今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
其實我係想睇樓主有趣地講香港歷史
唔係睇你copy出黎嘅資料
最鐘意睇歷史post 加油樓主 寫多啲
唔係話求真唔岩
但係你下下都依樣錯果樣錯
不如你直接開過個POST 講你認為綜合左既真實歷史
我當睇樓主既 POST 就係睇緊某一本書既觀點咁, OK?
你覺得唔岩 可以討論 唔係一尻話人錯

同埋個post係樓主睇法
巴打可以話我講既片面、表達得唔夠完滿
依個我承認,往後亦會再鑽研

一件事既成/原因、觀點依d ,有唔同角度

但基本資料性既野應該未去到唔「真」掛
live
樓主加油
單睇佢嘅評論一樣係冇證據 不如開個新post 嚴謹地講一次歷史仲好
一味話樓主錯但係自己又冇證據咁有咩意思
咪叫佢自己開過post咪係到騎劫囉
話我做乜鳩
有興趣可以去電郵註冊古物古蹟辦事處e-通訊
成日都有免費公開講座

依個好,我之前想join 依d 都要捕住康文署同博物館既最新消息
btw 分享多少少我睇香港史既睇法

我會按認識香港史既程度分成4層金字塔

頂層: 鑽研原始史料、舊檔案
第二層: 博覽群書、比較偏頗之處
第三層:大致知道香港大事
第四層: 相信網上傳言/一知半解

我上面都講過,而家官方香港史既定位並唔係教育義務,而係淪為康樂活動同文化節目

而康文署d 古蹟相關教育活動有幾多人報名去聽,去過幾次都已經會知,有目共睹

所以我會預期入得依個post既巴絲喺第四層既比例偏高

有時下下要交代清楚每一個細節雖然正確,但就好難引起第四層既興趣

用一個雖偏頗、片面但有趣既方法吸引多d人先有個基本認識(交代太多英法聯軍經過、宋朝滅亡經過之類同香港無直接關係既,好多人會覺得無趣),先拉多d人上第三層都未必係壞事

當然我會想再鑽研,巴打講得係有道理,睇多d 可辨真假
不過對於大多巴絲而言,其實第三層已經夠用亦都好實用

樓上果位絲打辭咗CA份工同屋企人想佢做返政府,我就用依個舉例

做牙醫助理,人地見工一定問你點解想做,如果可以借香港史講下少少以前牙科喺香港未得到重視既史事,從而令到人地覺得佢好有抱負、好有心、好了解,係等緊機會圓夢,吹多兩吹亦都可以解釋到佢點解做開marketing會想轉,依d去到第三層已經夠用
留名睇香港史
又係你呀巴打
啱啱先忙完一個peak season, 遲d又到
得閒幫手推下post
明歞借口嚟啦
17. 一直以來只針對華人既宵禁令終於取消

以前就無平機會依樣野,白人同華人係有好明顯既差別對待。其中最嚴重既,要講起宵禁令

香港開埠果陣,因為出現大量為咗逃避戰禍落嚟既無業遊民,令到治安出現嚴重問題

但係當時香港警隊規模太細,無辦法有效咁維持治安,唯有喺1842年下令禁止所有華人不得在11點之後外出

(其實白人歧視有色人種一直都有歧視,到而家2018唔少美國白人都仲係覺得黑人 = 性罪犯/道友/小偷,把口唔講到明但上佢地d forum已經感受到

題外話,話說小弟因爲細個讀書畀人夾份屈非禮,所以對真正既性罪犯恨之入骨,睇得書多對性罪犯既動機同心態亦有少少見解)

1857年毒麵包案之後,香港政府對華人有更加大既戒心,同年7月15頒佈更嚴格既法例:

1. 任何華人喺晚上8點到日出前,如果無手持夜行紙,而被發現身處居所以外地方,就係犯法

2. 每次犯法可能會罰: 5到50元罰款/坐牢1到14日/12下以下公開笞刑/不多於兩小時戴上枷鎖遊街示眾,至於罰咩就由太平紳士決定

但係點罰都好,對於上層華人嚟講都具有好大既侮辱,公開處分更加係個個都睇到

隨住華人富豪同有地位既人越來越多,批評依種歧視性宵禁既呼聲都變大

最搞笑既係,華人員工可以因爲工作所需獲得警察司發夜行紙,但係請佢地既華人老闆反而就唔出得夜街

去到1881年12月,英國皇孫訪港,港督軒尼斯決定喺全港張燈結彩表示歡迎,並且暫停宵禁令,等華人都可以參與盛事

主張宵禁既人以為此舉會增加罪案,可惜果兩晚只有4宗偷竊案發生,實在無證據顯示華人宵禁與否同罪案率有關係

於是,針對華人既恒常宵禁令終於取消,只有喺港督刊憲之下先至需要華人申請夜行紙
英: 喉住九龍、另有巴打指清國無遵守南京條約承諾

法: 馬賴神父傳教受阻兼被處死

藉口夠充分未?
話咁快已經過咗200正評
多謝你起我底
Btw 已打消dental 念頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞