lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
你有無去過上面果啲 coffee shop
未試曬啊
知你係邊啦 得閒過黎睇下撞唔撞到你
希望各位巴絲都可以share一d心水優質咖啡店

香港島 :

Fuel IFC
跳樓之前都要去飲一杯嘅意式咖啡
味道偏濃列,奶泡打得好細緻,水準穩定

Cupping Room 上環
意式手沖都有玩,兩樣都做得好好,最好玩係可以黎個幾款豆,or 一款豆三種做法嘅coffee trial

Barista Jam 上環
Barista Jam 應該係香港頭果幾間玩精品既 coffee shop, 元老級
意式手沖冰滴都有玩, 我個人覺得勁抵玩係佢個 冰滴 set
1個價錢可以試 3種唔同產地既冰滴, 店員會引導你應該會飲到咩味道, 由邊隻開始飲起
樓上仲有勁多咖啡用品賣, 你講得出講唔出既野都有

Hazel & Hershey Coffee Roasters 上環

brew note 北角
呢間係出色既
佢沖既手沖比例應該係全香港最高, 接近1:20
同時烘焙度係全港最低
口味岩唔岩就睇個人啦

九龍 :

Knockbox 旺角
呢間我諗係人都知,位置方便,水準都穩定,最大缺點係超級多人

Black Sugar 旺角東

Hay Fever 太子

瘋鳥 長沙灣

Sausalito 深水埗

studio caffeine 佐敦

Craft 大角咀

Brew Job 大角咀

Laluz 奧運站果頭

Green door 尖沙咀

N1 尖沙咀
方便得黎又唔太多人,鋪仔細細,幾舒適。
意式咖啡風味平衡,有少少輕食

新界 :
Accro coffee 元朗
2013世界虹吸咖啡大賽冠軍, 講完
世界冠軍世界冠軍世界冠軍

有無人仲想加名 ?
可以隨便
espresso alchemy 係唔錯 野食都ok

不過宜家轉左工啦

搵日一齊去飲啦
我就係覺得手磨攰,所以想入返部電磨
聽你地咁講更加傾向小飛馬
有無人講下小飛馬壞話
早幾頁有討論過crema嘅問題
1. 如果咖啡有溝robusta,自然可做到多crema
2. 沖嘅過程如果個basket係增壓式,喺過程中導入空氣,可以令crema增量,但會係「假crema」
(有錯請指正)

就第1點,雖然espresso用嘅咖啡會溝robusta唔係問題,但nespresso用嘅比例就唔知
就第2點,唔知nespresso嘅設計係咪都有相同效果?以下係專利文件,too long didn't read
https://www.google.com/patents/EP2364930A2?cl=en

香港島 :

Fuel IFC

Amber Cafe 中環
Barista 前年先攞完獎,用豆熟練
大熱豆好快賣哂,要去就早D
係有時老細唔響度想吹多兩句

BrewBros 上環
真心好飲,用marketlane 既豆沖
水準穩定,如果嫌cupping room 太行就飲依間

Why 50
用The Barn 豆,有次去飲columbia 唔知係豆問題定點
有少少鍊喉,但barista 好明白個豆特色,可以吹下

意式手沖都有玩,兩樣都做得好好,最好玩係可以黎個幾款豆,or 一款豆三種做法嘅coffee trial

Barista Jam 應該係香港頭果幾間玩精品既 coffee shop, 元老級
1個價錢可以試 3種唔同產地既冰滴, 店員會引導你應該會飲到咩味道, 由邊隻開始飲起

Hazel & Hershey Coffee Roasters 上環
(賣gear 一特價就狗衝)

呢間係出色既
同時烘焙度係全港最低
口味岩唔岩就睇個人啦

九龍 :

Knockbox 旺角

瘋鳥 長沙灣

Craft 大角咀

Laluz 奧運站果頭

N1 尖沙咀

新界 :

有無人仲想加名 ?
可以隨便
永久 black list : my little coffee

香港島 :

Fuel IFC

Amber Cafe 中環
Barista 前年先攞完獎,用豆熟練
大熱豆好快賣哂,要去就早D
係有時老細唔響度想吹多兩句

BrewBros 上環
真心好飲,用marketlane 既豆沖
水準穩定,如果嫌cupping room 太行就飲依間

Why 50
用The Barn 豆,有次去飲columbia 唔知係豆問題定點
有少少鍊喉,但barista 好明白個豆特色,可以吹下

(賣gear 一特價就狗衝)

呢間係出色既
同時烘焙度係全港最低
口味岩唔岩就睇個人啦

九龍 :

Knockbox 旺角

瘋鳥 長沙灣
飲過一次意式,不推薦。
不過手工未試

Craft 大角咀

Laluz 奧運站果頭

N1 尖沙咀

新界 :

有無人仲想加名 ?
可以隨便
瘋鳥 ok 架
我都去過好多次
想求救

因為都中意飲咖啡,之前買左部德國寶嘅隨芯咖啡機

噉我係磨粉沖嘅,分別喺STARBUCKS同旺角某咖啡店買豆

不過,沖到出來嘅感覺

永遠都好水、好苦同酸澀,連茶記啲咖啡都仲好飲啲

初時我以為,係我唔識嘢,用水喉水沖所以出事

但宜家用返凍滾水,沖出來嘅質素都係唔太理想

想問係咪我操作得唔正確、抑或部機真係差
想求救

不過,沖到出來嘅感覺

第一⋯豆⋯炒後不可放太耐⋯而磨左粉既⋯就更加快走味⋯炒豆後約兩三個禮拜內要飲晒⋯最好就係即磨
第二⋯starbucks既豆永遠都只是死苦味⋯
第三⋯粉同水比例問題⋯
第四⋯水質問題
第五⋯水溫度問題
第六⋯壓粉問題
第七⋯奶問題
第八⋯人問題
水質問題,係咪凍滾水都唔得?

佢有個嘢係放粉,但其實我應來壓到最滿?定係點?

我見有時沖沖下沖到尾,出來嘅嘢就好似變左水噉

係咪即係水太多?

我溫度較到最熱 奶就用普通罐裝花奶
想求救

不過,沖到出來嘅感覺

第一⋯豆⋯炒後不可放太耐⋯而磨左粉既⋯就更加快走味⋯炒豆後約兩三個禮拜內要飲晒⋯最好就係即磨
第三⋯粉同水比例問題⋯
第四⋯水質問題
第五⋯水溫度問題
第六⋯壓粉問題
第七⋯奶問題
第八⋯人問題
水質問題,係咪凍滾水都唔得?

佢有個嘢係放粉,但其實我應來壓到最滿?定係點?

我見有時沖沖下沖到尾,出來嘅嘢就好似變左水噉

係咪即係水太多?

我溫度較到最熱 奶就用普通罐裝花奶

試下乜都唔好加⋯就咁飲⋯除左苦味仲有咩味⋯
仲有你幾多粉⋯就幾多水⋯有比例的⋯
[quote]想求救

不過,沖到出來嘅感覺

第三⋯粉同水比例問題⋯
第四⋯水質問題
第五⋯水溫度問題
第六⋯壓粉問題
第七⋯奶問題
第八⋯人問題
第九⋯粉粗幼問題⋯咁重要都唔記得講添⋯
佢有太多野要去學
每一樣野都要去執
我都唔知點執佢好
唔好意思啊巴打

我都想自學,你地會唔會有書推介
講開又講,如果用expresso 沖,
應該用咩水好?
上網睇過,用自來水最大問題係會整壞機???
咖啡都有分好多野架喎

特濃定手沖
萃取理論
豆種
背景野
的確係
因為入面既礦物質含量唔同
而日積月累之下, 就會結左一層野出黎
正路應該用 過濾水
蒸餾水我就唔知得唔得

(利申其實我唔係 espresso既專長
有錯請指出)
Expresso係豆名
想學啲basics, EG 點樣好飲啲,豆嘅分類
如果用Moka pot 有無咩咖啡豆介紹?之前意大利旅行跟pot求其買左隻豆覺得唔錯,比較下而家香港百貨公司賣既都好難飲。另外,早排有朋友買左包貓屎咖啡俾我,moka pot 沖espresso 有無問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞