今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
大家互推
Lm
其實亦有傳聞過香港客家人村喜慶場合食嘅「九砵」(即係俗語話嘅「九大簋」)都係相類似嘅原因出現
香港史
留名等f5
香港史咁悶 不了
有人肯講香港史一定要支持
純粹係想補完個故事
sor 早睇到我應該唔會喺依期開依個post同巴打「搶客」
收到巴打意見,興趣唔同不可強求
傻啦 多人分享香港史係好事
高質留名
果時都唔知咩事啦
咁鬼遠, 個個都仲係日日耕田
過得一日就一日
邊會理咁多
4. 英國入主香港島

喺工業革命之後,隨住英國紡織業既發展,英國需要從中國入口大量綿花,造成嚴重既貿易赤字

為咗賺返筆錢,英國就開始喺印度種植鴉片並且向中國傾銷

鴉片依樣新玩意喺中國就有福壽膏既美譽,唔少中國人都誤以為食完可以健康同長壽,上咗癮之後仲會越食越多

實則鴉片既有效成份係海洛英,無論喺依賴性同對身體既傷害,用現代既評定法去睇都係毒品之冠

清政府其實都知道會賴野,其實從來都唔容許鴉片銷售,英商一直都只係以走私形式入口

去到1839年,清朝終於忍無可忍,委派欽差大臣林則徐迫令喺中國既英商交出鴉片,喺虎門銷毀
之後發生既小衝突更加導致林則徐索性要求喺澳門既葡萄牙人停止對英商供應伙食

因為咁,奉行資本主義既英國,真正既話事人英女皇商人都紛紛要求開戰。1840年4月,英國國會以271票贊成、262票反對,些微差距下通過對清朝既軍事行動

遠在西歐既英國主要利用印度作為根據地出兵,個post既然話明要淺白,打仗既過程就唔詳講,相信大家都知道個結果

諷刺既係
本身明明係道光皇帝親自下令林則徐銷煙,打輸仗之後,為咗同英國佬交差,盡快平息戰爭,朝廷打算搵林則徐祭旗,將銷煙罪責推落佢度

新任欽差大臣琦善當然少不免踩多兩腳,最後林則徐被革職

琦善為咗急於求和,瞞住道光皇帝私下同英國既代表義律簽訂草約割讓香港島,可惜紙包唔住火,結果皇帝知道咗史無前例既割讓之後當然就好嬲,除咗要革職之外,仲要鎖起同抄家
(之後免罪已經係後話)

道光唔承認琦善簽既穿鼻草約,英國方面亦都覺得義律攞得太少著數,喺雙方都唔承認既情況下自然就要繼續打仗

英國打贏多一輪,道光皇帝終於跪低,簽咗正式既南京條約,除咗割讓香港島之外,仲要賠錢同開放港口通商

自此,1842年,香港正式成為英國殖民地
關於毒品既補圖

輕輕留名
lm
話時話樓主仲會唔會update歷史建築post ?
1. 香港曾經做過南宋既「首都」

當時香港正式叫咩名?
反而想知下歷屆港督同任內施政
當時越南海軍仲識得錢搵錢,索性利用返海盜既特性,組成私掠船隊搶錢同國家拆賬(私掠船隊即係國家政權正式認可既海盜,我諗起巴士阿叔參選特首提出既黑社會登記制度)

呢點唔係好明,姐係政府官方容許呢班海盜打劫番自己國家商船??
唔會

私掠船有兩種

1. 打劫敵國: 例: 16世紀末英國同西班牙既戰爭互派海盜搶對方貨物

2. 放任: 閒時越南容許同資助鄭七搶中國商船,戰爭時至幫自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞