今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
支持巴打
好鐘意睇香港史
巴打可唔可以share多少少

btw今年去完大尾督果個,幾正
其實以前德國喺清朝d生意純粹係想分一杯羹既心態,並唔係真心想發展關係,從八國聯軍一役威廉二世既方針態度可見

德國喺對外擴張方面發蹟比較遲,亦都係列強之中比較少海外殖民地既一個國家,有商機當然不容有失

中德關係真係開始好,應該要數到德國打輸一次大戰失去膠州一帶,再無殖民利益衝突之後先開始
再留明支持樓主
49.天星小輪加價事件

無人鐘意加價,而家既香港人無論面對港鐵定係巴士加幾多,第一時間都係喺FB同IG聲討下,點都會有人畀like表示認同;再唔係就住加價新聞上連登開個靚post 都應該可以得到比起依個香港史post 有更加多既正評。不過喺1966年既香港仲未有FB、IG、連登,市民面對天星小輪加價又會有唔同既做法

咁喺60年代已經有大量來自中國內陸既貧民落嚟香港,全港當時有接近一半既人口住喺板間房,同而家d 青少年上唔到車一樣,造成嚴重既社會矛盾同對政府既不信任

當年未有紅隨同地鐵,返工如果要過海既話,搭天星係唯一既方法。天星小輪係窮人恩物,自從1946年4月之後接近廿年都從來未加過價,不過隨住燃油成本同營運開支不斷上漲,終於都要喺1965年10月向政府申請加價:
成人頭等艙由兩毫加到三毫
成人二等艙由一毫加到兩毫

華文媒體見到天星想加價當然猛烈抨擊,認為係對大眾利益既挑戰,甚至乎引申到可能引致既連鎖加價潮;市政局既民選議員葉錫恩亦都好同情低下階層面對通漲既擔憂,發起簽名運動向港督請願反對天星小輪加價,成功收到23000個市民簽名

咁加價申請就喺1966年3月表決,議案喺只有葉錫恩一個人反對之下以14:1大比數通過,但批准既就無天星之前所提出既咬得咁大啖:
成人頭等艙由兩毫加到兩毫五仙
成人二等艙一毫收費不變

不過華人社會都係覺得斗零都唔應該加,事件昇華到已經唔再係加價導致加重負擔既問題,而係政府漠視民意既態度令人反感。抗議行動就由青年人蘇守忠仿效印度聖雄甘地所發起既絕食示威揭起序幕

當年27歲既蘇守忠著住寫有「支持葉錫恩,參加絕食,反對加價」同「民主」字樣既黑色外衣喺中環天星碼頭廣場開始絕食,聲言要絕到撤回加價或者佢餓死為止。佢呼籲年青人加入之後一呼百應,好快就已經聚集咗400人,漸漸事件由一個人既絕食變成港九都有既示威行動。

示威期間,油麻地警司霍傑士見到有500人當中有人手持橫額示威,走去問佢有無許可證,佢即時大叫警察逼害佢地,亦都令到示威者開始針對政府人員,之後亦都有做出向警察掟石、破壞巴士等既行為。

因為今次既暴動事件並唔涉及國共既政治組織,純粹係即興性質。所以事件好快就可以以宵禁、拉人同警方開槍鎮壓平息告終

雖然今次既暴動未能夠令到天星唔加價,但係都對於港英既管治響起警號。之後就住事件既報告書有提及,今次既暴動係出於青年人對社會現時制度不滿同不服從管理既表現,成為咗後來香港改變統治政策同加強回應社會訴求既根據
推一下
咩年代都有死廢青
利申:廢青
廢青先至無野可以輸,爛命一條
咁20年先加一次價又唔係好過份啫,人地打開門做生意唔通要蝕比你咩搞到咁大真係過左火位囉
50. 講下香港既銀行業發展

(依篇真係應樓上巴打要求)

之前都講過香港喺1850年代開始曾經係苦力同海外勞工既中轉港,所以國際貨幣既兌匯業務一早就已經非常發達,而喺滙豐等既本地銀行開業之後,銀行業一直都有染指兌匯業務

只不過去到1949年中共建國之後中國實行外匯管制,外國政府亦都禁止當地既華僑再匯款去中國入面,令到香港既銀行業無咗兌匯業既生意同收入,需要再諗計開源。有危就一定有機,當時喺上海有唔少商人都走難落嚟,佢地帶住大量既資金喺香港準備開設工廠,於是銀行就為工廠發展提供貸款;另外戰後大量人口移入香港,佢地對於房屋都有好大既需求,於是銀行就為起樓既發展商提供融資之餘,都為買樓既人提供房貸。

既然有咗商機,喺50年代開始就有唔少華人銀號或者錢莊都想分一杯羹,紛紛向政府申請銀行牌照同增加資本,希望可以承接更多既業務。咁銀行為咗可以有更加多既錢嚟發展,仲透過高息吸引市民存款

容許我岔開少少講下地產,咁香港喺1962年就修訂咗1955年既建築條例,新例既地積比例減少接近20%

用例子去比較兩個接近同期落成既樓盤會實際d

舊例: 八文樓

新例: 美孚新村

講返正題,新例令到地產發展商賺少咗,搞到佢地爭相向政府申請入則,並且趕喺新例實施之前動工興建,令到新起既樓喺3年之內多咗接近2倍。咁多樓起就即係多錢可以借,銀行業收到大量既貸款申請都好興奮,甚至乎嫌借貸賺唔夠,索性自己注資做埋發展商玩埋一份

不過咁玩唔駛幾耐就開始出事,私樓供應多咗之餘,政府亦都喺60年代大量興建徙置大廈同廉租屋。啱啱落嚟既華人無錢,就點都買唔起;有錢買果班又有大把選擇,終於令到樓市爆煲。

好衰唔衰,喺1964年仲發生咗舊樓拆卸導致附近d 樓變成危樓既事件,令到政府急急修例要求以後要經過檢查保證安全先至准拆樓。咁就慘啦,因為有好多樓盤都係以拆舊樓再起新既形式嚟發展,變咗搞到有350個地盤因爲新例而停止動工。停工即係新樓唔能夠如期落成,地產商賣唔到樓就無錢還,連累到有份借錢既銀行業都受到牽連

首先爆既係成立近二十年既明德銀號,佢之前就以年息10%既高息去吸引存款。話說有大客攞返銀號發出既7百萬港元支票去到明德諗住兌現,點知連總行都話無足夠既現金找數。事件搞到喺第二日清晨,總行同彌敦道既分行都出現排隊提款既市民,依個現象有個名叫擠提。雖然明德喺資產上係夠兌現所有存款,不過大部分都係酒店同樓宇等既不動產,流動資金實在應付唔嚟。最終一野就擠到破產,要由香港政府擔任明德既財產受託人去處理變賣資產還債一事

明德爆咗之後市民對銀行開始失去信心,第二間做靶既輪到廣東信託商業銀行。1965年2月6日,廣東信託香港仔分行首先發生擠提,高峰期有近1000市民喺分行門外等候。不過好在今次佢地已經有充足準備,分行經理仲安慰存户話總行有大把銀紙,叫大家可以放心提款。依間分行為咗令人放心仲宣佈會延長營業時間到午夜12點,不過人群擠提到8點就散哂。第二朝喺廣東信託元朗分行都有300人去擠提,不過即刻就有運鈔車由警車開路送大量現鈔過去,所以到下午3點已經收哂皮

不過何善衡等創辦既恒生銀行就無咁好彩,恒生本身係華資銀行,喺1962年既總資產就已經有3.55億,喺香港既規模就僅次於滙豐。因為受到謠言既影響,恒生喺幾日之內被擠走2億港元,情況可以話係岌岌可危。董事長何善衡喺無奈之下,唯有將恒生51%既股權以5100萬賤賣畀滙豐,而滙豐亦會出現金幫恒生捱過擠提既浪潮,自此恆生成為滙豐銀行集團既成員

為咗結束擠提既風潮,港督戴麟趾下令,作為應急措施,每日每個銀行存户只係准提取最多100港元,另外宣佈英鎊都係法定貨幣,並且向英國果邊R到可以空運大量英鎊嚟穩定銀根。錢果方面唔再係問題之後,擠提風潮亦都平息。

銀行方面都受到教訓,為咗防止日後再有同樣事件,開始推出相對高息既定期存款去穩定流動資金。定期即係喺特定時間內唔准提走,或者要提就會無哂利息
其實上文都有略略提過但唔明顯

淨係加頭等根本唔會影響到最基層既市民

好明顯加價只係一個題同爆煲位啦

實際上當年市民不滿既係住屋問題、貧窮問題、警察濫權同貪污問題,同埋對民主既訴求
見到突然之間有咁多巴打留名

加上又得閒所以打多咗一大篇
再多一篇
要訓覺啦
樓主好有心機呀 打咁大篇出嚟同我哋分享
多謝,繼續自推
歷史撚lm
巴打加油
超好睇
繼續睇,到#35
點解35跳咗去#40??
痴線,唔帶身分證會俾人毒打
咩原因49年既人口登記唔包括 警務人員?
佢地都係香港居民
我好細個 小學生果陣去過虎x別墅 同我已過世既麻麻去 但印象已經超朦朧 我今年28 可能係廿年前去 果陣地獄係維修定唔知乜春 無開放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞