lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
舊 post
https://lihkg.com/t/389705/1

係講咖啡之前

首先講下咖啡豆其實係咖啡果實既種子
未烘焙之前係白白地色既
烘焙之後就成為我地平時見到既啡色豆

根據烘焙度可以簡單分為 淺焙,中焙,深焙
一般平時係coffer shop 叫杯latte
有拉花會加奶
果啲就是 中~深焙既豆
味道會偏向深沉啲厚實啲

而最近開始多左人飲 淺焙既 手沖咖啡
又或者係精品咖啡
淺焙情況之下,可以飲到咖啡果實本身既果香酸味
而手沖亦可以令到更多既層次帶到出黎俾人去品嚐

有咩味會飲到? 理論上可以有好多種
我又簡單講一下
檸檬 橙 蘋果 葡萄 菠蘿 藍莓 咖啡花 茉莉花 薰衣草 肉桂 羅勒 等等都會有,甚至係 甘蔗 碗豆 牧草 小黃瓜 都有機會會感受到

以上講既,可以大概分類為 果香 花香 草本香
仲有朱古力 焦糖 堅果

太多了我都唔知點講好
其實我是來推廣精品咖啡的

大家都歡迎講下你地平時會鍾意飲啲咩
espresso都無問題架

即溶就盡量唔好因為好多添加劑
本人比較懶
是但 copy 啲之前 post 既野當 recap 下.......

想問如果沖齋啡係咪 ec680 685呢d沖唔到
我自己喜歡 拿鐵
老豆喜歡齋啡

espresso 加水, americano

thx bro 聽日去買先
不過要去星巴克買包豆 叫佢磨埋

千其唔好叫佢磨

兩件事

1.) Starbucks既豆, 狗都不屌
咖啡豆其實係有等級之分
等級最高既會被稱為精品咖啡豆
一般會用黎做 手沖咖啡 (強調不包括Starbucks既手沖)
又或者會用黎做 soe( single origin espresso, 單一產地特濃咖啡, 唔係間間coffee shop都有做)

次一等既就是商品咖啡
包括一般 茶記, m記, Starbucks 之類既 "coffee shop"
品質.....都唔一定話差既
一般有心既 coffee shop 會利用不同產地既咖啡豆口味上既特色
作一個平衡拼配, 調出鋪頭自己既特色

但通過民意調查
Starbucks既特色係難飲
我個人認為難飲並唔算係特色
所以我強烈不建議你地去以上既 "coffee shop" 飲野

2) 咖啡粉, 需要先經由磨豆機
將咖啡豆, 磨成大小一致既 咖啡粉
而由於, 咖啡豆磨成粉之後
表面積增加 1000倍以上
所以味道既散失, 都會快1000倍
有說 15分鐘內會失去 50%
有說 15分鐘內會失去 75%
所以我建議你唔好先磨定

#ps 有人問 即溶咖啡
比商品咖啡豆更差既就係 瑕疵豆
因為 咖啡豆, 係咖啡果實既種子
佢點都會有啲 壞豆爛豆黑豆有蟲豆發霉豆
係巴西, 全世界最大既咖啡出口國
法規規定, 即溶咖啡最多只能夠使用50%既瑕疵豆
否則犯法
至於亞洲區等地, 中國台灣印尼越南等等
根據我既資料, 應該是沒有任何規定(有錯請指正)
即係理論上, 你可以100%使用瑕疵豆

但你會問, 咁樣即溶咖啡個味道咪會好差囉 ?
唔緊要既.......
色素糖精奶精增味劑等等.......就可以解決到

所以我都強烈不建議大家飲即溶咖啡
覆返 咖啡師仔巴打
其實我基本都係自學咖啡
我自己玩左3年, 中途有係精品咖啡店返過下工咁
會同唔同既咖啡師/朋友一齊交流下咁架咋
其實並唔係玩得專, 真心

真心有好多人沖得好過我
好多人既理解同知識都豐富過我
我出 post 純粹係因為覺得呢到太少認知咩人咖啡
想幫助推廣下咁
我都有開班教呢到既巴打
基本都不收費, 推廣一下大家開心咁

所以你地有野補充真心歡迎講多少少
我都仲有好多唔認識唔熟既地方
新手留名
舊登睇到宜家
雖然冇乜講過嘢不過每次入嚟都學到嘢
支持
大家邊度買豆多
本人比較懶
是但 copy 啲之前 post 既野當 recap 下.......

想問如果沖齋啡係咪 ec680 685呢d沖唔到
我自己喜歡 拿鐵
老豆喜歡齋啡

espresso 加水, americano

thx bro 聽日去買先
不過要去星巴克買包豆 叫佢磨埋

千其唔好叫佢磨

兩件事

1.) Starbucks既豆, 狗都不屌
咖啡豆其實係有等級之分
等級最高既會被稱為精品咖啡豆
一般會用黎做 手沖咖啡 (強調不包括Starbucks既手沖)
又或者會用黎做 soe( single origin espresso, 單一產地特濃咖啡, 唔係間間coffee shop都有做)

次一等既就是商品咖啡
包括一般 茶記, m記, Starbucks 之類既 "coffee shop"
品質.....都唔一定話差既
一般有心既 coffee shop 會利用不同產地既咖啡豆口味上既特色
作一個平衡拼配, 調出鋪頭自己既特色

但通過民意調查
Starbucks既特色係難飲
我個人認為難飲並唔算係特色
所以我強烈不建議你地去以上既 "coffee shop" 飲野

2) 咖啡粉, 需要先經由磨豆機
將咖啡豆, 磨成大小一致既 咖啡粉
而由於, 咖啡豆磨成粉之後
表面積增加 1000倍以上
所以味道既散失, 都會快1000倍
有說 15分鐘內會失去 50%
有說 15分鐘內會失去 75%
所以我建議你唔好先磨定

#ps 有人問 即溶咖啡
比商品咖啡豆更差既就係 瑕疵豆
因為 咖啡豆, 係咖啡果實既種子
佢點都會有啲 壞豆爛豆黑豆有蟲豆發霉豆
係巴西, 全世界最大既咖啡出口國
法規規定, 即溶咖啡最多只能夠使用50%既瑕疵豆
否則犯法
至於亞洲區等地, 中國台灣印尼越南等等
根據我既資料, 應該是沒有任何規定(有錯請指正)
即係理論上, 你可以100%使用瑕疵豆

但你會問, 咁樣即溶咖啡個味道咪會好差囉 ?
唔緊要既.......
色素糖精奶精增味劑等等.......就可以解決到

所以我都強烈不建議大家飲即溶咖啡

大致上都正確,唯一想補充既係講精品咖啡豆既部分。

所謂精品咖啡豆係指根據coffee review 既準則下評分超過70分以上既咖啡豆。

《咖啡評鑑》分數與評價對應表
95-100 Exceptional(極優異)
90-94 Outstanding(出色)
85-89 Very Good(極佳)
80-84 Good(佳)
75-79 Fair(可)
70-74 Poor(差)
<70 Not Recommended(不推薦)

多數係精品咖啡店飲到既都係75分以上,而連鎖既咖啡店大多都係75分或以下。

我會另外開個post講更多相關既資訊,不過因為番工番到攰冇時間出住,兩日之內應該出到。
大家邊度買豆多

通常都係歐洲訂番黎多,香港小買,台灣買既都不錯。
大家邊度買豆多

介唔介意講下咩roaster, 想買多d飲多D
有冇人自己整cold brew? 整左幾次都係偏酸唔夠smooth

所謂精品咖啡豆係指根據coffee review 既準則下評分超過70分以上既咖啡豆。

多數係精品咖啡店飲到既都係75分以上,而連鎖既咖啡店大多都係75分或以下。

我會另外開個post講更多相關既資訊,不過因為番工番到攰冇時間出住,兩日之內應該出到。

我以前學既係 80分以上
不過我自己就唔會太執著係呢啲位上面
對我黎講教識一般人 咖啡非苦 已經贏左

留名等你出 post
留名學嘢
大家邊度買豆多

介唔介意講下咩roaster, 想買多d飲多D

我分享d用過既roaster啦

美國 Onxy coffee lab https://onyxcoffeelab.com

丹麥 La Cabra https://www.lacabra.dk/pages/coffee

德國 The Barn https://thebarn.de

呢幾間歐洲既roaster 香港都有唔少鋪頭有用緊,當然仲有好多間未講,我留番d之後分享交流下。

至於亞洲既話訂既買過既唔多,不過基本上台灣既豆水準都keep住高水平,始終人地咖啡文化深過我地,而且肯交流。

日本 Onibus coffee http://www.onibuscoffee.com

台灣 simple kaffa http://www.simplekaffa.com/?m=1 <係台灣買番黎 貴豆有保證 平豆就睇你運氣

台灣 歐舍咖啡 http://www.orsir.tw 飲過Ethiopia guji 幾好飲既,其他未試過

香港黎講其實都有唔錯既,不過唔比網喇,多d行落去支持下,認識下本地既咖啡店啦。

Arrco coffee, coco espresso ,Craft coffee roster , Urban coffee roster, inferno dynamic, cupping room, brew job, hazel & Hershey, ....

其實有好多間,你問我既話間間都可以買黎試,始終生豆本來已經決定左好多風味上既野,炒豆同咖啡師只係呈現番佢出黎。所以如果批豆好飲既話,同一批次既豆唔同人炒同既咖啡師沖都會好飲。(講緊係正常炒豆深淺度同沖既手法比例相同)

我以前學既係 80分以上
不過我自己就唔會太執著係呢啲位上面
對我黎講教識一般人 咖啡非苦 已經贏左

留名等你出 post

其實80分以上已經好高分,一般飲到既只會係70-80分,85分以上一般都已經係比賽級別既豆,最常聽既係90plus同geisha。

分別就在於佢地沖出黎既清晰度相對地低,即係只可以話佢係酸,講唔出係咩酸,又或者聞到佢地有花香,但講唔出係咩花咁。

但高分既豆你只要飲落去或者聞到就講得出佢係咩味,飲過兩者就知道佢地既差別,所以大家要多d試下唔同既豆。
睇錯啡lin同好區
新手想試下平平地玩咖啡 上網睇過下但算係咩都唔識
如果唔鍾意飲苦味 但又想香香地 係咪選中焙就OK?
同埋市面上邊到有D平既入門咖啡豆買
係咪買D即磨咖啡機都OK 定係一定要用手沖用濾紙
麻煩哂巴打
留名
新手想試下平平地玩咖啡 上網睇過下但算係咩都唔識
如果唔鍾意飲苦味 但又想香香地 係咪選中焙就OK?
同埋市面上邊到有D平既入門咖啡豆買
係咪買D即磨咖啡機都OK 定係一定要用手沖用濾紙
麻煩哂巴打

我會建議你飲淺焙, 試手沖唔飲奶啡

新手入門玩咖啡機就比較大投資
因為你真係玩落去就發覺所有野都好貴
私心建議你都係玩左手沖先
樓主日日咖啡當水飲
買左隻pale roast 好香果味
新手留名
lm學野
睇錯啡lin同好區

搞事
咖啡同好者 癮已上 lm學嘢
原來袁偉豪都有玩啡
無意中係佢ig見到https://instagram.com/p/BbReFeLnyHr/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞