lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
呢兩日喺香港一個賣豆嘅Page 見到,話hong Kong exclusive ,應該係base on sette 30, 配特別for brew coffee 嘅bg 刀盤,好似幾抵玩
咩價錢呀
不過都要睇佢磨出黎平唔平均先知
$2180
有無得試下個粗幼睇下

不過我諗呢個牌子應該都 ok 既
有無人有用開Kruve或者類似嘅方法去控制咖啡粉大小
即係西粉器

以前個磨廢果時就有
宜家其實一般都唔會用
細粉都有佢既作用
有無巴打用緊 ECM Casa V?
睇落好正,唔知咩價位同香港有無代理?
其實都係…
不過佢加多個概念係唔同沖法會用唔同粗幼嘅篩
同埋好似普遍見人講篩粉都係指細粉
但往往都忽略咗粗粉
唔識人有,我都想玩下
點講好呢......
一個好既磨
佢本身磨出黎既大小差距 唔應該太大
應該出到黎其實大部分既粉
都係同一大小

但總會因為個磨既結構關係
而有部分細粉
所以就篩走啲細粉就夠

正路一個平均既磨
只會有過細既粉
唔會有粗粉架喎
你買完之後 report 返咪得
我之前都係咁諗唔會有粗粉
但上youtube睇啲人kruve review又真係會有粗粉
不過我都發現好多review都係用啲entry level嘅磨豆機

呢張baristahustle嘅圖睇到就算係ek43都會多過一個peak(~50μm/~100μm)

不過數據上係咁
沖出嚟可能粗粉又影響不大
用緊過左新鮮期既淺炒豆
落水極少漲起,去水慢
唯有用滴漏法去手沖
但每次滴完都已經唔夠熱,酸度亦偏高
請問有咩辦法解決
聽晚有無時間上我到玩

唔知頭唔知路教你唔到
梗係要樓主企你後面捉住你隻手沖先得啦
sorry, 你果度係邊度
葵興呀
大概夜晚 7~10

放心唔應該唔會捉住手沖既
應該
假設你hario v60
第一 過左新鮮期嘅豆唔漲起好正常
第二 去水快慢關乎粉粗幼多於新鮮與否
其實第2點都唔一定係關粗幼事

唔同豆種, 唔同烘焙度, 唔同新鮮度
對於個流速都會有啲影響
Lido3 性價比同質素會唔會好過小富士級數?
其實自己驚磨到手軟
個人認為其實係超越左

都係磨 30秒左右姐
30秒都頂唔住唔得喎男人
30秒就軟了
ECM 真係唔知
睇左taobao 個video, 似乎lido 3真係比電磨較好
都有人提手磨要控制力度得宜
間公司依家出埋et 版for expresso
另外想問個磅係咪舊零水 tiamo 之類都夠?
有d 有埋app 好浮誇

Sorry 問太多gear野, 因為唔想洗冤枉錢買d 唔實用既

基本上我試左手沖咖啡就上癮, 之前飲親都係cappuccino, 依家就一定叫手沖

之前試完隻WBC winning 好正

http://archive.hasbean.co.uk/el-salvador-finca-las-brumas-washed-sl-28-wild-forest-project-2017-wbc-winning__12690
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞