今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
加油呀樓主!支持!
lm
我想問下咁當時係畢打街鐘樓拆落黎個鐘依家仲係唔係尖沙咀個鐘樓度?成日都唔清楚到底尖沙咀鐘樓個4個鐘係咪同一set
1. 唔喺 換咗2次

2. padder果個無4面

1922年個鐘係同一set機械,可推動4個鐘面,不過時間顯示有偏差,要每日人手調教

1990年代新鐘做到4面一致

原來係咁,我仲以為個鐘係由二幾年一直用緊果個添,多謝巴打嘅解答
lm
樓主遲啲會唔會探討下點解香港可以發展得咁好
Btw我之前喺歐洲成日同人講香港係少數唔想離開宗主國既殖民地
推post 加油
個時大把人想民主回歸喎
lm
23. 第一位官學生出身兼遇刺既港督

咁滿清政府終於要被推翻,但係英國係同清政府有邦交(始終都攞咗咁多著數),未承認中國南方既革命黨,之前港英政府都有取締過同革命黨有密切關係既三合會(後來喺香港從事黑幫活動組織既統稱),令到部分同情革命既華人對港英政府有不滿

喺1912年,滿清啱啱收皮,英國認為需要一位了解中國同華人事務既港督去處理好「後事」,於是就搵咗梅含理做港督

咁梅含理份CV都幾勁下,佢1881年喺愛爾蘭既哈羅三一學院,古典及現代語言課程First hon 畢業,之後就去咗香港做官學生,用兩年時間學識廣東話,並且喺1885年考試合格

1886年做港督私人助理
1891年做助理輔政司
1892年做助理庫務司
1893到1902做警察司,期間處理過鼠疫同新界抗英
1902到1911坐正做輔政司
1911去斐濟做總督

咁佢就喺香港服務咗咁多年,識中文又熟悉華人事務,實在係合適既人選

1912年7月4日,梅含理到香港履新,喺碼頭檢閱儀杖隊之後,就全家坐肩枱轎,準備去大會堂出席就職典禮

10點20分,當梅含理一行去到位於畢打街既新郵政局果陣,突然有個西裝友喺街道衝出嚟,拎槍一野向住梅含理頭部..

“Bang!”

好彩印度警衛Kala Singh反應快,一野推開槍手既手臂,依槍射中咗梅含理夫人..

佢所坐既轎頂既木架

槍手仲想開第二槍,不過被沙展Garrod 捉住手臂推落地,再由警察制服,行刺失敗

即使係咁大件事,行程都只係受阻分零鐘
為免引起不必要既恐慌,梅含理當乜都無發生過,繼續前往大會堂

喺典禮當中,梅含理同夫人保持鎮靜同微笑,一切如常。第二日,梅含理仲只係帶住副官就進入華人居住地視察,擺姿態表示華人社會同行刺事件無關

其實華人領袖何啟亦都「代表」華人衷心歡迎佢,咁點解會有人想殺佢呢?

咁警方初步審訊槍手李漢雄,李漢雄就表示英國人虐待華人比滿州人更厲害,尤其係香港政府禁止中國錢幣喺香港流通,對中國商人造成不便

但係查落去之下,發現李漢雄爸爸李四曾經做過警察,被時任既警察司梅含理下獄
同某d 連登仔一樣,要追擊人與其話係為公義,不如話其實係因為私怨/睇人仆街

當然如果諗深一層,依單野好有可能係有政治因素。辛亥革命成功之後,好多下層華人都有「打鬼佬」、「殺洋人」既呼聲,李漢雄亦有可能係三合會成員

不過站喺梅含理既角度,依個時勢實在唔應該挑起英國同新政府既衝突,所以幾歹都只係認為行刺係出於私怨,同政治無關

本身法官判咗李漢雄坐一世同做苦役(都無處死),兩年之後梅含理竟然特赦放咗佢,只係命令佢永遠唔可以嚟香港

話就話唔驚,不過自此之後,新任港督一上岸,都改為坐車去出席就職典禮,以防不測
乜都唔識…只能默默看post及正評
Live咗留名
寫得好易明 加油呀巴打
高質post留名
高質Po LM

加油
多謝巴打,唔好咁講,我都係學緊野
支持巴打
有興趣去導賞團
lm
好多新人支持

不過今晚無停手想抖抖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞