lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
8k 內
single double睇你想飲濃定淡、隻杯幾大
星記嗰啲啡味奶係好淡
正路嘅cappuccino 唔好咁大杯,8-10安士夠
如果你奶打得好、double shots會好飲啲

個掣就係關出水量事嘅,普遍黎講double shots出大約5安士水,睇你落幾多粉
咁起碼你要拎 4k黎買個磨
你有心水既 5k都可以
mignon / sette 270 + gaggia classic
意式我都真係唔熟
要交返俾你地了
8k淨Espresso機唔計磨
上網爬過下文
唔係咁想要thermo block
我最近都揾緊espresso機,預算都差不多,聖誕前特價淘咗部expobar E61震動泵double boilers ,之後發現原來無再生產惟有退款
呢部叫做性價比最高。香港check過有貨不過貴5k
到依家仲未買到 仲用緊ec155
個人覺得,Leva 2 如果夠膽淘真係一步到位首選9500人仔
不過我唔夠膽 ,我個FD用咗年幾仍然運作良好
壞咗自己整囉,淘寶有齊零件。不過依家只得無水箱板,我唔想外置水箱咁肉酸
La Spaziale S1 Mini Vivaldi II 都好好。唔計expobar最平PID dual boiler 機,評價又不錯,不過係衰在膠膠地同,粉碗又唔係58mm, 電子野多又怕容易壞
香港島 :

Fuel IFC
跳樓之前都要去飲一杯嘅意式咖啡
味道偏濃列,奶泡打得好細緻,水準穩定

Amber Cafe 中環
Barista 前年先攞完獎,用豆熟練
大熱豆好快賣哂,要去就早D
係有時老細唔響度想吹多兩句

BrewBros 上環
真心好飲,用marketlane 既豆沖
水準穩定,如果嫌cupping room 太行就飲依間

Why 50
用The Barn 豆,有次去飲columbia 唔知係豆問題定點
有少少鍊喉,但barista 好明白個豆特色,可以吹下

Cupping Room 上環
意式手沖都有玩,兩樣都做得好好,最好玩係可以黎個幾款豆,or 一款豆三種做法嘅coffee trial

Barista Jam 上環
Barista Jam 應該係香港頭果幾間玩精品既 coffee shop, 元老級
意式手沖冰滴都有玩, 我個人覺得勁抵玩係佢個 冰滴 set
1個價錢可以試 3種唔同產地既冰滴, 店員會引導你應該會飲到咩味道, 由邊隻開始飲起
樓上仲有勁多咖啡用品賣, 你講得出講唔出既野都有

Hazel & Hershey Coffee Roasters 上環
(賣gear 一特價就狗衝)

brew note 北角
呢間係出色既
佢沖既手沖比例應該係全香港最高, 接近1:20
同時烘焙度係全港最低
口味岩唔岩就睇個人啦

九龍 :

Knockbox 旺角
呢間我諗係人都知,位置方便,水準都穩定,最大缺點係超級多人

Black Sugar 旺角東

Hay Fever 太子

瘋鳥 長沙灣

Sausalito 深水埗

studio caffeine 佐敦

Craft 大角咀

Brew Job 大角咀

Laluz 奧運站果頭

Green door 尖沙咀

N1 尖沙咀
方便得黎又唔太多人,鋪仔細細,幾舒適。
意式咖啡風味平衡,有少少輕食

新界 :
Accro coffee 元朗
2013世界虹吸咖啡大賽冠軍, 講完
世界冠軍世界冠軍世界冠軍

Dear coffee 大圍
入面既麵包幾好食
每日限量人手制作(好似係)

Browny Cafe 荃灣

Lucy coffee 荃灣

Out of cafe 火炭

Moni stand 西貢
呢間飲意式絕對會中伏
手工未試過,可以俾次機會佢

有無人仲想加名 ?
可以隨便

永久 black list : my little coffee, The Coffee Academics

==================================

有圖有真相
完全overextracted,澀度大家可以想像下檸水用100度滾水沖然後等10分鐘再飲
如果同Starfucks比就當然好啲,至少豆既質素唔錯,但技巧就不了
Tasting notes啲味恕我廢飲唔出
咁既價錢有更多更好既選擇
如果我自己沖係4/10,咁呢間大概係2/10
借問一聲
爬啲網上舊文見成日有人話響LxxDY 買機
其實響邊? google 又無呢個即名既咖啡用品舖
飲咖啡之前有冇啲咩可以飲去中和口腔味道?
朝早刷牙漱口,口中有牙膏味,飲第一啖咖啡味道總是古怪
我都想知,有時試完一杯、第二杯硬係會好似有殘留味

我平時飲水沖返淡多
habitu 姊妹店
明顯d 手勢同其他比有d 距離
個house blend 都好一般
Moni stand 飲過次手沖又覺得都唔錯,意式就未試過
巴打真係見識多
真係想同你交個朋友
我都想同佢做個朋友
呢間嘢
見門面幾靚入去坐下
點咗杯chemex
唔知飲緊乜
我地向好果方面諗
其實佢已經好飲過 Starbucks手沖好多倍架啦.........
咁早6點起身
酒杯飲咖啡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞