lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
想問下有冇手磨機係啱沖意式咖啡介紹下

Comandante 香港好似得一兩間有賣 唔食粉 用黎磨單品豆一流

邊到有? 我仲以為得澳門先有添

冇記錯return 好似有入到,我有朋友買過,冇就真係過大海。

油麻地果邊有,宜家應該賣緊21xx

嘩 咁貴 係咪好頂級架

不如買部wpm zd-10玩下
唔洗跛手。

wpm zd-10啱意式咖啡機?
我本身都想買部$1000樓下電磨玩意式機

見人地講呢部機係慢 但佢係錐刀 所以沖espresso

Comandante 香港好似得一兩間有賣 唔食粉 用黎磨單品豆一流

冇記錯return 好似有入到,我有朋友買過,冇就真係過大海。

嘩 咁貴 係咪好頂級架

唔係好頂姐...
不過都中高架啦

再對上一個 level 應該要2萬

唔洗跛手。

esp 與否, 用佢 錐刀 平刀無關

問題係佢既 研磨度
因為手沖同 esp 研磨度上既需求不同
手沖既 研磨度 需要粗啲
esp 既研磨度 就相對幼細好多

但亦無話邊個高級啲, 因為一樣都可以好貴
情況就好似 相機鏡頭咁
影到遠野既, 近野就影唔到

唔洗跛手。

問題係佢既 研磨度

情況就好似 相機鏡頭咁

咁用呢部做入門級玩唔玩得過

邊間 thxxxxx

我TG: Jill boy
費是喺度講店名,好似幫人宣傳咁

唔洗跛手。

問題係佢既 研磨度

情況就好似 相機鏡頭咁

呢部係平野黎講,磨到esp咁幼嘅
入門嘅 我真心覺得超抵$700係zd-10t
zd10就$650
差別在個計時功能同多粒開關按

唔洗跛手。

問題係佢既 研磨度

情況就好似 相機鏡頭咁

zd10就$650

咁部機食粉方面難唔難搞呀?
我見淘寶500蚊有找 好似伏伏地

唔洗跛手。

問題係佢既 研磨度

情況就好似 相機鏡頭咁

zd10就$650

咁部機食粉方面難唔難搞呀?
我見淘寶500蚊有找 好似伏伏地

呢排好懶,啱啱先開好2隻無底手把
過2日換埋steam wand 試沖
磨豆果陣先分享下
新手留名
有冇人玩開French press ?

我都係睇過咁所以用左脫脂......

應該咁講啦,奶泡既形成依靠蛋白質,而脂肪既多少就影響緊奶泡既穩定性同持久性。

自己買支全脂奶黎打試下啦,明治奶olat奶都係常用既奶可以買黎玩下。

咁其實用全脂奶,係咪就會d奶好容易打得起「杰」身?
想打latte個種奶有無咩技巧?
感謝

杰身既奶就已經唔係latte,係dry cappuccino。

打奶既時候要搵到奶既漩渦位置,因為要將奶同泡混合。奶泡多少視乎蒸氣既力度,只要聽到有「滋滋」聲就係打緊奶泡出黎。好既latte係要令到奶同奶泡完美混合,奶泡係咖啡表面而唔會漲起太多,否則已經係cappuccino。

技巧好多,多買奶打交下學費就上手,出面一般咖啡師能夠穩定地出到杯好既latte應該都打左過千杯奶。

我有聽到滋滋聲,亦有好勁的旋渦,但就係泡同奶合唔到,倒出黎時d奶落左咖啡先,d泡跟唔到奶落去,倒到尾先係泡落去

多口搭訕
好明顯巴打你只係打咗一層「粗泡」
而冇製造到所謂"mircoform"出嚟
同時奶泡同奶亦冇充分融合
所以就會有一層厚厚嘅奶泡同奶水

冇記錯巴打部機係EC628?
佢嗰支steam wand 係有條管叫 penarello
好處係打奶嗰陣可以畀多啲空氣落啲奶度令佢容易起泡
但壞處係打出嚟啲奶泡係好粗
做cappuccino 還可以
做latte art 會難少少

以不才玩開嗰部ec155為例
我已經剪咗steam wand 嚿膠改用鋼咀
你嗰部唔知可唔可以改
等其他高手答

另外打奶方面
要睇漩渦同聽聲
聽到由好響嘅「滋滋」會慢慢啲聲會越來越細
到出咗綿密奶泡之後就插深少少加熱啲奶
打完𠺘一浪個pitcher 等啲奶同奶泡融合

奶用全脂奶會好好多,首推明治紅盒
要低B 奶可以試維記高鈣低b

有錯屌得細力啲

利申:有玩過ec155一排,而家玩v60多

我個部EC685, 我上網都見到人話除開個鋼咀steam wand會容易打細泡多d
我有浪一浪個pitcher架,不過係唔知道打到咩時間/狀態就要停

我果部係ec311,900蚊係英國買

嘩 咁貴 係咪好頂級架

唔係好頂姐...
不過都中高架啦

早排買左個 係值二千嘅

嘩 咁貴 係咪好頂級架

唔係好頂姐...
不過都中高架啦

早排買左個 係值二千嘅

其實佢同 lido3 知唔知道有咩分別 ?
我有 lido3 不如我地拎黎做下對比
各位巴打點睇green door,reactor,knockbox同my little coffee的豆
我去過的coffee shop唔多,都係得呢幾間
想買下豆手沖
我幾鍾意kenya同ethiopia的豆

應該咁講啦,奶泡既形成依靠蛋白質,而脂肪既多少就影響緊奶泡既穩定性同持久性。

自己買支全脂奶黎打試下啦,明治奶olat奶都係常用既奶可以買黎玩下。

咁其實用全脂奶,係咪就會d奶好容易打得起「杰」身?
想打latte個種奶有無咩技巧?
感謝

杰身既奶就已經唔係latte,係dry cappuccino。

打奶既時候要搵到奶既漩渦位置,因為要將奶同泡混合。奶泡多少視乎蒸氣既力度,只要聽到有「滋滋」聲就係打緊奶泡出黎。好既latte係要令到奶同奶泡完美混合,奶泡係咖啡表面而唔會漲起太多,否則已經係cappuccino。

技巧好多,多買奶打交下學費就上手,出面一般咖啡師能夠穩定地出到杯好既latte應該都打左過千杯奶。

我有聽到滋滋聲,亦有好勁的旋渦,但就係泡同奶合唔到,倒出黎時d奶落左咖啡先,d泡跟唔到奶落去,倒到尾先係泡落去

多口搭訕
好明顯巴打你只係打咗一層「粗泡」
而冇製造到所謂"mircoform"出嚟
同時奶泡同奶亦冇充分融合
所以就會有一層厚厚嘅奶泡同奶水

冇記錯巴打部機係EC628?
佢嗰支steam wand 係有條管叫 penarello
好處係打奶嗰陣可以畀多啲空氣落啲奶度令佢容易起泡
但壞處係打出嚟啲奶泡係好粗
做cappuccino 還可以
做latte art 會難少少

以不才玩開嗰部ec155為例
我已經剪咗steam wand 嚿膠改用鋼咀
你嗰部唔知可唔可以改
等其他高手答

另外打奶方面
要睇漩渦同聽聲
聽到由好響嘅「滋滋」會慢慢啲聲會越來越細
到出咗綿密奶泡之後就插深少少加熱啲奶
打完𠺘一浪個pitcher 等啲奶同奶泡融合

奶用全脂奶會好好多,首推明治紅盒
要低B 奶可以試維記高鈣低b

有錯屌得細力啲

利申:有玩過ec155一排,而家玩v60多

我個部EC685, 我上網都見到人話除開個鋼咀steam wand會容易打細泡多d
我有浪一浪個pitcher架,不過係唔知道打到咩時間/狀態就要停

我果部係ec311,900蚊係英國買

你打奶泡沖latte有無問題?

大致上都正確,唯一想補充既係講精品咖啡豆既部分。

所謂精品咖啡豆係指根據coffee review 既準則下評分超過70分以上既咖啡豆。

《咖啡評鑑》分數與評價對應表
95-100 Exceptional(極優異)
90-94 Outstanding(出色)
85-89 Very Good(極佳)
80-84 Good(佳)
75-79 Fair(可)
70-74 Poor(差)
<70 Not Recommended(不推薦)

多數係精品咖啡店飲到既都係75分以上,而連鎖既咖啡店大多都係75分或以下。

我會另外開個post講更多相關既資訊,不過因為番工番到攰冇時間出住,兩日之內應該出到。

我以前學既係 80分以上
不過我自己就唔會太執著係呢啲位上面
對我黎講教識一般人 咖啡非苦 已經贏左

留名等你出 post

其實80分以上已經好高分,一般飲到既只會係70-80分,85分以上一般都已經係比賽級別既豆,最常聽既係90plus同geisha。

分別就在於佢地沖出黎既清晰度相對地低,即係只可以話佢係酸,講唔出係咩酸,又或者聞到佢地有花香,但講唔出係咩花咁。

但高分既豆你只要飲落去或者聞到就講得出佢係咩味,飲過兩者就知道佢地既差別,所以大家要多d試下唔同既豆。

呢個真係要補充一下,因為精品咖啡實在發展得好快,去度而家呢個年代,好多好嘅莊園種嘅豆都唔需要去評分,但唔代表佢唔好飲
至於90plus,其實只係一個品牌,品質其實好唔穩定,叫90+唔代表有90分以上
geisha係品種,已經愈出愈多,我飲過嘅大部分geisha都好飲,有平有貴,但都唔代表geisha就一定有80分以上,市面上冇評過分嘅geisha都好多
至於精品咖啡店所飲嘅豆,有好多都好好飲,唔一定做過cupping 評分,最多自己cupping 做參考
啱啱去咗nz,個邊咖啡真係好平,有間咖啡店沖kalita wave 大約hkd30有找,Costa Rica,遠遠超出呢個價值,好飲到爆
相反香港真係好貴
啱啱去咗nz,個邊咖啡真係好平,有間咖啡店沖kalita wave 大約hkd30有找,Costa Rica,遠遠超出呢個價值,好飲到爆
相反香港真係好貴

點為止好飲先
合格嗎
合格嗎

合格嗎

係關部機事定有其他technik呢🙈
合格嗎

嘩你打到佢滿瀉
合格嗎

嘩你打到佢滿瀉

我覺得部機唔夠熱,成日打打下出熱水
胃酸倒流,醫生明令要戒咖啡
合格嗎

嘩你打到佢滿瀉

我覺得部機唔夠熱,成日打打下出熱水

唔關機事
你起泡太大力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞