今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
個貼腳post 真係不知所謂

我以為自己去錯forum

靠你開多幾個學術po中和翻
講呢d

我依d 不學無術鳩寫垃圾文

邊可能夠絲打d 靚腳多人回應
btw 開得依個post 等於應承咗巴絲,我一定會用心寫到完為止

不過之後都未必會再開post 阻住大家j腳
你啲文好睇過啲腳好多
fb好吖
Live左 加油啊巴打 好好睇
有啲歷史真係唔講唔知
live左
繼續支持
再次支持巴打出Post
香港後生仔好需要知道香港既歷史
追晒留名

而家啟德就真係起樓俾人住喇,都算叫做變返當年嘅用途...

樓主加油!
繼續加油
陣間先寫,飲緊荼
影籠蝦餃黎睇下得唔得

雞紮食住先得唔得,蝦餃賣哂
遷界令咁大陣象都做得出,所涉及嘅範圍同人口咁廣泛,流離失所死幾多人,完全當人民係賤過地底泥
原來錦田書屋同遷界令好有淵源
因為遷界令使石屋荒廢多年,就形成今日我地睇到老榕樹將小石屋吞噬嘅奇景
1841前、後既事件都係成個香港歷史脈絡之一,不可分割,只係後期事件係更直接影響住香港史嘅發展
我覺得好似樓主咁先基本了解早期背景(間接關係),到介紹後期歷史(直接關係)時,理解會更完整
1841年前嘅香港背景有助了解點解最後係英方揀香港而唔係其他地方
一路睇一路覺得樓主真係好有心機
準備電氣化工程時,九廣鐵路公司陸續將矮月台改建成現時的高月台;然而過往乘客喜歡從車卡空隙把肢體向外伸展既漏習未改到

當列車駛至變高月台時,未能及時收回既肢體就有機會撞傷

,齋睇都feel到恐怖
33. 講下早年香港既貨幣政策

依個話題首先要講少少基本知識:
銀本位制度係一種以銀金屬作為貨幣系統既標準。大致可以係:
1. 直接鑄造銀幣
2. 按照銀金屬儲備量發佈紙幣(鈔票)

講返轉頭,喺1842年香港開埠果陣並未有自己既貨幣,當時西班牙銀元、墨西哥鷹洋、盧比銀洋同中國銀錠、銅錢都被承認作為香港既標準貨幣。自由流通既一個壞處就係偽幣充斥,於是1845年5月香港政府決定將比較有信心既英國既金銀銅幣都加入成為流通貨幣

香港政府曾經嘗試推出英鎊作為法定貨幣,不過並無強制執行同禁止其他貨幣。民間同中國既交易依然都係用白銀、銅錢,甚至連政府收地租都容許採用白銀

一路等到1864年,香港政府決定鑄造「香港」字樣既硬幣,即係史上第一代既港元。可惜因爲中國同東南亞仍然廣泛用緊墨西哥鷹洋同中國銀錠,港元並唔受歡迎,所以香港造幣廠喺鑄造200萬個銀幣之後就執笠收皮

1895年,英國政府授權印度鑄造另一種銀元,叫做「香港銀元」,跟返墨西哥鷹洋既標準嚟做。另一方面,香港政府授權滙豐銀行作為發鈔銀行,不過發行既條件係要儲備相應數量既銀金屬作為保證,開始正式採取銀本位制度

其實因為中國仍然係採用白銀,而香港作為華南貿易既樞紐,所以當時用銀本位係理所當然

但係喺第一次世界大戰之後,歐洲戰敗國出售大量白銀繳付賠款,令到國際白銀價格不斷下跌。1925年白銀每盎司69美仙,去到1932年跌到得28美仙。銀行實在唔願意買入白銀嚟發行港元,因為銀價不停跌就即係代表佢既資產會貶值。

咁當年美國就有7個生產白銀既州份,總統同國會為咗選票唔能夠畀白銀跌落去。1934年6月,美國開始不斷買入白銀搶貴佢,令到中國白銀大量外流
1934年10月,中國政府調升白銀出口稅到10%,但都阻止唔到外流,更加促進咗白銀走私

物極必反,咁樣就調返轉出現通縮既問題,出現物價下跌、經濟不景。即使禁止白銀出口都解決唔到問題,中國決定宣佈放棄銀本位制度,而且規定一切公私流通都唔畀再用

中國係香港主要既貿易夥伴,所以香港都跟隨廢除銀本位

喺1935年,新條例規定滙豐、渣打、有利成為三家發鈔銀行。佢地要發鈔就要按一英鎊兌16港元既匯率,以等值既英鎊繳付畀香港政府成立既外匯基金作為保證

即係 英鎊本位
果時邊有咁多人權
鐵路博物館週末都有啲家庭客、情侶客既 都唔少細路仔

但其他無咁出名既好似大夫第、羅屋等等,假日都係得小貓幾隻
咁又唔好咁激氣

佢未必有惡意嘅,或者語氣上掘左啲
我都認同研究歷史一定要參考超過一個source ,始終求證事實係研究歷史嘅重要原則

但我諗如果執著到對每個細節去作絕對嘅真實求證、要求對每項歷史事件都必須鑽研過3、4本書先有資格攞出黎討論的話,咁呢度99%學術post都應該摺埋,改返做吹水5P台俾人9up下就好了,我地都少左個機會探索香港掌故

樓主都講明目的只係用生動有趣味既overview 去引起我地呢啲販夫走卒重拾認識香港歷史嘅興趣,咁已經好有益,如果邊個有興趣進一步探討,可自行參考多啲其他書籍達到增益作用
有趣有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞