lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
就爸打有"假crema"一問
咁我喺機器嘅角度分析一下

把手 portafilter

粉碗 basket

以(大機)(用58mm tamper )商用機為例 咁我將個basket啪落個portafilter度 兩者中間唔會再有任何裝置

咁再參考最泛濫嘅家用機 delonghi
(好多時候買新樓都會送部delonghi)

佢喺粉碗底部 有個黑色嘅加壓裝置
會製造出大家所講嘅假crema
(eco310 basket)

熱力`壓力&空間與製造crema的關係 (機器)
烘焙度 豆種 (咖啡)
你再參詳,研究下
留名學野
咁佢隻 Crema 即係夾硬做出黎
而唔係一般 espresso果隻 ?

咁味道上會唔會有好大差異 ?
我做過星記,可以答你
一開始已經係深焙。因為創辦人嘅師傅係荷蘭人,佢地以前興深焙。咁嗰幾位創辦人又覺得好正,因為美國嗰時係飲即溶多,所以新鮮豆對佢地好大衝擊。

而且佢地推崇嘅係嗰個所謂嘅「甜酸平衡」(炒燶啲無咁酸)。

而事實上歐洲第二波咖啡係流行深焙,可以見到意大利到而家都仲係流行深焙。
多年前玩過一部cheap雞delonghi
個basket就係咁
係咪因為呢啲家用espresso機,馬力有限
要達到所需壓力就要靠呢粒膠輔助?
咁出嚟嘅crema,都係相同壓力下沖出嚟啫
咁所謂假,假在哪裡?
唔.....呢度有個解答:
https://www.home-barista.com/tips/how-to-get-better-crema-with-non-pressurized-portafilter-t1917.html

"That teenie tiny hole introduces air, producing a "fake" crema. The marketing people probably figure it's better to have something visible they can call crema than nothing, since it takes fresh coffee, a good grinder, and good technique to produce "real" crema. Like learning to cook a fine meal, many consumers don't have the patience, funds, or interest in such ventures, they just want a fast cuppa joe..."

"The pressurized portafilter essentially injects air into the mix while a non-pressurized basket relies on the proper balance of resistance from the coffee and it containing enough oils."
呢度又有解釋真crema係乜嘢......
http://coffeegeek.com/forums/espresso/machines/645472
"...real crema (i.e. an emulsion of water and aromatic oils that forms tiny bubbles around carbon dioxide released during extraction when water is pressed through finely ground fresh coffee at around 9 bar and the right temperature)"
係呀
因為第一波咖啡係過份稀釋既淡咖啡
果陣係咪二戰, 啲美國軍人要咖啡因
環保沖啡不特只仲要稀到爆

所以香濃既深焙咖啡對於當時既衝擊好大

但聽講果時星記唔係宜家咁難飲架喎
綠鹿巴
睇黎你搵到答案
洗唔洗整合補充下
😂😂
我好唔鍾意星記
根本係咖啡味飲品
懶係個性化 幾多糖奶 要唔要whipped cream 可以customize 又問你咩名
但我最憎叫杯嘢飲要講一大串暗語,作狀到死
我去買罐牛奶咖啡好過

多謝巴打指引
又學多少少喇
其實我一向都踩 Starbucks
講乜都無用, 味道唔會呃人

你去香港既是但一間 精品咖啡店
叫一 shot espresso
再去 Starbucks 叫一 shot espresso

就知當中知分別
乜都唔洗再講
有次喺海港城行街
行到攰想坐低飲杯嘢
starbucks稍遠又難搵位
結果去咗citysuper入面間18 grams檔仔
幾張凳但冇咩客
已經好好多
18g叫做好啲
我眼中係合格既
比佢好既係香港亦大有人在

重點係個價錢一樣
甚至仲平過 Starbucks
Starbucks嗰啲Coffee Experience Bar
點睇?
唔洗客氣
We love We brew 姐

我再講少少
小狗巴問果個

答:
係 格硬逼出黎,正常brew1個esp shot 幾個條件
8-9bar大氣壓力
熱水溫度90-95 (宜家有PID控溫,用家可以控制出shot嘅溫度,(我未用過啲咁數碼&電子化嘅esp機))
粉碗&把手 (無把手上唔實塊啡餅加嗎)

咁粉碗都仲有分加壓同正常,之前有個巴貼出黎底部得1個小孔果種係加壓型粉碗(裡面有2層)面果層多孔,底果層單孔,咖啡液會噴射出假crema(泡沫))

咁Delonghi eco310果款basket有黑色增壓裝置 同上加壓粉碗原理相同 比多層壓力
啲泡沫出黎

唔新鮮豆都出到crema 咁靚豆用加壓 我覺得會做差左
曳豆用 可以喺口感度補救返少少啦

咩單雙子母鍋爐 boiler咩質地 加熱塊 機器嘅野
有興趣再講
咖啡工程學
深入嘅嘢後面慢慢討論
在家冇可能有呢啲咁高端嘅espresso機吧
最接近嘅,會係咩價錢?
唔洗客氣
We love We brew 姐

我再講少少
小狗巴問果個

答:
係 格硬逼出黎,正常brew1個esp shot 幾個條件
8-9bar大氣壓力
熱水溫度90-95 (宜家有PID控溫,用家可以控制出shot嘅溫度,(我未用過啲咁數碼&電子化嘅esp機))
粉碗&把手 (無把手上唔實塊啡餅加嗎)

咁粉碗都仲有分加壓同正常,之前有個巴貼出黎底部得1個小孔果種係加壓型粉碗(裡面有2層)面果層多孔,底果層單孔,咖啡液會噴射出假crema(泡沫))

咁Delonghi eco310果款basket有黑色增壓裝置 同上加壓粉碗原理相同 比多層壓力
啲泡沫出黎

唔新鮮豆都出到crema 咁靚豆用加壓 我覺得會做差左
曳豆用 可以喺口感度補救返少少啦

咩單雙子母鍋爐 boiler咩質地 加熱塊 機器嘅野
有興趣再講
咖啡工程學
深入嘅嘢後面慢慢討論
在家冇可能有呢啲咁高端嘅espresso機吧
最接近嘅,會係咩價錢?

當真係搵到平價貨 又有返啲水準
esp機連磨$10000走唔甩 未必得添
仲有啲立立雜雜嘅架生 tamper 壓粉墊 奶勺(拉花杯) $預夠12000
最低最低入場費 見得下人
breville嗰啲如何?
家用嚟講,北美呢邊都算比較受歡迎
下面呢款amazon賣US$1,100
breville bes920 組合
esp機連 bes820磨豆機
$做緊8000幾 價錢吸引

啲內部未研究 好似係雙 boiler
Starbucks全部都是垃圾
唔洗分類
謝盲犬解答
好詳細

假 Crema 如果就咁飲
其實係咪都會分得出架

btw 所以我強烈建議新手入坑先玩手沖
平太多
唔該哂巴打
搵日去睇下先
小弟而家搬左set 手沖返office 返工時沖啡
但用緊個Hario 手磨,磨到手殘仲要d 粉唔得
所以諗住買個細細地既電磨用,可以快d 輕鬆d
想問下有無推介?
首要條件係要細部慳位,因為諗住擺自己個位
之前有既巴打用WPM ZD-10, 係未都ok?
佢同小飛馬比邊部大部d?
我都預備入zd-10
小飛馬深啲,高同闊差唔多

巴打知唔知香港邊度有得買?

之前我介紹 油麻地果間
格過價 果度最平
唔該哂巴打
搵日去睇下先

我想買WPM ZD-16 呢部好唔好用?
以前用la marzocco呀清 而家嗰部垃圾mastraina(唔記得係咪咁串)穏定性同家用有得揮
小弟而家搬左set 手沖返office 返工時沖啡
但用緊個Hario 手磨,磨到手殘仲要d 粉唔得
所以諗住買個細細地既電磨用,可以快d 輕鬆d
想問下有無推介?
首要條件係要細部慳位,因為諗住擺自己個位
之前有既巴打用WPM ZD-10, 係未都ok?
佢同小飛馬比邊部大部d?
我都預備入zd-10
小飛馬深啲,高同闊差唔多

巴打知唔知香港邊度有得買?

之前我介紹 油麻地果間
格過價 果度最平
唔該哂巴打
搵日去睇下先

我想買WPM ZD-16 呢部好唔好用?

我無睇錯吖嗎 zd16 zd 17
2部都係$1500(官網價)
你可以上去研究下 啲轉速,研磨度,功率等等先

大前提係 清你玩咩工具
不過唔太貴 千5蚊 錐磨 你當2用 第一次買磨 還好嘅

小小資料 : zd-10隻錐磨 - 最闊距離計 外磨盤(錐外個圈)40mm 內磨盤(個錐)35mm
zd16 17我未度過 磨就一定架喇 愈大愈好

wpm喺觀塘有陳列室 官網話睇野要預早打去
如果好似我咁 又執著 又中意研究 可以帶住把尺 周圍去度下啲用具 😂😂😂😂

希望幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞