今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
其實都係,因為香港既特殊地理位置

國共兩邊都有大量既支持者同特務喺香港

行錯半步都會變成政治衝突
留名表支持
巴打們,加油
多謝你
巴打加油
見巴打有講
香港保衛戰&香港重光
我又分享一個港台電視嘅節目喇

http://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/historyhk2017/episode/446256?lang=en

歷史說香港 之 香港保衛戰 07/08/2017

大日本帝國在1941年12月8日強攻香港,可是這個兵力薄弱的小地方卻讓勢如破竹的日軍苦戰了十八日,才能令當年的港總督楊慕琦爵士簽字投降。千帆過盡,這場香港保衞戰又出了多少英雄?

港台電視其實都有唔少香港歷史節目睇
值得各巴絲遠離CCTVB俾個機會自己去睇

48. 香港撲水時期

GPhone Wong 可以絕食,但絕對唔可以絕水。水無處不在,但係乾淨既淡水喺香港1963年水荒期間就真係一滴難求

咁係咁意先講下香港既用水歷史先咁早喺鴉片戰爭時期,香港既薄扶林瀑布係外國商船同英國海軍喺遠東既重要水源。不過去到1861年,香港已經發展成為12萬人口既商業城市,過往依靠瀑布、山澗同上游儲水池既方法已經滿足唔到用水需要,於是果陣開始香港就陸續起咗薄扶林水塘、九龍水塘等嚟應付。

果陣香港唔憂無水,全港都係無限制咁全日供水;但去到1895年開始維多利亞城每幢樓都安裝水喉,住宅區日常用水唔會受到限制,不過商店就要按水錶收錢;至於城外既樓,如果係華人既話就只可以向街喉攞水,不過係外國人既話就可以裝水錶,然後供水入屋。收費就分兩種:無裝錶既一律按每年差餉加徵2%作為水費、有錶就每用水1000加侖收費2毫半

但係隨住香港既人口越來越多,水塘既供應漸漸滿足唔到需求。去到1928年10月香港發生嚴重水荒,開始要按照供水情況實施七級制水(7為最嚴重):
1. 屋內每日供水2小時
2. 停止供水入屋,用水需用街喉
3. 海旁建水櫃,減少可供水既街喉數量
4. 街喉夜晚無水供應
5. 街喉每日供水7小時
6. 街喉每日供水5.5小時
7. 街喉每日供水2小時

水荒最嚴重,去到第七級果陣,香港市民自己會去搶街喉水之餘,都會搶山水、井水,就連油麻地火車橋底既黃泥水都有人敢唔放過

喺1945年二戰結束之後香港人口急劇增加,當時政府已經起昨大欖涌同石壁兩個大型水塘。只不過水塘再多,都解決唔到雨量突然減少既問題。喺1963年終於又出事,果年全年降水量得1600毫米搞到水塘都唔夠水,先係宣佈每日供水3小時,再改為每兩日只供水4小時,等同之前既第7級制水

為咗解決水既問題,各方面都諗過唔同既方案:

1963年5月,3000名佛教徒聚集喺跑馬地球場,舉行「向十方諸佛菩薩祈降甘霖法會」,希望可以求得豪雨以解決香港市民既燃眉之急,可惜依班唔係好似呆呆獸咁發動乞雨技能就有雨落,未能夠天從人願

另一方面香港政府都研究過派船隻去日本購買食水,依個方法需要船艦30艘,但就只係可以做到每日供水1100萬加侖,即係每日耗水量既4份之一,實在係杯水車薪

至於當時港九各區既街坊會都組織響應節約用水,自發管理街喉輪水既秩序,仲買咗膠管代替消防喉供水嚟減少浪費,不過個天係唔落雨都無辦法,隨住供水時間越來越少,秩序都開始搞唔掂
自推
野生捕獲
邊個天才諗到去日本買水?
去日本捉到呆呆獸咪得囉,要幾多有幾多

認真,傾下計啦,點睇海水化淡?
多謝分享 得閒一定要睇

btw上面堆兵飛哂釘
真心覺得話去日本買水個條友一定有問題
香港之前都好似有間海水化淡廠
但係依家啲東冮水多到要射返落個海到
上文都有講過,喺70年代係有一間
但當時技術未完善,成本太高所以收咗皮

btw諗去日本攞水應急其實好合理

其實有樣野無講,1963年果陣時唔單止香港,連華南都出現罕災,大陸都供唔到水;搵台灣既話隨時畀上面閂水喉,所以自然諗到日本
會唔會講下九龍寨城既歷史?
你指發展到清拆果度?
講到果陣仲有巴絲睇個post 既實講既
lm
留名支持巴打
高汁po lm
巴打係咪搞團呀?我好有興趣呀!
tg: lihkgherit
上世紀中史書講近代史,有張相係東北日軍俘虜左國民黨一批軍事物資,個批係國民黨嘅德甲師。。。
同埋可以睇下德國西門子喺晚青已經有好多生意喺中國,好似鐵路,工業同原材料貿易
中德關係一直唔錯
其實本來真係得錦田果邊會食
大埔約無呢D嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞