今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
之前話過每過100正評,都會講返1d 唔會上網同睇書搵得到既野

咁都講返柴油電動火車啦

而家做港鐵司機都唔需要太高條件,但以前唔係

從前火車係九廣鐵路局管,政府部門嚟,換言之,入得去做既都係公務員

所以唔少人都爭住入去做,亦都要有裙帶關係先入到去

當時係要由副司機做起,入門要考筆試,要識得鐵路知識(未電氣化之前既操作比而家難得多)

除此之外,做司機對視力即要求都超高,唔容許有任何近/遠視、眼疾、散光、色弱/盲,入到去都要年年檢查視力

喺工作方面,駕駛最難既地方在於停泊時機,每次停泊到車站果陣煞停火車,係需要透過司機人手操控風壓制動系統。

每次的制動能力仲會因應車卡、軋道表面、天氣等情況存在差異,所以要滿足到停泊位置準確無誤既要求係存在一定困難

咁一旦泊前/後咗又點算呢?諗住可以再調整?No

果陣既車唔似得而家咁密封,因為班次疏落,d 人都會好似餓狗搶屎咁爭住上車,停唔啱位,d 人都會係咁琴上去,無得再調整

另外講下點解火車行過軋道會勁勁公公咁既聲
因為其實喺鐵軋上面都會有空隙(預留空間防止因熱脹冷縮所導致既軋道變形、斷裂)

咁車頭都會有下圖既緊急制
以便有火警意外既時候切斷燃料供應+停車
只不過個制好多時變成行過既途人手痕既玩具
巴絲得閒去鐵路博物館撳下又幾好玩既,個制無封死

果陣時就無電子訊號決定喺咩位停車,但都有下圖依舊野,叫Fouling point,指示列車不能前於依個位

咁講多少少歷史,喺柴油電動火車年代,有小販會自行上車售賣藥油、牛肉乾等既小物品,甚至有無牌小販出售雞脾等既熟食。喺火車完成全線電氣化後,九鐵公司訂立附例明令禁止以上行為,列車上小販活動先至絕跡

而柴油電動火車車頭而家又喺邊呢?

No. 51 : 第一輛引入既火車頭,現為香港鐵路博物館館藏

No. 52-55: 轉售到澳大利亞,供當地牧場繼續使用

No. 56-62: 仍然喺港鐵運作緊,作工程運輸既用途,所以大家都無見到
引用錯ja 我想講上面條友
好睇!加油
咁而家有咩打算
繼續eCommerce 始終大趨勢
而香港仲係爬行階段 有發展空間
暫時都係未來十年比較有錢途既範疇
另一方面都考下正苦 考到就做下女人仔
考唔到就繼續做下女強人
支持 晚晚都要睇下有無update先訓
其實香港舊時城市個樣 已經冇得睇
例如中環
而且可以入去參觀 ge又少
好多都係保留硬件冇軟件
可以睇ge好似唔係咁多?
硬件喺香港嚟講其實已經超哂班

舊城個樣其實好難保留
地小人多,要發展真係無辦法,總無可能樣樣都留
(當然有d 例如係舊尖沙咀火車站變咗鋼胸加公廁係可惜兼過份)
另外舊城d 排水、衛生配套亦未必符合現代標準,整又係錢,不如起上去好過

香港保育古蹟係斬件式,即係舊上環街市留一座西港城、火車站就得個鐘樓,好d 既角度諗仲有d野代表住總好過無

其實以香港咁細既地方同開埠起計200年唔夠
可以睇而又保存得好、兼可以參觀既,話少又講唔上

好多野文物修復辦事處都有哂plan去整同維護,亦都會堅持返修舊如舊
(E.g. 九龍英童學校以前既紅磚、英國預製件欄杆之類,再細節既野要換、要還原都會盡量先從原本source著手)

至於軟件就真係無眼睇

都係果句,香港史一日唔成為教育義務,軟件永遠唔會推行起

睇而家好多開放既古蹟都長期無乜人去,已經算係熱門既舊大埔墟火車站數字上就吹到每年20幾萬人次(雖然我唔知佢點count)

入過去就知閒日根本有無20個市民同時出現都成問題

大部分都係廢老入去坐下、過日晨

喺街基本上有張凳都會有人坐啦

假期就多d既,東南亞女傭囉
大陸遊客都會有三幾個
如果唔係有音樂show之類真係好少喺入面見到本地年輕人
多謝wor
樓主加油
樓主好波…

繼續加油
樓主講得夠通俗易明,睇下睇下就睇左一朝而且本港唔多人講香港歷史,樓主唔好放棄個post 啊
屌你老母上面條友煩能到仆街

係咁話人呢樣錯個樣錯,一係自己開個post等人入去睇你幾能勁啦係度刷成功感

現實實係d犯眾憎中二毒能黎

而家大家buy既係樓主生動有趣言言辭貼地易明丫麻,走入黎呢樣個樣語氣又衰阻能住晒追post屌你個老母
18. 雞,全部都係雞!

之前都講過香港開埠以來男女比例失衡,令到雞既需求大咗

隨咗畀人捉落嚟,逼良為娼果班之外,香港地其實仲有唔少人自甘墮落去做雞

搵食姐,犯法咩?

1844年,喺香港已經有123隻雞,當時集中喺中環既嘉咸街同荷李活道一帶。當時唔少英國水手同士兵都染上性病,令到時任港督戴維斯認定妓女就係傳播性病既源頭,下令將全港既妓女都驅逐出境

當時措施執行上並唔嚴厲,好快唔少妓女就偷偷地返嚟繼續搵食,香港政府都無辦法,唔再趕走,唯有寓禁於徵

1845年5月香港成立咗一間性病醫院,專醫性病。醫院既開支就由黃色事業果度徵收

當時規定,妓寨每月需要交5蚊、妓女每月就交1.5,咁就可以領取營業牌照同公開接客

去到1847年,因為英國本土並無抽妓捐既先例,加上社會覺得收得太貴,於是政府就停止徵收,換言之即係無皇管

於是色情行業就越做越大、妓院同妓女都越來越多,仲係各適其式、任君選擇:

大陸妹: 上環水坑口
鬼妹/專接鬼佬客: 中環嘉咸街、荷李活道、擺花街等地
架妹: 灣仔舢舨街

1857年,舊問題又再度被重視,因為有性病既英軍同水手越來越多,起咗醫院都幫助不大。為此香港訂立咗《防止性病蔓延條例》:

1. 妓院要向華民政務司註冊,每月交稅
2. 妓院限制喺下環、西營盤同太平山街營業
3. 妓女需要不時接受性病檢查,有病就唔准接客

自此之後註冊咗既妓院都好自律,管束旗下既妓女,以免佢地有病而影響收入

咁講下唔同類型既妓女啦!
公娼即係註冊咗既妓院旗下既雞
「琵琶仔」:14/5歲左右既處女雛妓,索價400到500
「尖先生」:都係幼幼,但已經接過客,索價50到100
「老舉」:公開接客既妓女,索價30到50

至於唔希望受監管,自己偷偷地接客既都叫私娼

去到1839年,因為英國本土有好大既呼聲,班大愛賢者覺得定期檢查依樣野傷害到婦女既私隱,所以英國國務大臣下令香港停止體檢制度

自此之後妓院可以好似以前咁喺週圍任開(都要攞牌同註冊),加上1897年取消咗針對華人既宵禁令,令到上環一帶既妓院夜夜笙歌

咁香港政府就喺1899年起喺中環皇后大道中海邊開始進行大型填海工程,一路填到去西邊既石塘咀。新既土地同社區都要諗諗計點開發好

同時喺鼠疫之後,香港為咗改善社區衛生,又要進行重建同處理水坑口過度擠迫既問題

咁就比政府諗到下令所有喺水坑口既公娼妓院都要喺1906年前搬去石塘咀,作為續牌/新領牌照既條件。同妓院唇齒相依既酒樓自然都跟住搬埋過去

果時既交通唔太方便,為咗方便原本喺水坑口既客人,妓院喺每晚下午5點到凌晨1點都會安排黃包車接駁服務

btw,因為HKU鄰近風月區,所以1923年立法局議員周壽臣認為大學係潛修之地,所以應該喺九龍建校,不過ban咗

佢仲在生既話應該會畀而家住hall果班激死
sorry 唔小心hi 到負皮咗
多謝以下巴絲留言支持
每一位既鼓勵都係小弟寫落去既動力

Republiue、勇氣羅斯福、……………………
魔法嵐、015、20歲人性之醒覺
菸酰胺、野菜牛肉飯、茶藝詩
第一次、淋完衫、港識多史
惟見古時丘、用水筆寫黑板、赤紅之野馬
孖寶龍、彼岸之花、斷腳兵
若未傷害夠、成日肚痾、乳陰服務熱線
非洲彭定康、削髮維尼、青山走犯
張繼聰相繼失聰、香港小市民、愉快動物
地獄黑仔王、羅拔皮利斯、占咪心
橋本陽菜、吉田朱里アカリン、J.Tatum
南投縣、重新的人、直陽無事
連迪露夫蘭、怎離場最優雅、傻寶
F22CS2K、Tick手然、簡達華朗素
堅尼係數、日向葵海(主唱)、願這世界如童話
掟上今日子、廚房大叔、HiroC
吉川七瀬、球王美欺、今晚唔夜
小蘿莉、555bbg、技術調整
Asahisuperdry、口德分記錄人員、目黑
下輩子跟你再漫遊、ele、Lewis_Dunk
左衛門佐、HKVDC_2017、白金卡攻擊
酒囊飯袋、十二指腸、戈頓藍絲
德國配方止咳露、我愛瑛姑、人生旅行者
囊呑婦嚥、夏目花実、洗唔洗咁惡
丁原、SUV、sadsad6863
open_U、小心地下濕滑、施治巴哥神
笑改變一生、你翻屋企耕田啦、放開那隻母狗
Monika·Weiss

其實唔經唔覺都82位巴絲留過言
隨便啦
放心,會繼續既
返工hea 緊等睇你回post
如果得閒可以睇住小弟既法證post先
[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明
https://lihkg.com/thread/446822/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞