[法證]由零開始講解,中學程度都會睇得明

725 回覆
1160 Like 14 Dislike
留意到巴絲平時討論唔少新聞既時候

都會對於點樣搵到兇手/件事係咪真

麗港城香港18 炒麵撈便便
果舊「黃金」係咪真係「黃金」?

中大醫學院許副教授涉嫌收埋麻醉劑喺一個健身球內,點可以搵到?

南韓從大陸輸入既藥丸當中被檢出有嬰兒頭髮,搵到條頭髮又點知到佢係?

小弟見好多人都對法證方面好好奇

但又好似未見有人認真討論依樣野

唯有無料扮四條講下,希望拋磚引玉

個post 我會多講原則、少講化學/生化理論

嘗試用一個盡量唔需要太多基礎知識,甚至係文科巴絲都可以睇得明既方法去講
strong lost leave name
留名
留名
雖然個人比較蠢 但對呢啲好有興趣
strong post leave name

開波講下基本野先啦

Forensic Science 中文究竟應該譯做乜呢?唔同位會睇到唔同譯法

但我覺得意思上用返香港Government Lab叫 法證科學 會比較合適
點知一個女仔係咪真係處女

古法銀針測試,直接吉條女
點睇嘉薰醫生
當中Forensic 其實係來自拉丁文"forum" 一字,解作Public。咁古羅馬元老院(當係而家香港立法會咁),佢地鐘意喺 Forum,即係公眾地方果度傾政治同政策議題既,罪犯亦都要喺公開場所受審

去到而家 法證科學
用最簡單直接既講法,即係 法律層面面既應用科學
(The application of science to law)

廣義嚟講其實唔單止係廣為人知既兇案調查、毒品鑑識

其實1d 好濕碎既野例如陳振聰爭產、鉛水事故、食品安全(手x之店雪糕大腸桿菌含量超標)

只要同法例相關,都係法證科學可以涵蓋既範圍

一針見血

一針見血

語帶相關

一針見血

精蟲想見樂瞳
學術po
此風必須長
書局有本書有講法證
點睇嘉薰醫生

點睇嘉薰醫生

無睇過依類小說,sor

我驚好似睇完三國演義會混淆正史咁
書局有本書有講法證

好多書都有講,初學 for 興趣到專業技術手冊都有
留名
支持 正經post
估唔到咁多人有興趣

btw 原諒我要遷就大家

1d 基礎野會講得比較深入
但係

香港既 政府化驗所 法證事務部 就淨係做刑事相關

食物安全既法例就有食環署食安中心做
留名
雖然個人比較蠢 但對呢啲好有興趣

多謝支持,利申我都係好蠢
咁係咁意都講下歷史啦,雖則我明白真係好悶

其實最先有記載法證既概念,唔係英美等既先進國家,而係要數到中國既秦朝《封診式》,但所記載既主要都係刑偵、調查既規則同零碎既案例

要去到從唔同死因入手,同時著重驗屍、法證方面就要數到南宋宋慈《洗寃集錄》

依本野列出咗人因應唔同既死因,例如從樹上跌死、被蛇鼠咬死所見到條屍唔同既詳細表徵,從而去判斷死因

當中亦有案例講解,有一單係只知道有個人被斬死,身上十幾處鐮刀所致既傷痕,但兇手身分無人知道

於是官府就命令附近居民都要交出自己所用既鐮刀,當中只有一把附近係有烏蠅嬲住。因為烏蠅鐘意腐肉,所以就捉到兇手

當時已經識得利用昆蟲等既特性去破案真係好勁
以上唔係鳩吹,有原文,有興趣就睇 :

檢驗被殺屍在路傍,始疑盜者殺之。及點檢,沿身衣物俱在,遍身鎌刀斫傷十餘處。檢官曰:「盜只欲人死取財,今物在傷多,非寃讎而何?」遂屏左右,呼其妻問曰:「汝夫自來與甚人有寃讎最深?」應曰:「夫自來與人無寃讎,只近日有某甲來做債不得,曾有剋期之言,然非寃讎深者。」檢官默識其居,遂多差人分頭告示側近居民:「各家所有鎌刀盡底將來,只今呈驗,如有隱藏,必是殺人賊,當行根勘!」俄而,居民賫到鎌刀七八十張,令布列地上。時方盛暑,內鎌刀一張,蠅子飛集。檢官指此鎌刀問為誰者?忽有一人承當,乃是做債剋期之人。就擒訊問,猶不伏。檢官指刀令自看:「衆人鎌刀無蠅子,今汝殺人血腥氣猶在,蠅子集聚,豈可隱耶?」左右環視者失聲嘆服,而殺人者叩首服罪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞