lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
上網睇咗啲圖......
la marzocco個樣傳統好多喎
係咪有擰掣出蒸氣/熱水就係呢個牌子?
細個喺UCC cafe見啲姐姐擰部機個掣就嗞嗞聲出蒸氣就好驚
早排喺間意大利餐廳飲過espresso 部機就係咁嘅樣
應該係大路咖啡豆,但已經好正
雙boiler
小弟用緊部機,但磨用另外一款
breville個磨唔建議用,有點廢

bes920對得起個價,家用亦好夠用
同埋佢設計目的就係家用,有啲貼心既功能其他商用少少既機無
有一個傳聞, 但應該係真既
話點解 Starbucks 點解要將啲豆炒到咁深

有傳聞佢地一開始得 1間鋪果陣唔是深到咁的
一開始係炒得好好, 深得黎係好飲

但當佢開到全世界都係分店既時候
由於事實上, 咖啡同紅酒係差唔多
唔同產地既味道係唔一樣
但當佢地既用量去到咁大既時候
各個產地豆既生產量都未必年年相同
佢地拼配豆既份量就會年年都唔一樣
更可能世界各地唔同店舖都唔一樣

但作為一間大部連鎖咖啡店
不能夠話每一個世界既咖啡都唔同味道
所以就將啲豆炒到勁深
將佢地所有既地域風味磨走
只係得返苦味
咁個味道就一致
我做過星記,可以答你
一開始已經係深焙。因為創辦人嘅師傅係荷蘭人,佢地以前興深焙。咁嗰幾位創辦人又覺得好正,因為美國嗰時係飲即溶多,所以新鮮豆對佢地好大衝擊。

而且佢地推崇嘅係嗰個所謂嘅「甜酸平衡」(炒燶啲無咁酸)。

而事實上歐洲第二波咖啡係流行深焙,可以見到意大利到而家都仲係流行深焙。
係呀
因為第一波咖啡係過份稀釋既淡咖啡
果陣係咪二戰, 啲美國軍人要咖啡因
環保沖啡不特只仲要稀到爆

所以香濃既深焙咖啡對於當時既衝擊好大

但聽講果時星記唔係宜家咁難飲架喎
以前用la marzocco呀清 而家嗰部垃圾mastraina(唔記得係咪咁串)穏定性同家用有得揮

印象中好似仲有極少分店係用la marzocco
無可否認mastrena真係垃圾
唔緊要
可能我表達得唔好

我係指緊 1971 年 Starbucks 始創店果時啲 咖啡好好飲
睇書講果時佢啲深焙咖啡
味道係 純而不苦, 濃而不澀, 濃烈狂放, 餘韻回甘 既味道

宜家既 Starbucks 100% 唔係呢個形容囉

但我唔知道啦 71年我都未出世
我諗都唔好太大幻想
因為當年美國人飲開劣質咖啡
你畀杯nespresso佢已經覺得好正
我做過星記,可以答你
一開始已經係深焙。因為創辦人嘅師傅係荷蘭人,佢地以前興深焙。咁嗰幾位創辦人又覺得好正,因為美國嗰時係飲即溶多,所以新鮮豆對佢地好大衝擊。

而且佢地推崇嘅係嗰個所謂嘅「甜酸平衡」(炒燶啲無咁酸)。

而事實上歐洲第二波咖啡係流行深焙,可以見到意大利到而家都仲係流行深焙。
係呀
因為第一波咖啡係過份稀釋既淡咖啡
果陣係咪二戰, 啲美國軍人要咖啡因
環保沖啡不特只仲要稀到爆

所以香濃既深焙咖啡對於當時既衝擊好大

但聽講果時星記唔係宜家咁難飲架喎
以前用la marzocco呀清 而家嗰部垃圾mastraina(唔記得係咪咁串)穏定性同家用有得揮
唔緊要
可能我表達得唔好

我係指緊 1971 年 Starbucks 始創店果時啲 咖啡好好飲
睇書講果時佢啲深焙咖啡
味道係 純而不苦, 濃而不澀, 濃烈狂放, 餘韻回甘 既味道

宜家既 Starbucks 100% 唔係呢個形容囉

但我唔知道啦 71年我都未出世

Starbucks 1971嗰陣好似係賣豆起家 之後先轉型做coffee shop 嗰陣好過而家都好正常
小弟而家搬左set 手沖返office 返工時沖啡
但用緊個Hario 手磨,磨到手殘仲要d 粉唔得
所以諗住買個細細地既電磨用,可以快d 輕鬆d
想問下有無推介?
首要條件係要細部慳位,因為諗住擺自己個位
之前有既巴打用WPM ZD-10, 係未都ok?
佢同小飛馬比邊部大部d?
我都預備入zd-10
小飛馬深啲,高同闊差唔多

巴打知唔知香港邊度有得買?

之前我介紹 油麻地果間
格過價 果度最平
唔該哂巴打
搵日去睇下先

我想買WPM ZD-16 呢部好唔好用?

我無睇錯吖嗎 zd16 zd 17
2部都係$1500(官網價)
你可以上去研究下 啲轉速,研磨度,功率等等先

大前提係 清你玩咩工具
不過唔太貴 千5蚊 錐磨 你當2用 第一次買磨 還好嘅

小小資料 : zd-10隻錐磨 - 最闊距離計 外磨盤(錐外個圈)40mm 內磨盤(個錐)35mm
zd16 17我未度過 磨就一定架喇 愈大愈好

wpm喺觀塘有陳列室 官網話睇野要預早打去
如果好似我咁 又執著 又中意研究 可以帶住把尺 周圍去度下啲用具 😂😂😂😂

希望幫到你

偉大既淘寶⋯差幾百蚊
所以唔知邊部好⋯
ching飲開邊隻味?
屌唔好咁, 求下你

打錯字咋
唔好斷章取義我

我唔想我係咖啡界身敗名裂
(講笑, 點會身敗名裂
鬼有人識我咩)
好似係
但真心唔記得哂了
幾年前睇書睇過宜家唔記得哂
記得 Starbucks 個師父應該係 peet's

不過學上面巴打咁講
可能果個年代你是但俾杯啡佢地都覺得好飲
未有滴漏咖啡機之前
佢地煲咖啡係用percolator
原理就係加熱啲水令煲內產生壓力,將水抽上上方滴落咖啡中,經金屬濾杯滴番落啲水度,如是者不斷循環,越煲越濃
但咁搞法以今日角度睇就會過度萃取吧?

呀撚

有無買啲咩豆返黎呀
我最近訂左 lilo
買左咩豆呀

聽講佢隻 Dominica 超正喎
有無試
我都搵朋友幫我訂左200g

隻杯好靚
dominica 我通常一見到都會試
一來少有, 真係間唔中先會見到佢1眼咁
產量少同埋佢全內陸, 要出貨就要飛機
二來佢個味真是好飲的
嘩原來你仲係日本架

有無咩正野買返黎做手信呀
玩過下手沖
仲未搵到自己鐘意既味道
我朋友之前都係日本飲
佢覺得好正但返到黎香港沖唔返
佢覺得可能係因為日本水質唔一樣

即刻幫你上 group 問人先
幾時返呀
蒸餾水你會用邊隻呀 ?

我早排開始覺得個 fliter 啲水有少少唔同
沖啡出到黎係有啲分別
未用過蒸餾水沖不過都想睇下個差別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞