今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
留名
Sor 啱啱先收工
20. 香港政府開始禁鴉片

1839年林則徐因為鴉片嚴重影響吸食者健康而奉詔銷煙,英國亦因為咁而挑起戰爭

南京條約簽咗之後,雖然鴉片都係非法,但實際上已經可以喺通商口岸自由入口,香港亦都成為走私鴉片到中國各地既轉口港

喺香港,1858年起就實施鴉片專賣,以價高者得既方式玩投標,中標者會成為「鴉片專賣商」,可以喺三年間於香港提煉同售賣鴉片煙

除此之外仲有一項權利,就係如果有其他人走私鴉片而被香港當局充公,沒收之後係會歸鴉片專賣商,即係佢玩哂

去到1876年簽既煙台條約,通商口岸既鴉片正式合法化,外商只要每箱鴉片繳交30両海關正稅同80両厘金就可以合法銷售,令到鴉片貿易更加猖狂

去到1905年,清朝終於忍無可忍,發佈詔令喺十年內消除鴉片既毒害,初期措施包括對吸食者進行註冊同剷除喺中國國內既鴉片種植場

1906年5月30日,英國既國會議員泰勒喺國會動議譴責鴉片貿易,覺得雖然英國每年以此賺400萬鎊,但係唔道德

估唔到佢既動議獲得一致通過,終於喺1907年,英國同中國協議鴉片進口量每年會減少十分之一,5100箱,到10年後就完全停止

不過政策去到香港就麻煩,當時鴉片貿易已經成為香港經濟既一部分,而香港政府當中有4分之一既收入係來自鴉片,而香港係自由港,無得由其他商品徵收關稅,咁令到港督盧押好頭痕

喺香港內部,社會上層大致既意見都係反對禁煙

香港總商會決議反對英國政府倉卒下令關閉所有香港煙館,認為會嚴重影響經濟繁榮

咁曾經身兼東華同保良總理既何啟都覺得華人社會唔歡迎關閉煙館

盧押知道一刀切會有嚴重反彈,即刻收煙館皮又要賠大筆錢,唯有用唔再續牌既形式去減少煙館數量,到1910年3月就會絕跡

咁但係條例通過之後,香港政府就會失去從鴉片所得既大量收入,為咗冚返條數,喺1909年9月17日立咗《酒精飲品條例》,開始向酒精抽稅,自此香港再唔係「無稅港」

因為驚死班友逃稅,仲設立咗緝私隊打擊走私
就快300正皮,其實我只係預備咗5個session

當初以為無可能過200點知
又係你
一個post 只有我講係唔健康既一回事,何來騎劫

盲點還有勞巴打補充
今夜仲未瞓巴打係咪仲趕緊稿呀
一口氣追晒 早抖瞓先
好睇呀 加油
正,晚晚都入黎睇
好多謝樓主,每篇都寫得好好睇
加油!
政府一蚊都唔洗出?
唔駛

起大學咁大件事係要英國方面批准,而大學既定位係教育中國人

港督為咗爭取批准,第一件事就係諗計唔可以由港府畀錢

之後政府資助港大已經係後話
多謝支持

寫得好就過譽
不過小弟係有用心咁去諗點樣盡量完整地講到件事之餘又唔會出現太多人名同繁複既政治角力
務求易明
搭單,小弟想整心太軟,有無巴絲幫到手

想整心太軟,唔知咩味好
https://lihkg.com/thread/556052/page/1
btw 有無人去咗聽洪聖廟既講座?
留名學野
巴打辛苦晒
今日乜事正評升得咁快
呢個我都聽過
但係查唔查到真兇?
查唔到
300正皮專題:
海上消防 - 葛量洪號滅火輪 變 展覽館

「葛量洪號」曾經係香港海上消防隊既旗艦,命名於當年港督葛量洪爵士(佢都係一位官學生)。此輪算係Made in Hong Kong,由香港黃埔船塢利用英國進口物料製造,喺1951年動工,到1953年正式投入服務。

喺此輪服役前,香港海上消防船只有小型消防船隻;喺當年嚟講,此輪相對龐大且先進,有近40米長、排水量503噸、航速可達每小時12.5海里、配備8枚高壓水炮、更可於半粒鐘內製作15萬加侖既消防泡沫,所採用科技於當年屬於頂尖水平

2002年,此輪正式退役,由更先進的消防輪取代

咁隻船最出名救過既火,就要數到海上學府大火。話說董特首既老豆,已故輪船大王董浩雲就買咗一隻叫「伊利沙白皇后號」既超級郵輪(排水量83000噸,足足等於165隻葛量洪號)

董浩雲諗住將郵輪打造成世上最大既流動大學,叫做海上學府。點知就喺竣工前6日,發生咗一場大火,燒足4日幾先救得熄

作為特別專題,歷史就唔係我既重點,上面只係輕輕介紹一下
其實wiki搵返一定講得好過我

交行貨既話我相信巴絲就會離棄依個post

我之前都強調,認識香港史係需要用腳去認識,親身去睇下一磚一瓦既變化

今次我想先介紹既係2002年退役之後,滅火輪成為展覽館既經過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞