lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
其實我宜家用緊隻 淘寶沖壺添
無手握設計
其實都好用
有無link/名比我上淘寶摷下
adalph
This?
我見係Adolph

中國野一向有好多串法
你永遠唔會知道邊個先係正確
你意思係同堆粉翻渣沖?
你想飲long black先好咁做喎
我做咁耐,除左long black,無一種沖法係會翻渣沖

另外你話清潔部機嗰個坑,我可以講我心得:用條毛巾摺兩次(等佢厚啲),攝個角入去、用力捽一兩個圈。咁你應該會喺捽嘅同時見到有啲碎跌出黎 重覆呢個動作直至毛巾無染到啡渣就乾淨。

//同埋我想問下佢個出espresso,咪會有兩個位出espresso既,平時如果沖一杯飲,係咪通常控制一個位出espresso就算?兩個位出espresso係for有兩杯既?//
你部機有冇跟個單頭/淺啲嘅basket?如果有就用一半粉量(正常用18g double shots),無就飲多少少唔好嘥啦
識飲一定飲black coffee
加奶果d都係垃圾
single shot filter淺好多
杯就搵啲demitasse杯,即係所謂espresso杯。大概4-5oz容量。

同埋飲得espresso就要學下唔加奶,㗳杯啡嘅精萃。espresso呢個沖法係會將隻豆嘅味放大,不論係好嘅味同唔好嘅味。所以揀豆好重要,唔一定要用espresso roast,例如你用隻莓味重嘅豆去做 espresso,得出黎會爆酸同果香

而且落粉, distribution, temping都係需要技巧先可以發揮到支豆嘅味道
要逆時針推,會容易啲
你意思係同堆粉翻渣沖? 你想飲long black先好咁做喎

long black 都唔會返沖架bb
Long black 同 americano 既分別
只係加水先 定 加啡先
出面全世界都係咁樣做喎

夾硬拉長個秒數出 long black 聽講係 Starbucks 既做法
但其實會令到杯野 over extraction
咁咪又苦又澀囉
咁樣好咩 ?
留名學野
不如你同佢講埋 磨粉粗幼影響, 壓粉原理 同 萃取理論先

佢新手到咁應該好難拎到好既味道出黎
但又唔識調節亦唔知點調
到時就真係企左係到
呢啲等佢上你堂學啦,喺度講完佢都未必識

至於long black,正確黎講係lungo,即係出多正常espresso一倍水,絕對係會over extract,都唔知有咩好飲

星記long black應該同americano一樣嘅
另外加水先後我就無聽過咁分long black americano,星記係落啡加水=美式,而家見好多舖頭做美式係加水先、後落shots
提到tamping
諗起家用機仔呢舊嘢 我覺得好搞笑
espresso 一般我唔會教
一來意式自問未熟到可以教人
二來每個人部機個磨啲 setting 都唔一樣
教完佢
佢返到屋企都係要重新再練返哂所有野
教完好似無教咁

所以一般都係 手沖入門先

頂係喎 lungo
唔記得左呢杯野添
之前睇 Starbucks post
入面啲人教人整 long black
但係佢個做法係 lungo

先加水, 後加啡 = long black
先加啡, 後加水 = americano
因為 espresso 入面會有厚 Crema
LB 做法先加水, 就唔會打散層 crema
香氣就會明顯啲
相反AM 後加水,就會打散左層 crema
但飲落去就成杯野會平均啲
其實我成日覺得呢舊野係無用
都無力既
係用黎掃平啲粉之嘛

想問tam 同無 tam其實分別大唔大
我所知嘅星記做法係八、九年前喇
你講嗰個分別long black / anericano,我都有聽過。所以我次次都要問清楚啲客係要乜鳩,好撚煩
壓唔實會易under extract啲,同埋部機會污糟啲
不過星記都唔係賣啡架啦
佢地賣 cake, 奶 同 糖水
佢地既咖啡出左名難飲
飲乜都得
唔好飲啡
但果舊膠真係壓得實架咩
你向上一頂, 佢部機會飛起
我見有人用匙羮壓平就算
周圍去d咖啡店到飲
睇下fb or openrice有邊d新開
想學沖咖啡去邊學好?
搵我學
下星期二會開班

夜晚7~10 葵興

多謝你先
但地點唔太方便,點睇淘寶d 用器?
好似呢個咁
https://world.taobao.com/item-amp/4638418496.htm
呢啲無用架
正路打奶就係用咖啡機啲蒸氣黎打熱佢既
但你呢個室溫架嘛
打完啲奶咪凍
溝落杯啡都凍

係我眼中呢啲只係玩具黎
有興趣可以試下 上面有條 coffee shop list
追1,2頁 post 就會見到有個全黑字既回覆
入面既都係好出色既精品咖啡店
可以一試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞