今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
港英好波
唔係,係用公雞碗㗎
不過而家個個都貪方便改晒做盆菜喇
以前係條條村村口都有個公家灶頭
每家每戶都煮D白飯出嚟
再喺出面請師傅返嚟煮
雞還雞 肉還肉,唔會撈埋,用雞公碗裝

但十零年前唔知邊個講話客家盆菜,
講到一盆咁㷫住食先係正宗咁
就變晒做盆菜
以前盆菜係得錦田果邊(鄉議局元朗約)興,
大埔約同南約都無話有呢D嘢
又唔衛生又浪費好多食物
搞到D炆豬肉濕立立,門鱔一pad pad

諗起就嬲
新界東係食九大簋,唔撚食盆菜㗎

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/food/daily/article/20150215/19041041
樓主如果想同我傾多D香港客家人嘅嘢,可以留個tg 交流下
@lihkgherit
的確比澳葡強硬得多,反映宗主國既能力
終於都講到67暴動
澳葡係教育、基建、醫療等等方面真係連港英車尾燈都見唔到
賣點嘛 除咗賭就係南歐休閒風
其實澳門賭業興起,亦有香港華人倡禁賭先有後尾澳門賭業快速興旺

幫巴打補圖
算係最難寫得持平既一講
依張圖真係兩樣有齊
太空館唔係後黎先起架咩
舊尖沙咀火車站拆完就即起,落成仲早過文化中心
btw 其實就海底隧道一事,政府係有對兩間渡輪公司做補償

起果陣政府首先係屬意佢地入股起海底隧道,可惜佢地都拒絕咗
深夜一推
點解以前啲工程通常會提早完成,但係依家啲工程通常會延誤呢?
單講海底隧道係因為專營權果30年係要計咗起隧道果段時間,即係越拖就越少時間可以收返錢

在商言商當然越快越好
想知多啲六七暴動嘅事,可以睇一套叫做消失的檔案嘅紀錄片,拍得相當詳盡同埋都幾持平
點解以前啲工程通常會提早完成,但係依家啲工程通常會延誤呢?
單講海底隧道係因為專營權果30年係要計咗起隧道果段時間,即係越拖就越少時間可以收返錢

在商言商當然越快越好

原來係咁,咁其實實際嘅專營權根本無30年,有啲搵笨喎
我都無睇過

多謝分享
btw 其實就海底隧道一事,政府係有對兩間渡輪公司做補償

起果陣政府首先係屬意佢地入股起海底隧道,可惜佢地都拒絕咗

見財化水
咁應承果一刻大家你情我願先至簽既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞