今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
一晚live
樓主好野呀
條友咁柒串都咁高eq
一咪話錯錯錯
都唔係討論
睇書唔係唔好
睇到你咁自大不如唔撚好睇
面對知識要謙虛
讀多兩書就以為自己好撚勁
拋幾條link教人建立史觀咁話喎
把撚啦小學雞

太平山街廣福義祠而家搞到咁既款
留名支持
又live左....樓主可摸以黎緊兩日寫多少少比我地過情人節睇
盡力啦巴打

今年我都要一個人過情人節
情人節同事們都請假

要做定d 野先
我年年都一個人過
其實仲好

煩少d野
估唔到有400正評,又要準備定特別既野分享

(當初我估計個post唔會過200正評 已經預5篇,而家咁睇好可能去到600以上 伹我又唔會交垃圾敷衍巴絲了事,唯有今個禮拜都出去學野)
繼續推 唔准停
400正評特別講題: 建築文物公開展示既難處

我地喺全球博物館睇到既展品,好多時都係喺玻璃櫃裏面,甚至係複製品

依樣就其實幾好搞,因為展櫃係玻璃,裏面大多防紫外光,即使被太陽照射,紫外光都唔會直射展品從而造成展品物料降解

另外展櫃係密封既,除咗係唔想d 大陸遊客亂咁摸/破壞d 展品之外,更加重要係因為要控制到展櫃內既溫度同濕度。因為太乾,展品上原有既顏料會龜裂、脫落;太濕,展品又驚發霉

不過對於1d時刻都要公開展示既展品,e.g. 鐵路博物館既歷史車卡、葛量洪號滅火輪船身,無得話封住去控制,要堅持畀大家睇到最好既一面,挑戰性就更加大

先講鐵路博物館既歷史車卡,車卡用鐵造就一定會生銹,暴露於空氣中就更加快出事

咁點樣先可以整到呢?最簡單既方法係先剷起鐵銹,仲要清除上面既油,再喺新淨既金屬表面重新油油顯示返舊有樣子

要油咁大個車卡,最快既辦法一定係噴漆法
一噴已經可以上色

可惜,鐵路博物館隔離就係真既火車路段,用噴漆法既話,少不免油漆分子會喺空氣中飄浮

一旦有機既油漆接觸到高壓電,就有機會著火。所以而家要翻修都只可以用油轆/掃
(圖右車卡未整,圖左整咗有個對比)

公開展示既話,第一件事就係遊客既安全
葛量洪號滅火輪最頂果個位封咗唔畀人上,就係驚人仆落街,留意圖示既膠板封咗樓梯

另外本身滅火輪就只係得貓梯畀消防員爬是上爬落
去到要公開展示就唯有新起樓梯由下層通往上層

另一件事就係展品既保養

講下葛量洪號滅火輪既甲板,上面有好多抄木條,任人踩上去兼受到風吹雨打,好自然就會斷裂同爆開,新既抄木條平均年零到兩年就會爆

爆開既話無得整,亦唔會整,要搵返承建商去換,但係換得一條兩條人地先唔會睬你,所以要草埋一次過

要即時解決問題,唯有就咁搵黑色膠紙痴返落去先,係就係肉酸少少,不過為咗公眾安全(驚插傷人)都無辦法

抄木易爛又好貴,成隻船換哂既話要過百萬,之前亦都有意見認為不如用玻璃纖維替代啦,又平又耐用

但係因為修舊如舊既觀感同社區人士反對,ban咗
留名睇故
高汁post
學到好多野
繼續睇緊架 易明又有趣
有時睇學術post明明大部份都係中文字
隻隻中文字我都識但係夾埋就唔係好明佢講乜haha
我低汁,係有賴諸位唔嫌棄
多謝

放心我會繼續寫

只係之前幾日真係比較忙
btw 上面d 特別版有少少講文物修復既完素

我會唔會寫得太technical睇唔明?
唔會呀依然好清淅好易令人理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞