今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
留名,欣賞巴打你咁有心機打咁多篇文章同大家分享。

輔仁有一系列文章講香港保衛戰,都幾值得睇,可惜既係呢段歷史今日被刻意遺忘左

http://www.vjmedia.com.hk/articles/2017/12/07/173490/%E3%80%90%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BF%9D%E8%A1%9B%E6%88%B0%E7%95%B6%E5%B9%B4%E4%BB%8A%E6%97%A5%E3%83%BB%E4%B8%80%E3%80%91%E6%97%A5%E8%BB%8D%E5%81%B7%E8%A5%B2%E7%8F%8D%E7%8F%A0%E6%B8%AF%EF%BC%8C%E5%90%8C
留名 自己本身做博物館,好鍾意睇 有時親眼見啲文物都會好開心
屌你老母雖然新追post諗住追曬先講嘢
但睇到呢度真係忍唔撚住
一個啱啱落地嘅殖民地政府
冇借呢件事擴大港人同英國人嘅地位差距之餘
仲出錢幫佢打官司 是其是非其非
再睇下依家 偉大嘅祖國
以言入罪
2018年連1849年都不如
屌你共產黨有咩資格管香港
開埠百幾年要俾個垃圾70年政黨國家收歸
Curator 職系?
政治不正確呀
做佢地下面啲散仔咋,而家啲Assistant Curator II 位都十年先開一次,就算開位都係做樣咋,我都期望會開位

不過做散仔既好處係好多野係可以係最前線去接觸啲被訪者、又可以以工作名義去好多得意地方參觀(e.g. 中環間猶太會堂
lm
53. 香港首位喺荷里活發展既巨星

從前荷里活都係外國人先有得玩既舞台,一直都未有華人既先例,直至到一個唔係東亞病夫既人出現之後改變咗個玩法

佢叫李振藩,1940年11月27日喺美國三藩市出世,接生果一刻已經被填寫咗Bruce依個名,後尾一家返返香港定居。因為佢老豆本身都係有名既藝人李海泉,喺有父幹之下可以有機會入行做童星。李振藩喺10歲果陣拍細路祥果陣起咗個藝名叫李小龍,依個名亦都比較為人熟知

雖然李小龍一路讀書一路拍戲,不過佢都叫做考到當時既名校喇沙書院升F.1,可惜上到中學實在兼顧唔到,加上下下有咩事、同學之間有磨擦都鐘意用拳頭解決,讀咗一年就「被勸退學」,要去聖芳濟升F.2
(話說曾經有一位性荒濟既舊登名人Jasper So 露J求SP 唔知仲有無人記得)

不過後尾李海泉都係要1961年送李小龍去美國讀大學,主修哲學。不過當時既李小龍都已經跟葉問學過師,所以喺大學時期已經夠料喺美國開設武館授徒。1967年佢更加自創截拳道,根據詠春既方法再加入唔同既格鬥技巧,以迅速見稱,亦都作為佢日後成為武打巨星既基礎

1971年李小龍喺嘉禾電影公司創辦人鄒文懷既邀請之下返香港拍戲,一拍就拍5套。可惜人生苦短亦都好諷刺,1973年喺《死亡遊戲》拍到3分1果陣,人如戲名英年早逝

佢既真正死因可以話係撲朔迷離,但其實早喺1973年5月李小龍喺做緊龍爭虎鬥既國語配音果陣已經喺休息室既地板度無故暈低。當時佢被工作人員叫醒果陣面色蒼白,但都堅持要返去錄音室工作。可惜果日都係再次跌低、全身抽筋、呼吸困難。

嘉禾老細知道之後即刻派人送李小龍去浸會醫院,當時主診醫生發現佢腦部有水腫,並且因此忠告佢唔好再食大麻。之後李小龍去美國做多次全面身體檢查,果邊就認為佢只係過度工作同疲勞過度,並且認為隊草唔會構成腦水腫既後遺症,於是李小龍就無聽浸會醫生講繼續隊。

咁喺1973年其實李小龍畀好大壓力自己 ,當時龍爭虎鬥作為第一部李小龍打入荷里活既電影,佢為咗做到最好都努力練功同事事過問,每日工作最少12小時,甚至乎係喺office 開會都要一路健身,搞到自己缺乏休息並且喺過身前輕咗20磅;另外根據李小龍學詠春既師兄所講,李小龍特登由美國購買練武機器,綁喺腰間之後就可以利用電擊通過大腦控制肌肉收縮擴張,據說練2到3分鐘就已經可以達到平時40分鐘既劇烈運動

李小龍過身果日去咗另一個女星丁珮既寓所(唔知做乜),並且死喺佢屋企,不過事後無證據顯示李小龍既死同佢有關

法醫解剖檢驗到李小龍係因為過敏性腦水腫,引致微絲血管爆烈造成腦溢血死亡,最終死因庭裁定佢死於不幸

要講到李小龍對後世既影響,開咗華人打入荷里活既先例就當然。甚至係去到最近,香港咪發生過D&G 尖沙咀廣東道分店門口狗阻止香港市民喺店外影相既事件,有示威者就借用咗李小龍套精武門出現過既告示,改為「港人與狗不得拍攝」
真心鐘意做又唔係淨係為咗份人工既人真係好難得

btw 好想認識下巴打你
超高質post
屌你老母雖然新追post諗住追曬先講嘢
但睇到呢度真係忍唔撚住
一個啱啱落地嘅殖民地政府
冇借呢件事擴大港人同英國人嘅地位差距之餘
仲出錢幫佢打官司 是其是非其非
再睇下依家 偉大嘅祖國
以言入罪
2018年連1849年都不如
屌你共產黨有咩資格管香港
開埠百幾年要俾個垃圾70年政黨國家收歸

當時英國希望喺遠東建立一個商業中心,並且延攬廣州既外企過嚟香港

守住法治係企業放心營商既一個要素
thx 目黑你真係老是常出現
留名
希望唔係反話
希望唔係反話
我係絲打 冇錯係人工唔高的
因爲合約關係 我係兩間館做過 而實際要做野再要穿梭幾間館
其實香港史仲有好多值得發掘又有趣既topic
例如猶太家族、葡人家族,甚至係巴斯人
不過佢地而家係香港都好低調下
唔可以再講了 陣間騎劫左巴打你個post
真話呀
學校無一科叫香港史真係好反智
tg講: lihkgherit

btw依排都有去博物館
多謝巴打

希望你睇完我依個基本既可以引起到興趣

再去搵書睇
終於 live
順帶一提,文化博物館3樓有李小龍常設展覽

有興趣可以去睇多d
辛苦曬
54 香港,勝在有ICAC

喺執法機構當中,廉署一向都保持住獨有既神秘感。警隊、入境、海關果d全年無休咁請人,不過廉署一年都唔知有無請一次

貪污依樣野其實唔係新鮮事,亦係唔少由貧窮國家變富裕國家既必經階段。香港早喺1898年已經通過輕罪懲罰條例,首次將受賄同貪污列作違法

咁喺1945年之後,由於戰後物資短缺,貪污情況更加嚴重。為此香港制定咗更嚴格既防止賄賂條例,仲喺1952年成立咗隸屬於警方既「檢舉貪污組」。可惜始終都係自己人查自己人,「檢舉貪污組」實際成效真係非常有限。當時警察貪污腐敗既情況非常普遍,亦都有選擇性執法既重大權力,所以一般市民如果想做生意就必須透過向警員行賄嚟尋求保護

60年代既多次暴動反映咗市民對於政府改善施政係有要求,社會再無辦法容忍貪污問題。去到70年代當時既九龍警區副指揮葛柏嚴重貪污既問題爆煲,引起咗香港社會公憤

葛柏貪咗一共438萬港元,以當年香港2萬就可以買千呎一手單位嚟講可以話係天文數字,最慘既就係當時佢仲可以利用機場管制既漏洞鼠返英國逍遙法外。1973年8月香港專上學生聯會(學聯)喺HKU舉行公開論壇討論葛柏事件,有150人參與。之後學聯仲發起全港市民簽名運動要求港府引渡葛柏返香港接受調查,兼且聯合其他工人組織先後喺Pokemon Go聖地維園同摩士公園舉行公開集會,有約500市民參與。

港督麥里浩順應民意,做完一連串既諮詢同研究之後決定喺1974年2月成立一個獨立於警隊並且直接隸屬港督既機構,就係廉政公署。為此麥里浩仲專誠親自飛去馬耳他說服已經退休既前警察政治部首長彭定國擔任廉署首任行動署署長。廉署可以調查除咗港督以外既任何人士,仲有權追查銀行户口、稅項帳目。

廉署喺成立第一年,1974年底就已經接獲3189宗關於貪污既投訴,近半係同警察有關。另外最終喺廉署既努力之下,葛柏終於喺1975年頭被引渡返香港受審並且被判入獄4年兼充公2.5萬港元贜款

不過廉署隨後幾年越拉越多警察,引起警隊內部既強烈反彈。1977年10月有2000個基層警員為此成立香港警察員佐級協會去爭取返自己既權益,協會當中有人衝去廉署總部搗亂兼打傷5個職員。為咗避免更多警員反抗,麥理浩決定宣佈特赦喺1977年1月1日前犯有貪污而未被檢控既警員。自此之後,香港公務員廉潔奉公既風氣慢慢形成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞