今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
多謝
不過我除咗踢波都唔著橙褲
香港人往往過於著墨南宋
忘記咗自己歷史
的確,無論係古今中外所有既政治事件都係借題發揮

而嫉妒、貧窮同無上流既機會,自然會令年青人乜都睇唔順眼

民間既起義例如張角、陳勝吳廣、法國大革命等等都有住以上既共通點

到而家好似汶萊咁都係皇上萬歲萬歲萬萬歲
不過個個唔駛交稅又好食好住,又有邊個得閒同你搞革命講民主

反之就再好既制度都會有野反
真,所以一定要有多d人去博物館睇下野
如果當年罷工
英屬香港政府無視班粵裔工人
反而輸入英國工人階級嘅移民嚟頂替
香港會點?

陳策係咪真係咁大影響力?
歷史博物館個香港故事唔夠本土味
錢穆先生個史觀好似唔係好啱香港 以致整個南粵
當初中大叫香港亞洲大學唔係更適合佢地個理念咩?
根據唐君毅既講法,喺過去2,3百年,中國積弱,亞洲成為歐洲列強最大既殖民地,佢覺得亞洲人同中國人為此都要負上責任。所以新亞書院講學一方面會照顧中國國情,另一方面會照顧世界學術文化既潮流,令到古老既亞洲可以重獲新生。
如果香港人口結構變左白人佔90%以上唔知支那會唔會收
我估最多三成純白人
但係會好多Eurasian
1. 以當時既交通,大量輸入英國勞工唔容易
2. 當時英國勞工人工,同職位係華人3倍以上,班公司都識計數
中大唔係淨係得新亞,成立果陣出錢資助既主要都係港英政府
好過無咁解,不過要本土味真係去油麻地行一轉
香港人往往過於著墨南宋
忘記咗自己歷史
真,所以一定要有多d人去博物館睇下野
歷史博物館個香港故事唔夠本土味
好過無咁解,不過要本土味真係去油麻地行一轉

戲院
大躍進慘劇對香港有無重大影響?
除咗大量人口偷渡來港
推介巴打睇一本書: 被遺忘的六日戰爭-1899年新界鄉民與英軍之戰

應該有曬你想知嘅事
睇到真係感受到好大嘅張力
67暴動可以話係一場發動者充滿政治計算嘅暴行,勞工階層被壓逼根本只係一個煽動者利用黎發起暴動嘅藉口,希望而家啲共狗可以認清當年歷史
有無興趣做導賞?
睇到真係感受到好大嘅張力
67暴動可以話係一場發動者充滿政治計算嘅暴行,勞工階層被壓逼根本只係一個煽動者利用黎發起暴動嘅藉口,希望而家啲共狗可以認清當年歷史

其實不論係當年還是而家既蟻民,要煽動一樣容易
走私商家發國難財
其實以前都係得錦田果邊會食,新界東多數係分開一砵砵,唔會撈埋
係近年先至話盆菜,以前邊會俾埋D蘿白豬皮果D嘢扮大盆,
一砵一樣嘢,好均真,又唔會撈埋晒D味
都係打邊爐形式?
可唔可以講多少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞