lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
唔係好識咖啡既嘢 都係買開pacific,Starbucks多
我飲Americano ,唔鍾意Starbucks個隻味

我行外人 不過最近飲置地modi幾好味
新post 留名
忙緊, 自己留個名
忙緊, 自己留個名

而家樓主秒秒鐘幾億萬上落
新post 留名
咖啡業者 留名
遲啲聖誕想買d咖啡送比男朋友
等佢係公司沖黎飲
但是我又唔飲咖啡乜都唔識
聽男朋友講佢鐘意飲炭燒嘅咖啡,同埋唔落奶唔落糖
樓主有冇d推介等我買黎送比佢 感激
偏酸唔苦嘅豆有冇推介 想香港買到
最好平d 窮學生 唔該曬
偏酸唔苦嘅豆有冇推介 想香港買到
最好平d 窮學生 唔該曬

你用開咩方沖先
等佢係公司沖黎飲

好難搞喎
你知唔知佢套野咩樣
又或者佢玩得有幾專
等佢係公司沖黎飲

好難搞喎
你知唔知佢套野咩樣
又或者佢玩得有幾專

乜都唔識用aeropress ?
係美國買左部nespresso機,香港好似冇呢類野,樓主點睇?
等佢係公司沖黎飲

好難搞喎
你知唔知佢套野咩樣
又或者佢玩得有幾專

平時見佢都係就咁有張濾紙, 跟住倒d粉上去
無機個d
佢應該都係好入門, 純粹返工想飲杯咖啡咁
有冇巴打有新手咖啡參考書推介,最好中文,thanks
請問香港邊度飲到炭燒咖啡,
有次返大陸玩,係間酒店既coffee shop
飲過真係有炭燒味,好香,唔酸,少少苦但香港就搵唔到有

舊登爬文見有師兄推薦
精品咖啡學(下)
新手表示極慢速睇緊
等佢係公司沖黎飲

好難搞喎
你知唔知佢套野咩樣
又或者佢玩得有幾專

平時見佢都係就咁有張濾紙, 跟住倒d粉上去
無機個d
佢應該都係好入門, 純粹返工想飲杯咖啡咁

咁樣呀.....
你最好睇埋佢有無磨豆機
有的話都可以介紹鋪頭俾佢買原豆
無既話就咁買粉個風味就會比較弱

不過佢呢樣玩法一般都唔會講究太多風味
因為器材關注好難風味得到

又或者可以買個 aeropress 俾佢玩
新手黎講算係方便乾淨快又易洗

視乎你去到咩程度
係新手定老手, 需要初階定進深

其實你去書局是但拎起一本望下
你就知果本書岩唔岩你架啦
加油

btw 精品咖啡學 聽講已經絕左版
出版商唔再出
泰國啲精品coffee shop買咗啲豆泰國本土豆 當場飲啲味都好平衡 aroma都好夠 唔知返香港自己沖會唔會中伏
泰國啲精品coffee shop買咗啲豆泰國本土豆 當場飲啲味都好平衡 aroma都好夠 唔知返香港自己沖會唔會中伏

你係屋企有無玩開呀
新手想平想快想簡單
Moka壺係咪好選擇?裝好粉擺落去煲幾分鐘就飲得?
其實之前有人送左minipress 比我,略嫌清潔有d麻煩(好多配件要洗)
應唔應該買好
espresso ftw
新手想平想快想簡單
Moka壺係咪好選擇?裝好粉擺落去煲幾分鐘就飲得?
其實之前有人送左minipress 比我,略嫌清潔有d麻煩(好多配件要洗)
應唔應該買好

aeropress 都係快既好選擇
利申屋企用緊bialetti既moka都覺得好夠用
留名

係p仔做過半年pt

大致上識沖 識拉花

但冇去到樓上巴打咁專業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞