lihkg 咖啡同好區

1001 回覆
70 Like 5 Dislike
呢到巴打通常最少都去開靚cafe 飲
capsule 同出面飲相差都明顯
巴打可以試下搵cafe try try
一日一杯的話真係手磨好過電磨,成日覺得機磨食左d粉變左第二日再磨就溝埋d唔新鮮嘅粉
Helor 磨espresso 粉玩機ok ga, 不過只限一日一杯, 再磨就變練手力
所以我地一般會用 1~2g豆磨一磨先
呢個動作叫洗機
處女座心理作用嘅野會覺得佢清唔曬
上面有條 cofdee shop list 架
不過無人補充又俾人推走哂
放心啦
其實你飲唔出
係啊新手
我而家諗緊zd10定小飛馬...
(依一刻偏向小飛馬多dd...)
其實我個人會建議小飛馬
(又或者儲多 1個月錢買 lido手磨)
真呀
唔知去咗邊
要係9咁拍佢先出返嚟
日本制
我想係屋企飲咖啡多d
有無話邊部咖啡機最好?

利申:想番工沖黎飲 新手一名
希望各位巴絲都可以share一d心水優質咖啡店[/quote]香港島 :

Fuel IFC
跳樓之前都要去飲一杯嘅意式咖啡
味道偏濃列,奶泡打得好細緻,水準穩定

Cupping Room 上環
意式手沖都有玩,兩樣都做得好好,最好玩係可以黎個幾款豆,or 一款豆三種做法嘅coffee trial

Barista Jam 上環
Barista Jam 應該係香港頭果幾間玩精品既 coffee shop, 元老級
意式手沖冰滴都有玩, 我個人覺得勁抵玩係佢個 冰滴 set
1個價錢可以試 3種唔同產地既冰滴, 店員會引導你應該會飲到咩味道, 由邊隻開始飲起
樓上仲有勁多咖啡用品賣, 你講得出講唔出既野都有

Hazel & Hershey Coffee Roasters

九龍 :

Knockbox 旺角
呢間我諗係人都知,位置方便,水準都穩定,最大缺點係超級多人

Black Sugar 旺角東

Hay Fever 太子

瘋鳥 長沙灣

Sausalito 深水埗

studio caffeine 佐敦

Craft 大角咀

Brew Job 大角咀

Laluz 奧運站果頭

Green door 尖沙咀

N1 尖沙咀
方便得黎又唔太多人,鋪仔細細,幾舒適。
意式咖啡風味平衡,有少少輕食

新界 :
Accro coffee 元朗
2013世界虹吸咖啡大賽冠軍, 講完
世界冠軍世界冠軍世界冠軍

pass ~
留名學野
嘩屌
漏左 brew note
咁重要都可以漏 shit
一個手磨三四百蚊係咪正常值
利申 覺得貴
加多 一千
手磨由 幾百, 去到 1萬都有
其實睇你有幾多預算
Espresso alchemy
利申打手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞