lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
新手想平想快想簡單
Moka壺係咪好選擇?裝好粉擺落去煲幾分鐘就飲得?
其實之前有人送左minipress 比我,略嫌清潔有d麻煩(好多配件要洗)
應唔應該買好

aeropress 都係快既好選擇
利申屋企用緊bialetti既moka都覺得好夠用

minipress 其實都係全部拎去沖水架咋喎
理論上你唔用清潔劑都無所謂
不過咖啡可能都會有少少油
所以用完係心理上會好過啲

moka 無乜點玩
但其實沖到出黎個細膩度同複雜程度
應該是比唔上手沖
所以我無去研究
留名

係p仔做過半年pt

大致上識沖 識拉花

但冇去到樓上巴打咁專業

聽講 P記佢地雖然有 training
但係咪都係教返你點運用佢地入面既野
至於真係講到深入少少 萃取理論 果啲係咪比較少講 ?
想學沖咖啡可以點入手
有冇咩course推介
想學沖咖啡可以點入手
有冇咩course推介

tg 我 night1
不定期開班
收到 request 先會開班
咩都玩新手留名
新手想入坑
買聰明杯定aeropress好
仲有咩架餐要買
磨豆諗住買匿名2
新手想入坑
仲有咩架餐要買
磨豆諗住買匿名2

兩樣都得
雖然你睇佢地個設計好簡單
但兩樣都可以玩到好深入架其實
新手但最近想屋企買部咖啡機,主要係想每朝自動沖好有得飲,睇左幾部,2000蚊budget, 唔知有冇咩意見,

1. Philips hd 7762 : 價錢中上,可以即磨咖啡豆

2. German pool cmc111: 價錢平philips 少少,可以用豆,粉,capsule, 但睇review漏水好嚴重

3. Siroca SC-C111 貴,可選磨豆粗幼度,可拆式水箱,更方便打理

仲有無印嘅MJ CM1 ,同 百靈KF7120, 花多眼亂,雖然求方便但唔係好想用capsule 沖。
頂盡飲starbucks無錢買黎自己整

starbuck 咪仲貴
有冇巴打試過歐客佬D咖啡豆?
我覺得唔錯

starbuck 咪仲貴

時間都係錢,重有自己係咁試同換機都係錢
新手想入坑
仲有咩架餐要買
磨豆諗住買匿名2

兩樣都得
雖然你睇佢地個設計好簡單
但兩樣都可以玩到好深入架其實

唔該巴打
應該會買聰明杯有金屬濾網個款
見匿名月底話會出新款磨豆機
留名學野
雀巢啲咖啡機 樓主有咩睇法
想問下巴打其實小飛馬600n啱唔啱意式咖啡機用
想買1000蚊以下嘅電磨
睇到呢個post太開心啦,因為小弟岩岩入門,自己買左部Delonghi e685同埋電磨KG89擺左係公司。

玩左兩個星期,但d奶都打唔起,唔係起唔到泡,而打除左面頭個層小小奶泡之後,下面大部分係奶水咁,無latte感覺。

上網睇人話要除左個打奶金屬圈會無咁多泡(cuppachino個種泡),雖然奶泡細左,但d奶都係唔夠rich同「杰」身。
我已經有用緊不銹鋼個種打奶杯
睇到呢個post太開心啦,因為小弟岩岩入門,自己買左部Delonghi e685同埋電磨KG89擺左係公司。

玩左兩個星期,但d奶都打唔起,唔係起唔到泡,而打除左面頭個層小小奶泡之後,下面大部分係奶水咁,無latte感覺。

上網睇人話要除左個打奶金屬圈會無咁多泡(cuppachino個種泡),雖然奶泡細左,但d奶都係唔夠rich同「杰」身。

希望有巴打可以教教我,感激不盡
想問下有冇手磨機係啱沖意式咖啡介紹下

磨到手殘喎

Comandante 香港好似得一兩間有賣 唔食粉 用黎磨單品豆一流

你用咩奶啊? 同埋打到幾多度? 太熱會奶泡分離

部機打奶果度唔夠氣,成日出水🙈 用d記 機仔
超級新手問個問題:
咖啡粉係邊買比較好?

ps手沖

Yoyoyoyo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞