lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
小弟而家搬左set 手沖返office 返工時沖啡
但用緊個Hario 手磨,磨到手殘仲要d 粉唔得
所以諗住買個細細地既電磨用,可以快d 輕鬆d
想問下有無推介?
首要條件係要細部慳位,因為諗住擺自己個位
之前有既巴打用WPM ZD-10, 係未都ok?
佢同小飛馬比邊部大部d?
我都預備入zd-10
小飛馬深啲,高同闊差唔多

巴打知唔知香港邊度有得買?
想問下有無推介?
我都預備入zd-10

之前我介紹 油麻地果間
格過價 果度最平
佢好似有啲款係冇robusta
其實點解坊間啲咖啡好多都標榜100% arabica?
好味就得啦,理得robusta係咪cheap嘢
玩左差唔多一年
買左部咖啡機同磨豆機沖espresso
買豆方面試過淘寶 連鎖咖啡店豆 local roaster豆
覺得新鮮roast同新鮮磨對杯咖啡既味最有影響
努力練緊拉花 雖然部機打奶好廢
我豆用緊wd-10 你買幾錢?
想問下有無推介?
我都預備入zd-10

之前我介紹 油麻地果間
格過價 果度最平
我豆用緊wd-10 你買幾錢?

zd10 $650
zd10-t $700
淘寶連運平100左右
呢到真係得你先會問理論性既問題
求知識既人我鍾意
幸運地我又全部都識答

咖啡2大品種
Robusta 羅布斯塔
Arabica 阿拉比卡
(其實仲有第3種, 不過產量太少得1%唔講)

簡單講
Robusta 優點 : 耐高溫, 耐寒, 耐旱, 耐濕, 抗蟲力高, 產量高, 價錢低
缺點 : 香氣缺乏, 果酸缺乏, 苦味很多

Arabica 優點 : 風味完整, 酸甜香氣平衡, 層次豐富, 好飲, 咖啡因含量低
缺點 : 難種植, 種植時間長, 海拔要求高, 產量低, 抗蟲力弱, 抗葉鏽病弱, 價錢高

價錢都差成幾倍
Arabica 好飲好多就是了
我見wiki咁講
世界robusta咖啡產量及所屬產地
越南 >40%
巴西 25%
印尼 15%
印度 6%
烏干達 4.5%

而越南種植嘅多數都係robusta
咁即係有啲人吹奏嘅越南咖啡 其實不飲也罷? (我個人都覺得得個苦字)
btw 上面我講話4蚊成本沖到2杯嘅
係用緊呢隻咖啡粉
香港應該冇佢賣

寫住100% arabica架
以北美人對咖啡嘅要求嚟講,佢地覺得mccafe算係幾好味。好過starbucks
巴西應該最多下話 ?
不過 robusta 既世界我都唔係好熟
一陣查下先

越南咖啡啲人覺得好飲
係因為佢地用左特殊方法去處理啲 robusta
炒豆果陣會加入牛油一齊炒,令佢更香
沖煮果陣會加入鍊奶, 令佢更甜

簡單黎講即係出貓
因為 Starbucks真係難飲嘛

我教班果陣間唔中都會拎包 Starbucks豆出黎(朋友送)
拎出黎俾佢地聞下有幾難聞
做反面教材
starbucks唔係特登炒到啲豆燶啲
等啲油出晒嚟
令到店內香氣四溢?
點為之「難聞」?
另一個問題
日本人成日吹奏藍山咖啡
真嗰啲賣到鬼屎咁貴
其實係咪真係咁巴閉?大家點睇?

有冇巴絲可以幫眼留意下有冇cafe 請part time?
綠紫藍線都得
有一個傳聞, 但應該係真既
話點解 Starbucks 點解要將啲豆炒到咁深

有傳聞佢地一開始得 1間鋪果陣唔是深到咁的
一開始係炒得好好, 深得黎係好飲

但當佢開到全世界都係分店既時候
由於事實上, 咖啡同紅酒係差唔多
唔同產地既味道係唔一樣
但當佢地既用量去到咁大既時候
各個產地豆既生產量都未必年年相同
佢地拼配豆既份量就會年年都唔一樣
更可能世界各地唔同店舖都唔一樣

但作為一間大部連鎖咖啡店
不能夠話每一個世界既咖啡都唔同味道
所以就將啲豆炒到勁深
將佢地所有既地域風味磨走
只係得返苦味
咁個味道就一致
你條友係到考牌咁

藍山咖啡貴, 要先講牙買加
咖啡係牙買加既第2大農業
但係因為二戰之後, 牙買加既藍山咖啡質量開始下降
6幾年果陣仲因為颶風令藍山咖啡生產進一步陷入困境
無人肯買佢啲咖啡
但日本出手相助, 牙買加為左答謝日本
以後既咖啡生產有90%都但輸向日本
剩餘10% 就各俾全世界
所以量少, 價就自然貴

但宜家精品咖啡林立
其實以藍山咖啡個價
可以買到更加更加優質既咖啡
好多嘢唔問唔知嘛
你答得仲詳盡過wiki

日本人真係好鍾意咖啡
佢地啲咖啡館好有特色
好多都係以前UCC咖啡室見到先,好似虹吸咖啡壺、冰滴咖啡
近年又普及咗手沖文化
咁我無所謂既
當係自己都重溫下姐

虹吸式咖啡壺 siphon
其實並唔係日本人發明
記憶中係德國人設計, 但設計完都無人用佢
之後有個荷蘭人帶左去日本
日本就流行起來

之後由於日本佔領過台灣
所以台灣好多老店都用 Siphon
第2題
所以材質都可以淋水加熱先既

問題係邊一種材質既保溫能力最強
亦即係降溫降得最慢

諗一諗
第1題
有分別的

啡紙有紙味
白紙係漂白過既紙
理論上就大大減低左啲紙味既
之前有研究都 check 過呢種漂白是唔會影響健康的

如果你又真係想知有咩分別
咪重複上面個實驗
拎第3隻杯黎裝水

題外話
濾紙發明之前啲人係用濾布
但好Q 煩的又要洗
好似係 德國既 melitta 太太係到諗有咩方法可以無咁煩
就見到佢個仔本作業簿
就撕左一頁黎沖啡, 覺得唔錯
之後申請專利
我尋日試係用白色濾紙
都飲得出味道有別
以前有用過無漂白
不過嗰時係用咖啡機,未有咁講究

我嗰隻melitta濾杯係上圖呢隻款,係廿幾年前屋企人剩落嘅
我拎嚟用,之前乜都唔識就咁用普通水煲沖水落去
膠質,我諗有bpa ,遲下掉咗去買hario
不過濾紙就要網購了
如果唔要不如送俾我
我會拎黎收藏
哇頂小狗巴真係好撚屈機
早兩頁巴打係咪話星期六有開班授徒
之前見出面啲堂好貴又唔知新手啱唔啱
可唔可以join小狗巴下輪堂
得呀 tg 我啦
星期六即係今晚呀
收費唔貴, 我都係純分享

不過有打算將來再正式啲印埋 note 同 tasting card 之類俾返你地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞