今次打算用有趣、淺白既方法去講下香港歷史

1001 回覆
1111 Like 20 Dislike
Lm
如果共產黨真係幫手打, 真係有國共合作
唔知而家會點
留名
7. 香港造船業可悲既起源 - 苦力

喺1850年代,中國發生咗太平天國事變,內陸有唔少居民為咗逃避戰亂走難到香港

之但係香港只係佢地既踏腳石,佢地好多實際係會坐船去到南洋同美國果邊做苦力

有需求就自然有生意,香港因為咁就形成咗造船業同修船業

自願去既話其實已經算好,有d 係畀人呃/夾硬捉上船,再被賣豬仔去做廉價黑工

單係1851年,已經有7785人經香港去美國加州
1852年更加係4倍,破3萬人

自願去既,搭得人隻船當然要俾船費
可惜戰亂走難落嚟既大多都俾唔起
唔緊要!船飛同買iPhone X 一樣都可以玩分期付款,不過當然收返4到8厘利息
一般華工喺外地做兩年就可以還清筆數,之後就可以匯錢返鄉下

苦力運輸既生意係無限商機
1852年香港政府收入大概10萬;而中國人俾既船飛錢有150萬

船公司為咗收多d客兼賺到盡,一般都會搞到嚴重超載,令船上面環境擠迫、衛生差

港英政府唔想做臭香港個名,針對依個現象立《防止離棄商船水手條例》,規定每名搭客都要有足夠既船倉空間,等佢地可以進食同坐低

可惜條例喺執行層面既成效就同而家d中學校規規定唔准講粗口一樣咁好,苦力喺船上既不人道生活情況完全無改善

於是1855年再立一條《中國乘客條例》,內容更加具體
所有20人、航程7日以上既英國客運船,須要香港移民登記官簽發許可證先至准離開香港,條件如下:

1. 為每名12歲以上中國乘客提供12x72立方英尺空間;
2. 船上貨物量不得多到影響乘客健康;
3. 船上配備每人每日最少有白米1.5磅、牛/豬/魚共半磅、蔬菜半磅;
4. 船上配備藥物供急病所需、並駐有當值醫生

以為寫得咁詳細就可以改善?非也

奸商要玩野,一樣搵到法律漏洞
1. 只在香港修船同補給物資,去澳門接客
2. 懸掛英國以外既國旗避開監管

治亂世用重典,首席按察司(約等同而家既首席法官)斯梅爾喺法庭公開宣佈,邊個敢再從事苦力貿易必然會等同喺英國玩奴隸貿易判一樣咁重罪

佢亦都努力遊說立法局通過更嚴既法例,規定移民既船只可以前往英國有司法管轄權既地方,即係唔包括澳門,堵塞咗相關漏洞

另外港督堅尼地新上任當然要政績,佢授權東華醫院聘請暗差(臥底)扮苦力專查依類案件,之後東華每日都有兩到三單案彈畀法院

澳門都合作,喺1874年禁止苦力貿易,整個行業先至正式收皮
多謝
樓主好勁 十卜
Btw 中學世史科連六四香港暴動都無講,就知咩事 。好彩呀sir有教姐。
我覺得都難搞

戰後國民黨既核心問題,貪污、惡性通貨膨脹之類搞唔掂,點都要收皮

就算最早期消滅共產黨,蘇聯都只會扶植下一個共產政權
自己借書睇喇 有幾本專係講街道名
好多年前睇過 遲啲搵返啲書名
Lm
隨住電話可以搵到大部份既資訊

好多人連睇書都懶
我廢

拋下磚姐
依樣真 但個問題有幾多人真係會去搵
就算放到嘴邊都唔識去食
近代香港史好多上網資料唔齊
一係就唔知咩人寫
趣談香港街道 (增訂版) ISBN: 9789888081394
趣談新界街道 ISBN: 962-8918-31-1
趣談九龍街道 ISBN: 962-8871-46-3

cover 唔同哂 唔知係咪依幾本 仲有好多其他你自己搵
貪污 + 貪心 + 為物質可以出賣任何野 = 華人核心價值

認唔認同?

什麼"中華文化", "傳統價值觀" 都係鳩up
學識唔服從呢d "思想價值觀" 先有得發圍
網上好多都鳩既
得閒睇下先

但我依排鑽研緊conservation 果邊
其實貪心、貪污、唯利是圖,依d 全世界都通

歐洲列強對殖民地都衰到貼地(英國已經係好d)

鬼佬同日本仔比你想像中差得多
我其實係俾上面個位巴打
conservation 係指邊方面?building?
哲學小小黎講 其實咩價值觀都係鳩up
所有都只係一個信念 虛構出黎
只不過有一個共同信念 社會一大班唔識嘅人先會去做同一樣嘢

所謂一個觀基本上同一個宗教冇分別
文物修復都有興趣,building just a part of it.
我以為係wildlife
文物修復有無興趣?我遲下可以跟香港史講少少
做契弟不容易
估唔到咁既垃圾post 都過百正評,聽日訓到酒醒就出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞