lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
新手想入坑
淘左個匿名手磨

呢家諗緊 買 手沖 or 半自動咖啡機。

筆直有限,咖啡機睇中 delonghi ec680 同 685

手沖就想成套咁買。
追過post,見好多人都要改 680個奶咀。 有冇用緊685既巴絲,儘量唔想改個奶咀 in case 685原裝夠用
聽日入埋zd15 用緊680 其實680同685一樣都係要除左個外套打奶

打左100杯左右先開始上手

不過我見685支野長少少 但係貴幾百蚊睇你覺得值唔值

btw 680好似有得淘無壓fitler 但係得single shot size
喺facebook見到嗰個coffee and tales
每個月寄兩包豆嚟幾方便咁
上個月寄嚟的
Cupping Room嘅Rwanda
利申9沖唔識
99%技術問題所以上嚟求教

上面話咖啡粉痴住個兜
我見網上review話係靜電
用得呢啲多少預咗lea fea
除非用樓主部機 有嗰種罐
呢隻壺要用磨到好幼嘅粉,屋企無機磨
兩個疑問
1. 濾紙:我見有人話濾紙有味,咁我就蕭規曹隨落咖啡前先沖沖佢啦。其實濾紙係咩味?有冇邊隻好啲嘅介紹?
2. 濾杯:大家都知有唔同大細、形狀同材料,係咪hario嗰種尖底漏斗好啲?有冇話咩質料好啲?或純粹係生活品味問題?
1. 下次沖完濾紙啲水飲下就知咩味
2. 試用hario v60先 最大路 新手平平地買個膠/陶瓷
lm
1.好簡單
你宜家拎個濾杯出黎
唔落濾紙用熱水車佢一次先
裝起啲水
之黎換過個杯
放濾杯再車一次水
2杯水飲左佢
你就會知道

2.如果你係講緊 V60 既話
一般有4種材質
樹脂, 銅, 玻璃, 陶瓷
分別在於溫度上既差別
呢個唔免費送俾你地住
等你地自己諗一諗先
筆直有限一定係手沖啦傻豬
espresso 唔係深坑咁簡單
係深淵
隔住個 moon 都教到你沖我就上左神檯啦

tg 搵我啦
我最快星期六晚有班
咖啡豆磨成粉後,表面積增加1000倍以上
風味會係15分鐘之內流失最少50%
所以唔建議你買粉
超市買既應該已經放左幾個月
剩返幾多味真心唔識計

想玩既就買個磨啦, 乖
未必好貴
點睇大家樂既Segafredo $8 咖啡

上年HOFEX有班撚屌用大家樂$8 咖啡呃到班國際評判+7個Coffee Master入左頭3名
唔貴得過玩攝影同hi-fi吧?
一個係地獄 一個係十八層地獄
所以我思前想後 都係從手沖開始
入場費低
1. 啱啱試咗
唔......就係有濾紙嘅味道囉
同聞下張濾紙聞到嘅酸味一樣
係飲得出分別嘅
白色濾紙同無漂白濾紙效果有冇實質分別?

2. 陶瓷可以淋水加熱先
保存熱力較好
咖啡都九層架
唔該哂巴打。
見到兇澤 ec680賣緊1400蚊,好抵屌,但呢家冇貨。
呢個問題又係等待負皮
大家對nespresso有咩睇法?
我見沖出嚟又真係有crema喎,味道又過得去,啲機又幾靚
你沖 3合1都有 cream
有人話佢係「假crema」
究竟係咪呢?
唔熟 espresso 唔敢亂講
但我覺得佢地啲啡好飲
嘩打錯字
但我 唔覺得 佢地啲啡好飲
溝robusta你想幾厚crema都得
飲nespresso真係嘥錢,只係方便
我都預備入zd-10
小飛馬深啲,高同闊差唔多
點睇nespresso
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞