lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
粗喎,你係是咪較到最幼?
話說我部機近排d啡會亂噴
琴晚google完有人話太多粉部機唔夠壓
事實我又真係放多左粉
有冇人試過呢個問題

至於crema呢個問題又有人講因為粉量既關係令唔知咩吸水量唔夠

Ec155我換左無壓filter 最多我諗17g粉就滿
磨豆機佢有40個度數 拆開部機有得再教做finest
補補圖 左上係0 右上係2 下係6

其實有白色果d好似衣咁既係咪正常
用緊全自動機,而家想放左佢入部半自動玩espresso...

想買la ma linea mini , mazzer mini type a,有無咩意見?

白色果啲衣叫 銀皮, 正常的
就好似花生會有花生衣咁

但磨粉果到真心幫你唔到
espresso磨本身就已經極幼細
你仲堆起佢而唔係推散
睇到隻眼就黎盲都仲係乜都睇唔到

今晚番去check下部grinder係咪tune到最finest再磨多次攤番開比你地睇下
我用番單反影 iphone好似唔係好影到

噴啡果度可能我太大力同壓得唔夠平均
今晚再試
新手留名
espresso grind size唔會見到一塊塊咁大嘅銀皮
噴啡係channeling
distribute好d先tamp
"espresso grind size唔會見到一塊塊咁大嘅銀皮"

即係suppose會grind碎埋D銀皮?
飲過又係嗌FW 係個女人沖但唔好飲
會呀, 正路會磨碎埋
一般係手沖 size 先會有咁大塊銀皮
我番去再試試先
淘寶淘左豆返黎, 是否大膽

淘寶fisher coffee

是否太粗
睇黎要買mignon
巴打用咩機磨

想買部磨石機
有部惠家zd15, 淘寶版
用左一個月到, 想要小飛馬600N

有無巴絲有興趣換?
Baratza encore

呢杯就係我話冇crema果杯
由扭制到出左2oz野大概25-26秒
其實粗幼度係咪冇咩問題
但成個感覺呢2oz好水咁冇乜body
超市ucc 一大支係咪同即溶一樣
有冇壓粉
定係試下再磨幼d?
見你d 相都見到一粒粒粉,但espresso 應該磨到差唔多好似沙咁
有錯請高手指正
有壓粉呀
定係我壓得唔夠

已經最細啦
唔通要轉玩其他
換磨
d粉最幼都太粗
要around麵粉咁上下
否則永遠都underextracted水溜溜
btw mignon都磨唔到espresso
巴打用緊encore?
呢部係磨到的,但佢有得較成部機粗幼
https://youtu.be/a-DlufjIjMA
跟住做
我用咗呢部三年沖espresso

btw mignon點會磨唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞