lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
佢有太多野要去學
每一樣野都要去執
我都唔知點執佢好
講開又講,如果用expresso 沖,
應該用咩水好?
上網睇過,用自來水最大問題係會整壞機???
的確係
因為入面既礦物質含量唔同
而日積月累之下, 就會結左一層野出黎
正路應該用 過濾水
蒸餾水我就唔知得唔得

(利申其實我唔係 espresso既專長
有錯請指出)
Expresso係豆名

Espresso 係特濃咖啡⋯意式咖啡既基底黎⋯加唔同比例既奶/水會變唔同口味既咖啡⋯
噉我用咖哩粉沖出來,黑黑地色,乜都唔加,都係Expresso?

因為之前去過Starbucks

我話入門,佢就推介我買一包叫Expresso嘅豆
佢有太多野要去學
每一樣野都要去執
我都唔知點執佢好
應該用咩水好?
的確係
正路應該用 過濾水
蒸餾水我就唔知得唔得

有錯請指出)
Expresso係豆名

Espresso 係特濃咖啡⋯意式咖啡既基底黎⋯加唔同比例既奶/水會變唔同口味既咖啡⋯
噉我用咖哩粉沖出來,黑黑地色,乜都唔加,都係Expresso?

用咖哩粉沖出黎⋯咪咖哩囉⋯
佢有太多野要去學
每一樣野都要去執
我都唔知點執佢好
應該用咩水好?
的確係
正路應該用 過濾水
蒸餾水我就唔知得唔得

有錯請指出)
Expresso係豆名

噉我用咖粉沖出來,黑黑地色,乜都唔加,都係Expresso?

[quote]想求救

因為都中意飲咖啡,之前買左部德國寶嘅隨芯咖啡機

噉我係磨粉沖嘅,分別喺STARBUCKS同旺角某咖啡店買豆

不過,沖到出來嘅感覺

永遠都好水、好苦同酸澀,連茶記啲咖啡都仲好飲啲

初時我以為,係我唔識嘢,用水喉水沖所以出事

但宜家用返凍滾水,沖出來嘅質素都係唔太理想

想問係咪我操作得唔正確、抑或部機真係差

第一⋯豆⋯炒後不可放太耐⋯而磨左粉既⋯就更加快走味⋯炒豆後約兩三個禮拜內要飲晒⋯最好就係即磨
第二⋯starbucks既豆永遠都只是死苦味⋯
第三⋯粉同水比例問題⋯
第四⋯水質問題
第五⋯水溫度問題
第六⋯壓粉問題
第七⋯奶問題
第八⋯人問題
第九⋯粉粗幼問題⋯咁重要都唔記得講添⋯
佢有太多野要去學
每一樣野都要去執
我都唔知點執佢好
應該用咩水好?
的確係
正路應該用 過濾水
蒸餾水我就唔知得唔得

有錯請指出)

講得無錯 水係有分軟硬度嘅
而硬水嘅鈣、鎂離子的總濃度較高
長期使用會令咖啡機累積水垢較多

可以裝個濾水器
亦都有1種叫做軟水器嘅野
咖啡機品牌都會出返一啲 descale嘅清潔液or藥片/藥丸
espresso 特濃咖啡

可以係1種沖煮方法(早幾頁講過要咩條件)
可以指個咖啡液 espresso shot
(咁唔同水量同粉比例再引申出 lungo ristretto)

我宜家去拼配1種混合豆 (blend)作為我店鋪嘅特濃咖啡 可以叫做espresso blend

S.O.E ( single origin espresso )
我宜家唔混豆 用單一產地/莊園嘅豆做esp
[black]新界咁少既 弱弱一補

希望各位巴絲都可以share一d心水優質咖啡店

香港島 :

Fuel IFC
跳樓之前都要去飲一杯嘅意式咖啡
味道偏濃列,奶泡打得好細緻,水準穩定

Amber Cafe 中環
Barista 前年先攞完獎,用豆熟練
大熱豆好快賣哂,要去就早D
係有時老細唔響度想吹多兩句

BrewBros 上環
真心好飲,用marketlane 既豆沖
水準穩定,如果嫌cupping room 太行就飲依間

Why 50
用The Barn 豆,有次去飲columbia 唔知係豆問題定點
有少少鍊喉,但barista 好明白個豆特色,可以吹下

Cupping Room 上環
意式手沖都有玩,兩樣都做得好好,最好玩係可以黎個幾款豆,or 一款豆三種做法嘅coffee trial

Barista Jam 上環
Barista Jam 應該係香港頭果幾間玩精品既 coffee shop, 元老級
意式手沖冰滴都有玩, 我個人覺得勁抵玩係佢個 冰滴 set
1個價錢可以試 3種唔同產地既冰滴, 店員會引導你應該會飲到咩味道, 由邊隻開始飲起
樓上仲有勁多咖啡用品賣, 你講得出講唔出既野都有

Hazel & Hershey Coffee Roasters 上環
(賣gear 一特價就狗衝)

brew note 北角
呢間係出色既
佢沖既手沖比例應該係全香港最高, 接近1:20
同時烘焙度係全港最低
口味岩唔岩就睇個人啦

九龍 :

Knockbox 旺角
呢間我諗係人都知,位置方便,水準都穩定,最大缺點係超級多人

Black Sugar 旺角東

Hay Fever 太子

瘋鳥 長沙灣
飲過一次意式,不推薦。
不過手工未試

Sausalito 深水埗

studio caffeine 佐敦

Craft 大角咀

Brew Job 大角咀

Laluz 奧運站果頭

Green door 尖沙咀

N1 尖沙咀
方便得黎又唔太多人,鋪仔細細,幾舒適。
意式咖啡風味平衡,有少少輕食

新界 :
Accro coffee 元朗
2013世界虹吸咖啡大賽冠軍, 講完
世界冠軍世界冠軍世界冠軍

Dear coffee 大圍

咖啡賞館 荃灣

Lucy coffee 荃灣

Out of cafe 火炭

Moni stand 西貢

有無人仲想加名 ?
可以隨便
[/black]
你都係直接聯絡我
我有班果時搵埋你啦
貓屎咖啡係另一種垃圾黎
不了
希望各位巴絲都可以share一d心水優質咖啡店

[black]
香港島 :

Fuel IFC
跳樓之前都要去飲一杯嘅意式咖啡
味道偏濃列,奶泡打得好細緻,水準穩定

Amber Cafe 中環
Barista 前年先攞完獎,用豆熟練
大熱豆好快賣哂,要去就早D
係有時老細唔響度想吹多兩句

BrewBros 上環
真心好飲,用marketlane 既豆沖
水準穩定,如果嫌cupping room 太行就飲依間

Why 50
用The Barn 豆,有次去飲columbia 唔知係豆問題定點
有少少鍊喉,但barista 好明白個豆特色,可以吹下

Cupping Room 上環
意式手沖都有玩,兩樣都做得好好,最好玩係可以黎個幾款豆,or 一款豆三種做法嘅coffee trial

Barista Jam 上環
Barista Jam 應該係香港頭果幾間玩精品既 coffee shop, 元老級
意式手沖冰滴都有玩, 我個人覺得勁抵玩係佢個 冰滴 set
1個價錢可以試 3種唔同產地既冰滴, 店員會引導你應該會飲到咩味道, 由邊隻開始飲起
樓上仲有勁多咖啡用品賣, 你講得出講唔出既野都有

Hazel & Hershey Coffee Roasters 上環
(賣gear 一特價就狗衝)

brew note 北角
呢間係出色既
佢沖既手沖比例應該係全香港最高, 接近1:20
同時烘焙度係全港最低
口味岩唔岩就睇個人啦

九龍 :

Knockbox 旺角
呢間我諗係人都知,位置方便,水準都穩定,最大缺點係超級多人

Black Sugar 旺角東

Hay Fever 太子

瘋鳥 長沙灣

Sausalito 深水埗

studio caffeine 佐敦

Craft 大角咀

Brew Job 大角咀

Laluz 奧運站果頭

Green door 尖沙咀

N1 尖沙咀
方便得黎又唔太多人,鋪仔細細,幾舒適。
意式咖啡風味平衡,有少少輕食

新界 :
Accro coffee 元朗
2013世界虹吸咖啡大賽冠軍, 講完
世界冠軍世界冠軍世界冠軍

Dear coffee 大圍
入面既麵包幾好食
每日限量人手制作(好似係)

Browny Cafe 荃灣

Lucy coffee 荃灣

Out of cafe 火炭

Moni stand 西貢

有無人仲想加名 ?
可以隨便

永久 black list : my little coffee
[/black]
點搵你
早唔知幾多頁有放過 tg 出黎
有興趣就追陣 post

早幾頁俾個巴打考牌, 有勁多知識分享
追哂佢順手搵埋個 tg
咁多年來第一次聽呢間野
俾我就會試左 list上面果啲先

btw 如果係真既 藍山咖啡
應該最少 300蚊一杯
你呢部嘢,我都有睇過下
amazon都有賣,US$130,不過係貼另一個雜嘜牌子

其實就係一部可以放唔同牌子膠囊嘅咖啡機,仲有個匣畀你自己放咖啡粉
我諗應該係設計/產品質素問題,構造上根本整唔到真正嘅espresso
其次你啲豆又磨成點?
你可以睇下入面review啲人遇到嘅問題
想求救

因為都中意飲咖啡,之前買左部德國寶嘅隨芯咖啡機

噉我係磨粉沖嘅,分別喺STARBUCKS同旺角某咖啡店買豆

不過,沖到出來嘅感覺

永遠都好水、好苦同酸澀,連茶記啲咖啡都仲好飲啲

初時我以為,係我唔識嘢,用水喉水沖所以出事

但宜家用返凍滾水,沖出來嘅質素都係唔太理想

想問係咪我操作得唔正確、抑或部機真係差
你呢部嘢,我都有睇過下
amazon都有賣,US$130,不過係貼另一個雜嘜牌子
https://www.amazon.com/Gourmia-Cartridges-Nespresso-Programmable-Temperature/dp/B01M3X6DR7

其實就係一部可以放唔同牌子膠囊嘅咖啡機,仲有個匣畀你自己放咖啡粉
我諗應該係設計/產品質素問題,構造上根本整唔到真正嘅espresso
其次你啲豆又磨成點?
你可以睇下入面review啲人遇到嘅問題

原來呢啲呀........

呢啲沖出黎既東西
只係有咖啡成分既野
我唔覺得係咖啡........
關於藍山有樣野想知
藍山貴係因為差唔多九成以上都俾哂UCC/日本,貨源少所以物以罕為貴
咁嗰九成其實去左邊?係日本UCC 係未會有d 正常價既藍山飲?
鐘意飲咖啡但鐘意自己沖可唔可以一齊討論
有冇邊間咖啡店係推介架 唔想再飲starbcuk
香港水軟,問題已經比較少
水硬嘅地方 通常家居都有軟水機
嗰啲清潔液/片 應該係檸檬酸
就係呢部嘢喇
呢個真係我都想知

因為我無去過日本
乖啦追下 post

早幾個回覆先講完
好奇一問
只可以飲低因咖啡嘅話係咪冇乜選擇?
我會首先問你
咩原因只可以飲低因咖啡先 ?
因為怕會訓唔著 ?

如果係咁既話
你可以試下 手沖咖啡
手沖咖啡天生就低50%咖啡因

又或者 soe既奶啡
不過會貴
呢個係豆種問題, Arabica vs Robusta
前幾頁有講
有興趣可追 post

再之後就decaf(低因咖啡)
但味道一般唔好
同唔係個個地方有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞