今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
嘩,做緊咩呀你
快過順豐
吉朱
btw 個人覺得文入面用得太多語句進行乜乜
後面係動詞就唔使用進行
唔太明,可唔可以具體少少
十大基建真係令到香港可以更現代化,可惜依家無乜基建係真係對香港有突破性嘅改進
Lm
我冇記錯港英政府到最後留左超過250億
特區基建其實本來我期待郵輪碼頭同活化官塘

可惜配套唔掂,虎頭蛇尾
係呀,傾完又傾最後個數
維多利亞城區內都可以養豬?依個唔清楚
push
郵輪碼頭
有人傾下計的話,今晚又會出多篇

吉朱
btw 個人覺得文入面用得太多語句進行乜乜
後面係動詞就唔使用進行

英國人做得到的
中國人永遠都做不到
樓主有冇時間講下當時既傳媒
報紙連載/電視
好似幾得意
好睇 繼續寫落去
可唔可以講下樂善堂既歷史
官員都係同一代AO出身,差喺邊?
會,特別為你打一篇好唔好?
樓主
睇咗五頁,好多謝巴打咁有心。
特別篇. CCTVB(應樓上絲打要求講下特別電視廣播)

講電視史之前,首先要略略咁講下有綫同無綫廣播技術既分別。所謂有綫就即係從電視台開始到用户電視機,都係有真既線路連住,訊號經電流傳送;後期少少先有既無綫廣播技術就即係話唔需要線,訊號經微波喺空氣之中傳送,有個接收器就得

慣性收視、一台獨大依八個字由細聽到大,令到唔少人見到慣性都誤以為無綫電視係香港第一間既電視台

其實第一間喺香港開台既叫做麗的映聲,佢係一間英資公司,1957年成立初期只係得一個以黑白放映既英文台。麗的係採用有線技術傳播,因為需要鋪設地線,所以用户係要交安裝費25、每月租機費45同收看費25,以當年一毫子搭天星嚟講算係貴

因為得英文台睇,麗的最初果1500個用户都係外藉人士,係去到1963年之後增設中文台先至開始多華人睇,不過所謂中文台都只不過係以粵語配音外國電視劇,都係無本地既節目

1965年香港政府有意整返間以無線電技術做廣播既電視台並且招標,依個標有15年專營權,之後每5年續牌一次。相比起其他好似海底隧道依類必賺既投資,無線廣播可以話係豬頭骨,因為當時電視機依樣野根本未普及,畀錢拍完節目推唔推得起都係未知之數

出人意料既係,今次竟有6個財團入標競投,包括做開有線既麗的,甚至連日本三菱都有(有生產電視機,並且希望注資電視台去推廣)

不過最後個牌就批咗畀利孝和、邵逸夫既財團,主要有兩個原因:
1. 財團主要有電影公司「邵氏兄弟」,製作咗唔少深受華人大眾歡迎既電影,叫做有相關經驗
2. 財團唔係華資全資擁有,包括其他英美電視台同洋行都佔有股份,減少港英政府既顧慮

財團成立咗電視廣播有限公司,英文簡稱TVB,俗稱無綫。開台之前都要準備一系列既工作,包括設置發射站、買製作電視節目既設備同訓練相關既專才同藝人。喺技術方面,無綫好自然獲得都英美電視台投資者既協助。喺節目內容方面,無綫唔似得麗的咁淨係著眼於外國節目,而係著重本地既製作同中港文化,亦都設有新聞報導既團隊為本地市民服務

咁人都唔係話一開台就可以全部自己培訓,1966年7月無綫就請咗曾任英國每日郵報既副總編同澳洲電視台主管既Bednall 做總經理;場地方面就喺1966年8月用200萬投得九龍龍翔道既地段,佔地51000平方呎,並且起咗樓高六層既總部,二樓平台仲設有直升機升降場

萬事俱備,只欠節目。電視唔似得電影咁,要連續播放,所以無綫未開台就已經先要拍定d節目,去到1967年4月已經製作超過5000小時既節目

可惜無幾耐就六七暴動,社會精力都集中喺解決危機方面,無綫唯有延遲開播,去到9月暴亂開始無咁厲害先至做開台準備。成個人9月,無綫喺尖沙咀海運大廈舉行展覽,向市民展示百幾款黑白同彩色電視機,亦都搵藝人進行實地表演同用粵語介紹時裝,一改過往用英語介紹既傳統

無綫最終喺67年11月19日開播,為咗引人睇,走免費電視路線,唔會好似麗的咁向用戶收月費。不過當時電視機始終係奢侈品,唔係好多人負擔得起,無綫初期都只係得3萬用户,要捱到70年代初電視機先開始普及

無綫做既娛樂節目深入民心而且夠哂本地,歡樂今宵「日頭猛做,到依家輕鬆下」切合哂當年香港密集型工廠工人做唔停手既心聲,令到大部份香港觀眾都成為無綫忠實擁躉;劇集方面有唔少都係以本地家庭倫理作為主題,深受家庭主婦同少女愛戴

其他電視台見依個市場有得做,都想走入去分一杯羹。麗的喺1973年改用無綫技術廣播節目並且改為免費,成為香港第二間免費電視台(1982年改名做亞洲電視,王征入主之後成為香港良心同歲月留聲台,可惜都要喺2015年收皮);1975年香港商業電台亦都開辦佳藝電視加入競爭,仲慘,1978年收皮。由此可見後來既競爭者都無力打破慣性收視

1975到1978年間,九龍塘廣播道就有五台山既稱號,因為當時佢係3間電視台同2間電台(港台、商台)總部所在地
單機模式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞