今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
lm
2. 台灣反清,香港當災、因禍得福?

去到明朝滅亡、清朝收復哂中國內陸既領土之後呢,仲效忠明朝既鄭成功、鄭經父子盤據台灣繼續抗清,而佢地喺中國沿海地區都有根據地

為咗防止鄭氏從海路得到補給物資同喺沿海省份收o靚,跟過鄭成功既降清將領黃梧就上疏提醒順治帝破敵既方法:

「沿海(向內陸)遷界五十里」

順治聽佢講,又真係搵人用繩竪立起界線,命令居民全部遷入界內,違者何君堯!

簡單講,即係包括香港在內既居民,都要被迫搬返大陸

之但係咁樣一搞,令到好多人都流離失所

因為當時就冇電視冇收音機,好多居民對於新政府要遷界一事都無收到好完整既通知,有既都係半信半疑

最後d人真係等到士兵嚟驅趕先知死,時間實在太倉促,執唔切野,加上路途遙遠,餓死、病死既都不計其數

即使係成功入咗界既,好多都無田耕又搵唔到工做,真係人離鄉賤

曾經有廣東巡撫王來任喺康熙4年上疏講述居民既苦況,要求復界,結果當然係畀方丈炒魷,最後仲一病不起

王來任臨死都唔放棄,寫多份「展界復鄉遺疏」,康熙buy 佢其中兩點:

1. 清朝因爲遷界每年少咗30萬両收入

2. 內遷既居民因為生計斷絕,相聚為盜時有發生

於是維持咗足足8年既遷界令被廢除,去到康熙8年,1669年,終於正式復界

之前被內遷既香港人
「踴躍而歸,如獲再生」

為咗令香港既農業復元,清朝軍隊都幫手開墾農田,並且鼓勵其他居民加入幫手。依項德政吸引咗本身住喺內陸既客家人都落嚟定居同墾田,逐漸香港就形成咗客家社區

希望各位巴絲行過曾大屋、三棟屋既時候,除咗知道有客家特色之外,都可以諗返起有段咁既歷史
遷界令咁大陣象都做得出,所涉及嘅範圍同人口咁廣泛,流離失所死幾多人,完全當人民係賤過地底泥
果時邊有咁多人權

宜加一樣
葛量洪號喺幾有特色! 之前跑步順便參觀過
細路仔依樣啱

羅屋就真係收得皮
官富場唔係觀塘咩?
鐵路博物館週末都有啲家庭客、情侶客既 都唔少細路仔

但其他無咁出名既好似大夫第、羅屋等等,假日都係得小貓幾隻
細路仔依樣啱

羅屋就真係收得皮

上年去過
一條友都冇
好有趣!
留名繼續睇~
十年前去過
得個保安 咩人都無
根本呢啲地方 香港人根本都唔知道佢嘅存在 同埋有咩值得睇
入到去保安望左我一陣
可能心諗:"平時好日都冇人,哩個係咪賊黎 "
搞到咁都幾可悲

我搞導賞團有無人有興趣?
香港史果度要停一日

連登有其他post 要我幫手
德國會所被強徵 後來畀咗畀咗st joe?
睇唔明笑點
搵個有才華但肥矮既男朋友陪你一齊睇
應該咁講

官富場其實尖沙咀到茶果嶺都係

包埋觀塘

不過關於宋帝果part 係土瓜灣果頭

唔使咁客氣喇
我已為人妻
留返俾其他有需要嘅人士
留意

英國陸軍與英國皇家海軍和英國皇家空軍不同,沒有「皇家」頭銜,原因是英國內戰期間在英國君主與英國國會的一系列鬥爭中英國陸軍總是站在英國國會一邊[2],並且根據英國國會在1689年通過的《權利法案》中的規定「和平時期未經議會同意國王不得維持常備軍」,英國陸軍在法律上並不屬於王室管轄。不過儘管英國陸軍沒有皇家頭銜,這並不妨礙在陸軍有若干團(Regiments)使用「皇家」此一頭銜。
唔覺意hi到正皮
留名學野
今晚有冇文睇
btw好想睇下佢張相
有呀
唔好搞佢喇
一陣又搞到我屋企人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞