵團個個都係外籍有錢佬

其實佢地大可以攞住舊錢離開香港

但佢地選擇堅守
拎KBE
講下一個話題之前,先貼返屋企既珍藏

36. 日佔期間發行軍票

日軍佔領香港之後,為咗完成大東亞戰爭,要諗計搜刮香港市民手上既港元資產

當時香港雖然係地方細小,但係英國管治下,憑住免稅、完善既法律同對私有財產既保護制度,擁有唔少金融資產。日本仔就諗到發行軍票嚟換取大量港元,並且繼續喺港幣依然通行既其他地方採購物資

咁軍票就唔需要有發行既準備金,而且印製既數目不限,所以係會引起嚴重既通貨膨脹

去到1942年7月24日,香港佔領地總督磯谷廉介發佈規程,規定香港只可以使用港幣同埋指定軍票:

1. 香港市民可用每4元港幣兌換1元軍票
2. 市民向日治政府繳付租稅同費用,必須用軍票結算
3. 只有不超過50元既其他收支仍然可以用港幣結算

由於當時謠傳軍票兌換匯率會進一步攀升,所以好多市民都拿拿聲兌換

另外日軍仲逼滙豐銀行簽發1.198億既港元紙幣,以便喺澳門搜購物資

去到1943年7月24,日治政府索性禁止港幣流通。日軍會負責搜查,如果發現有市民私下收埋港幣,會判佢地毒打、灌水等既酷刑,當時有唔少市民因為抵受唔住而死亡

日本喺香港發行近20億元既軍票,令到香港既物價飛漲,白米同食油價錢喺1941年9月到1943年5月之間分別升咗10同15倍

日本軍票喺戰後即時作廢,令到大量手持軍票既市民血本無歸。香港市民多年嚟向日本政府追討損失,但就被日方以1951年《舊金山和約》當中,英、日兩國同意唔會再索償為由而拒絕
上面嗰張我都偶然得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞